Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Til trods for sin 200-års fødselsdag er Søren Kierkegaards tanker stadig særdeles aktuelle.Han fokuserer nemlig på det enkelte menneskes eksistentielle situation – på meningen med livet – og den ændrer sig ikke.Bogen forsøger at gøre indholdet af de vigtigste af Kierkegaards begreber tydeligt, og alle fagudtryk er derfor udeladt eller forklaret, så den ikke skulle kræve filosofiske eller teologiske forkundskaber.Ligeledes er der brugt nutidigt sprog i citater for om muligt at lette læsningen.Der sigtes primært på gymnasier, Folkeuniversitets, højskolernes og aftenskolernes kursister, samt studiekredse og selvstædigt interesserede; men bogen skulle også kunne være en introduktionfor studerende.
Kierkegaard-begreber handler om, hvordan man begriber de kierkegaardske begreber.Søren Kierkegaard har sit eget eksistentielle, sproglige univers, som gør hans værker noget vanskelige at læse. Ydermere er det i nogen grad filosofisk og teologisk fagsprog, og endeligt er sproget bestemt af hans usædvanlige evne til at komme til bunds i, hvad de forskellige ord dybest set betyder.Kierkegaard har desuden en exceptionel evne til poetisk, humoristisk eller ironisk sprog og stil. En forklaring er derfor ofte nødvendig i større eller mindre udstrækning. Ordbogen stræber efter at gøre betydningen så klar som muligt for at lette læsningen, uden at reducere indholdet.Birgit Bertung er mag. art. i filosofi. Hun har været medlem af Søren Kierkegaard Selskabets bestyrelse i 25 år og udgivet 10 bøger - om forskellige aspekter af Kierkegaards filosofi. I anmeldelse 1.12.2000 kaldte professor F.J. Billeskov Jansen forfatteren Birgit Bertung for ´den skarpsindige magister i filosofi´, og Kierkegaard-begreber kan måske derfor kaste lys over de krævende eksistentielle begreber for fremtidige Kierkegaard-læsere.
Søren Kierkegaard læst logiskKierkegaard, kristendom og konsekvens analyserer den konsekvente logiske struktur, der gemmer sig i de forskelligartede skrifter, læst som en helhed. Selv den system-bekæmpende filosof har naturligvis en form for system i sin tænkning. Han har nemlig begrebet “paradoks“ – at Gud blev menneske – som det centrale i sin filosofi. Det medfører nødvendigvis også en logik, som kun kan overskrides af troen.Bogen behandler, hvad filosoffen tænker om, hvad det vil sige at være et menneske, om eksistens og dens fremmedgørelse, om øjeblikkets livsfylde og dets gentagelse samt kristendommens budskab om kærlighed.Ligeledes behandles to forskellige måder at se tilværelsen på: Kierkegaards og Hegels. 2. udgaven har kun uvæsentlige ændringer.Birgit Bertung er mag. art. i filosofi, har i 25 år været medlem af Søren Kierkegaard Selskabets bestyrelse og udgivet 11 bøger om forskellige aspekter af Kierkegaards filosofi.”Birgit Bertungs udarbejdelse af det ”system”, som ubestrideligt er Kierkegaards, er gjort med klarhed og konsekvens. I nogle højst originale kapitler om mand og kvinde genoptager og uddyber Birgit Bertung sin tesis i bogen Kierkegaard, kvinder og kærlighed. Jeg har fulgt Birgit Bertungs velformulerede analyser med spænding og beundring – på højde med en disputats”. (F. J. Billeskov Jansen om 1. udgaven).
Denne bog tilstræber at formidle lidt lettere forståelige tekster af Søren Kierkegaard (1813-1855), end dem, der kræver nogen filosofisk eller teologisk forhåndsviden. Samtidig er dethensigten med bogen at give et rimeligt indtryk af, hvad denne verdensberømte forfatteregentlig skrev om. Udvalget er sat ind i en sammenhæng og skulle således kunne være tilgavn for dem, der ikke har tid eller lyst til at gå i gang med Kierkegaards egneværker, men alligevel gerne vil kende lidt til, hvad de indeholder. Forhåbentlig fremgår det af teksterne, at hans tænkning stadig er uhyre aktuel, netop fordi han skrev om generelle menneskelige, eksistentielle forhold, der ikke ændrer sigvæsentligt. Hans ironi, humor og underfundighed skulle være rigt repræsenteret, ligesom han ikkeholdt sig tilbage fra at punktere det falske i mange af samfundets konventioner. Dermedvises også ofte et interessant historisk billede. Der er altså ingen grund til at lade sigafskrække, og at hans eminente levende, poetiske sprog er en nydelse i sig selv kan næppe betvivles. Birgit Bertung er mag. art. i filosofi og var i 25 år sekretær for og medlem af SørenKierkegaard Selskabets bestyrelse. Hendes bog ”Kierkegaard formidlet til nutiden” beskrevJyllands-Posten som ”fremragende”.
Denne bog forsøger overordnet at belyse to forhold.For det første: Hvad er et menneske overhovedet?Herunder spørgsmålet om bevidsthedens opståen, sprogets betydning og ikke mindst viljens frihed.For det andet: Hvad er den afgørende forskel på et menneske og en videnskabeligt fremstillet robot?Søren Kierkegaard kendte naturligvis ikke vore dages robotter; men hans kritik og sarkasme overfor den systematiske videnskab som sådan forudsigerfor så vidt diskussionen. Han havde en eminent evne til at studere mennesker og forudse, hvordan opfindelser ville blive udviklet i fremtiden.Hans udtalelser sammenstilles med nutidige holdninger til emnet og viser dermed, hvor aktuel han er.Bogen er primært tænkt til Folkeuniversitetets studerende, højskoler, aftenkurser og studiekredse, men forholdet vedkommer jo os alle.Birgit Bertung er mag. art. i filosofi og forfatter til 21 små bøger om forskellige aspekter af Kierkegaards filosofi. Hun var i 25 år sekretær for og medlem af Søren Kierkegaard Selskabets bestyrelse.Politiken har tidligere betegnet hende som ”den skarpsindige magister”.
Bogen belyser Søren Kierkegaards generelle tvetydighed og de enkelte pseudonymerskarakter i hans meget komplicerede måde at meddele sig på. Han tilstræber målrettet ikkeat nedvurdere læseren ved blot at docere ligefremt, hvad denne skal tænke og tro omlivets mening. Dermed adskiller han sig afgørende fra alle totalitære ideologiers og religioners måde atkommunikere på. Kierkegaard kan nemlig ikke tage ansvar for, om Det nye Testamenteskærlighedsbudskab for læseren skal være tilværelsens sandhed. Pseudonymerne har således hver deres holdning, men i en ekstrem udgave, som ingenblot kan efterligne. Dermed tvinges læseren til selv at tænke. Man kan overhovedet ikkeblot få den eksistentielle sandhed som en færdig pakkeløsning fra en anden. Ligesom manfx heller ikke kan blive forelsket på anden hånd.
Søren Kierkegaard (1813-1855) skrev ikke kunom sin egen tids menneskelige forhold og densproblemer, men fokuserede meget bevidst på detalmenmenneskelige, der gælder til enhver tid – deteksistentielle eller religiøse – hvilket til stadighedgør ham aktuel. Det har imidlertid i årtusinder væretdiskuteret, hvad kristendom egentlig er, og en afgrundene til polemikken er, at man i de fl este tilfældeikke har villet defi nere, hvad man overhovedet mentemed begrebet ”gud”.”Kierkegaards Gudsbegreb” viser derimod medtalrige citater, hvad han forstår ved Gud og har derforunderteksten ”Hvad betyder ordet Gud?”. Der ernemlig meget forskellige meninger om ordets indhold,hvilket ikke mindst er blevet aktualiseret medde mange indvandrere, der har en totalt anderledesopfattelse end Kierkegaards. For ham er Gud ikkeen genstand, men et værdianliggende, nemlig denhøjeste værdi: kærlighed, som mennesket derfor skalstræbe mod at efterfølge.Alle specielle og gammeldags ord, som navnligunge mennesker kan have problemer med at forstå,forklares. Derfor er bogen også egnet for fx gymnasier,højskoler og som introduktion til studerende,samt naturligvis til studiekredse og selvstuderende.Birgit Bertung er mag. art. i fi losofi og forfattertil adskillige bøger om forskellige aspekter af Kierkegaardsfi losofi og teologi. Hun var i 25 år sekretær forog medlem af Søren Kierkegaard Selskabets bestyrelse,og er af Politiken blevet betegnet som ”denskarpsindige magister”.
“Den utidige Kierkegaard – og vor tid“ er skrevet, så den skulle kunne læses uden filosofiske forkundskaber. Den afspejler i høj grad Søren Kierkegaards aktualitet og viser dermed, at han ikke kun hører hjemme i sin egen tid. Dermed kan bogen også siges at give fart til den idé, han ville sende ind i fremtiden.I og med, at Kierkegaard beskæftiger sig med de evigt gældende, eksistentielle forhold for mennesket, er han uden for tiden.Samtidig er han utidig både i form og indhold – set med den borgerlige verdens øjne.Konflikten mellem “videnskab“ og “lidenskab“, mellem “den enkelte“ og “mængden“ samt pressens fordrejning af virkeligheden er endnu mere vedkommende i dag. Ligesom Spørgsmålet om samvittighed, død og udødelighed aldrig forældes.Bitgit Bertung er mag. art. i filosofi og forfatter til 12 bøger om forskellige aspekter af Kierkegaards filosofi. Hun har i 25 år været medlem af Søren Kierkegaard Selskabets bestyrelse.Rudolph Arendt skrev om 1. udgaven: “Bogen fortjener at blive læst. Birgit Bertung er god til at opspore de steder hos Kierkegaard, hvor hans utidige bemærkninger rammer plet også på vor tid“.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.