Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
De fleste er enige om, at dansk politik og forvaltning i dag i meget høj grad er påvirket af internationale forhold. Eksempelvis ved de fleste, at EU-retten på en række områder dikterer dansk lov, og dansk sikkerhedspolitik har i mange årtier været uløseligt forbundet med FN og NATO.Men interessen for Danmarks forhold til internationale aktører bliver meget ofte rettet mod enkeltstående sager, hvor dansk politik påvirkes. En mere overordnet forståelse af, hvad globalisering og internationalisering betyder for dansk og international forvaltning er imidlertid ofte fraværende. Det er et problem, fordi de emner, der studeres – som EU-rettens påvirkning af dansk lov – meget ofte selv hænger nært sammen med globale forhold. Eksempelvis er Europa selv påvirket af bredere internationale strømninger.Denne bog giver en systematisk fremstilling af forholdet mellem danske, europæiske og globale aktører og strukturer. Der sættes fokus på, hvad international styring indebærer, hvilke internationale aktører der påvirker dansk politik og forvaltning samt deres indbyrdes relationer. Desuden diskuteres forholdet mellem demokrati og global styring. Bogen udfylder et hul i dansk forvaltningslitteratur, som ofte har haft en tendens til at se bort fra den internationale dimension af forvaltningen. Martin Marcussen er professor i international forvaltning ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.
Er Danmark globaliseringsparat? Hvis man skal tro de mange sammenlignende undersøgelser, der konstant bliver produceret af internationale organisationer, de økonomiske nyhedsmedier og transnationale interesseorganisationer, har Danmark de senere år været en rollemodel i international sammenhæng. ”Den danske model” har tilsyneladende gjort os i stand til at høste globaliseringens fordele og tage højde for dens ulemper. Men hvad består denne model egentlig af, hvordan fungerer den, og hvordan virker globaliseringen i sig selv tilbage på denne? Hvor levedygtig er modellen på sigt, ikke bare i økonomisk forstand, men også politisk, miljømæssigt og socialt? Sådanne spørgsmål sætter rammerne for Den danske model og globaliseringen, og det vises samtidig, at ”den danske model” ikke findes som fast, afgrænset størrelse, men nærmere som en dynamisk mosaik af mange modeller, der udvikler sig på forskellige måder i lyset af globaliseringen.
Vi møder dem ikke særlig ofte, men de arbejder hver dag på at udbygge relationerne mellem Danmark og de lande, de kommer fra. De udenlandske diplomater i Danmark lever nogle gange i en afsondret verden. De har svært ved at få de møder og kontakter, de har brug for i deres arbejde og ofte er de mere eller mindre frivilligt afskåret fra at få et grundigt kendskab til Danmark og danskerne. Dette er ikke hensigtsmæssigt hverken for Danmark eller for de lande, der har valgt at udsende diplomater til netop Danmark.På mission i Danmark forsøger at komme til en mere præcis forståelse af, hvem disse udenlandske diplomater er, hvad de laver i Danmark og hvilke rammer, vi i Danmark tilbyder disse gæster. Konklusionen er, at der er plads til forbedringer i samarbejdet, og dermed har vi mulighed for at styrke Danmarks diplomatiske tiltrækningskraft.
"Diplomati fra bar bund beskriver en omfattende reform af udenrigstjenesten fra start til slut. Den går bag om reformforberedelserne og reformbeslutningen, og følger især ambassadørerne i Nigeria, Colombia og Filippinerne de første kritiske uger og måneder, hvor rammerne for det danske småstatsdiplomati etableres.Bogen er skrevet om og til de danske diplomater, der hver dag ude i frontlinjen iværksætter dansk udenrigspolitik. Det overordnede formål er at udfylde et hul i vores viden om den del af den danske offentlige forvaltning, der udfoldes langt væk fra de danske grænser – og ofte uden, at vi ved om det.Bogen indeholder kapitler om diplomatiske repræsentationssystemer såvel som ambassadernes funktioner i dansk udenrigspolitik. Den forsøger også at komme til en bedre forståelse af, hvordan ændringer i dette repræsentationssystem bliver til, og ikke mindst hvordan reformer udmøntes i praksis. Helt konkret følger den tre rutinerede ambassadørers rejser til vanskelige lande, hvor deres opgave er at oprette helt nye ambassader. Det er diplomati fra bar bund, hvor de får brug for alle deres kompetencer, og lidt mere. Bogen afsluttes med en rejse rundt til vidt forskellige diplomatiske repræsentationer og forsøger dermed at give et samlet overblik over, hvordan diplomater fra et lille land som Danmark forsøger at tænke innovativt i deres daglige arbejde.
Kapitalismen har mange konkrete, menneskelige ansigter: Bill og Melinda Gates’ smilende ansigter som kontrafej for en svulmende filantro-kapitalisme. Pakistanske drengeansigter i en sweatshop som udtryk for kapitalismens globale ulighed. Billedet af desperate investment-bankere med svedpletter under armhulerne som ansigt for en finanskapitalisme, der er på vej i global krise med truende følger for os alle.Økonomien er noget, der vedrører os alle. I de senere år ofte som en slags trussel, vi skal værne os imod. Vi har en “globalisering, der banker på døren” eller en “finanskrise”, der får skylden for fyringsrunder, økonomiske underskud og politiske stramninger. Vi hører altså, at økonomien er i krise. Krisen udlægges imidlertid ofte som et midlertidigt problem, som kan fixes, hvis vi handler klogt og indsigtsfuldt – f.eks. ved at holde hånden under de mest centrale økonomiske aktører.I denne bog har vi bedt en række forskere om at forholde sig til, hvor dybt ned i grundstrukturerne økonomien er udfordret. Står vi på tærsklen til en ny økonomisk samfundsorden, eller vil den kapitalistisk orienterede økonomi tilpasse sig de nye forhold? Dette gøres dels ved at undersøge, hvordan kapitalismen tager sig forskelligt ud rundt omkring i verden, dels ved at diskutere kapitalismens forskellige, historiske former samt de nyeste og gryende former og dels ved i den afsluttende del at give et bud på kapitalismens kommende former og udfordringer.
"Martin Marcussen has written an important book about the social construction of EMU that should be essential reading for all students of European Integration. It provides and object lesson in the succesful combination of theory with empirical research and sheds new light on how European integration has worked in the economic and monetary fields. A particular strength is its comparative focus and new material on Denmark." Kenneth Dyson, Professor, Department of European Studies, Bradford University, UK
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.