Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Denne bog udgør en revideret kommentar til den danske hvidvasklov. Der har de seneste år været betydeligt mediefokus og politisk bevågenhed omkring hvidvask og sager om hvidvask på nationalt og internationalt niveau. Myndighederne i ind- og udland er blevet betydeligt styrket på området og har med et forøget fokus behandlet et stigende antal sager herom. I denne bog gives et overblik over juraen på dette komplicerede, særegne og hastigt udviklede område, der er baseret på en række nyere EU-direktiver, herunder 4. og 5. hvidvaskdirektiv. Det er håbet, at bogen kan anvendes som håndbog og vil lette det praktiske arbejde med loven og de mange tilknyttede retskilder. Bemærkningerne til loven udgør naturligvis en meget væsentlig del af fremstillingen, men dertil kommer inddragelse af relevant praksis og inddragelse af de øvrige relevante retskilder på området, herunder Finanstilsynets hvidvask-vejledning. Bogen er rettet mod praktiserende jurister, advokater, praktikere i finansielle virksomheder, revisorer, dommere, journalister, ejendomsadministratorer, ejendomsmæglere, kunsthandlere, auktionshuse, udbydere af virtuelle valutaer og andre med interesse for emnet. Der har i de senere år været omfattende ændringer af loven, og der har derfor vist sig et behov for ajourføring af den 1. udgave. Fremstillingen er ajourført pr. oktober 2021.
Udviklingen i de danske regler om børskriminalitet har i særlig grad taget fart inden for de seneste 20-30 år. Dette er sket i takt med, at EU med øget intensitet har fokuseret på retsområdet.Bogen Børskriminalitet giver dig et overblik og en indføring i retsstillingen på dette hastigt udviklende område velvidende, at udviklingen vil fortsætte med behandlingen af de mange sager i retten og med EU's øgede fokus på området.Fremstillingen har en praktisk og mindre teoretisk synsvinkel med en anklagefaglig tilgang til de forskellige dele af børskriminaliteten og de problemstillinger, der kan og bør overvejes i forbindelse med håndteringen af en straffesag. Indholdsoversigt ForordIntroduktionKapitel 1. Reglerne om markedsmisbrugKapitel 2. Almindelig del – Generelt om overtrædelse af reglerne om markedsmisbrugKapitel 3. Visse grundlæggende begreberKapitel 4. Speciel del – Udsteders oplysningsforpligtelseKapitel 5. Speciel del – markedsmisbrug eller lovlig adfærdKapitel 6. Speciel del – forbuddet mod insiderhandelKapitel 7. Speciel del – Forbud mod uretmæssig videregivelse af intern videnKapitel 8. Speciel del – Forbud mod markedsmanipulationKapitel 9. Aktører i bekæmpelse af børskriminalitetKapitel 10. Efterforskning i sager om børskriminalitetKapitel 11. SanktionerBilag I. MarkedsmisbrugsforordningenBilag II. Sammenskrivning af indikationer og praksis om markedsmanipulationBilag III. Centrale begreberForkortelserLitteraturDomsregisterStikordsregister
Udviklingen i de danske regler om børskriminalitet har i særlig grad taget fart inden for de seneste 20-30 år. Dette er sket i takt med, at EU med øget intensitet har fokuseret på retsområdet.Bogen Børskriminalitet giver dig et overblik og en indføring i retsstillingen på dette hastigt udviklende område velvidende, at udviklingen vil fortsætte med behandlingen af de mange sager i retten og med EU's øgede fokus på området.Fremstillingen har en praktisk og mindre teoretisk synsvinkel med en anklagefaglig tilgang til de forskellige dele af børskriminaliteten og de problemstillinger, der kan og bør overvejes i forbindelse med håndteringen af en straffesag.
1. udgaven af nærværende bog udkom i 2020 og udgjorde en kommentar tilhvidvaskloven (lov nr. 651 af 8. juni 2017) som den så ud efter ikrafttrædelsenaf lov nr. 553 af 7. maj 2019, hvilket skete d. 10. januar 2020. Der er sidensket en række ændringer til hovedloven, hvorfor der har været behov foren ajourføring af lovkommentaren med de nye bestemmelser og praksis.Der kan henvises til lov nr. 1940 af 15. december 2020, hvor der bl.a. blevindført en mulighed for påbud om stop for nye kundeforhold, en skærpelse afstrafansvaret og en forlængelse af den strafferetlige forældelsesfrist for groveovertrædelser af hvidvaskloven og lov om finansiel virksomhed. Yderligerekan der henvises til lov nr. 1155 og 1163 af 8. juni 2021, hvorefter bl.a. kundekendskabsprocedurerneblev skærpet. Senest er der sket ændringer somfølge af LFF nr. 12 og 14 begge af 6. oktober 2021.
Der har de senere år været betydelig mediefokus og politisk bevågenhed omkring kriminalitet begået i forbindelse med børsforhold, og der har ved retterne været behandlet en række sager på området med forskellige resultater. I denne bog gives et overblik over juraen på dette komplicerede, særegne og hastigt udviklede område, der er baseret på den nye markedsmisbrugsforordning, der trådte i kraft juli 2016.Reglerne om børskriminalitet er beskrevet ud fra en gennemgang af de almindelige betingelser for at kunne straffe en lovovertrædelse med en opdeling i en almindelig del og en speciel del. Bogen beskriver endvidere de forskellige aktørers rolle i bekæmpelsen af børskriminalitet, efterforskningen af sagerne og eventuelle sanktioner.Bogen kan anvendes som håndbog om de forskellige aspekter i forløbet af behandlingen af straffesager om bl.a. markedsmanipulation og insiderhandel.Bogen vil være anvendelig i undervisningsforløb om emnet. Det er endvidere håbet, at bogen er anvendelig for praktikere inden for den finansielle sektor og af journalister, advokater, dommere og andre interesserede med tilknytning til behandling afstraffesager inden for dette område.Forfatteren er advokat med speciale i erhvervsstrafferet og tidligere vicestatsadvokat hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.
Fra den 1. januar 2012 trådte en ny myndighed i kraft til behandling af politiklager. Denne myndighed Den Uafhængige Politiklagemyndighed er oprettet for at skulle undersøge og træffe afgørelser i sager om politipersonalets adfærd i tjenesten (adfærdsklager) og efterforske sager om mulige strafbare forhold begået af politipersonale i tjenesten.Det har tidligere været en del af de regionale statsadvokaters arbejdsområde og ansvar at forestå undersøgelse og efterforskning og afgøre både adfærds- og straffesager efter forudgående forelæggelse af sagerne for et politiklagenævn.Bogen er delt op i tre dele. I del 1 indeholder en beskrivelse af den generelle baggrund for den hidtil gældende og den fremtidige politiklageordning. Den historiske udvikling, grundlæggende menneskeretlige standarder og tilsvarende udenlandske ordninger bliver også behandlet i denne del. I del 2 gennemgås en afgrænsning af området, samt de grundlæggende regler for sagsbehandlingen. I den sidste del bliver de enkelte sagstyper, som har været og vil blive behandlet under ordningen, nærmere gennemgået og den hidtidige praksis beskrives.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.