Bag om Den danske model og globaliseringen
Er Danmark globaliseringsparat? Hvis man skal tro de mange sammenlignende undersøgelser, der konstant bliver produceret af internationale organisationer, de økonomiske nyhedsmedier og transnationale interesseorganisationer, har Danmark de senere år været en rollemodel i international sammenhæng.
-Den danske model- har tilsyneladende gjort os i stand til at høste globaliseringens fordele og tage højde for dens ulemper. Men hvad består denne model egentlig af, hvordan fungerer den, og hvordan virker globaliseringen i sig selv tilbage på denne? Hvor levedygtig er modellen på sigt, ikke bare i økonomisk forstand, men også politisk, miljømæssigt og socialt?
Martin Marcussen viser, at -den danske model- ikke findes som fast, afgrænset størrelse, men nærmere som en dynamisk mosaik af mange modeller, der udvikler sig på forskellige måder i lyset af globaliseringen.
Nogle elementer er sårbare og foranderlige i mødet med globaliseringen. Andre er særdeles robuste og har lange historiske rødder. Nogle dele af den danske model kan iagttages umiddelbart i form af et sæt samfundsinstitutioner. Andre dele er uformelle og har med værdier og social sammenhængskraft at gøre.
Den danske model og globaliseringen er en lærebog, der er rettet mod universiteternes grunduddannelser, seminarierne og efter- og videreuddannelse i den offentlige sektor. Efter hvert kapitel er der forslag til videre studier og øvelser.
Vis mere