Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Pelle Dragsteds bog Nordisk socialisme har antændt socialismediskussionen i Danmark.Bogen blev udsolgt på udgivelsesdatoen, og forfatteren har siden rejst fra Aalborg til Rønnefor at præsentere sine visioner for »en ny vej«til socialistisk samfundsforandring.Men hvad er egentligt det nye ved den vision, som Pelle Dragsted præsenterer? I Kritik af Nordisk socialisme kritiserer bogensforfattere forestillingen om, at socialisme og kapitalisme eksisterer som sidestillede sektorer i det nuværende samfund – og viser hvordanmanglende metodisk og teoretisk stringensleder Pelle Dragsted til at kunne definere en række fritsvævende kamppladser, hvor »demokratiskelommer« kan formere sig og styrke»en allerede eksisterende socialisme«.Særligt kritiseres Dragsted for – i sin bestræbelse på at overbevise et flertal i befolkningen om hans projekts spiselighed – at undgå de egentlige magtspørgsmål, hvilket efterladerNordisk socialisme som et uforløst forsøg på at definere en socialistisk strategi på ny.
Historisk materialisme – en videnskabelig historieteori på materialistisk grund – har i perioder spillet en afgørende rolle for den historieforståelse, der ikke kun sætter det som sin opgave at forklare historiens delelementer, men også leder efter forklaringer på dens sammenhænge, konflikter og drivkræfter. Centralt i denne historieteori står mennesket som et samfundsskabt og samfundsforandrende subjekt, der ikke kun er historiens skaber, men også dens formidler og fortolker. Præget af oplevelser under skiftende forhold forandres også menneskenes egne opfattelser af sig selv og den verden, de bebor.Hvis det er tilfældet, kan vi så tro på fortidens opfattelser? Og vores egne? Gennem disse spørgsmål har teorien givet næring til postmodernismen, der i dag er med til at relativisere samfundsdebattens forhold ikke kun til fortidens problemer, men også til nutidens.I Historisk materialisme argumenterer cand.mag. i historie Reinout Bosch for, at vi – stillet over for denne udfordring – må lade nutidens problemer være vejledende for, hvilke spørgsmål vi stiller til fortiden. Han argumenterer for, at spørgsmål rejst i fortiden, nutiden og fremtiden må grunde i en sammenhængende teori, hvis de skal overskride vores personlige oplevelser. Det er nemlig centralt, at vi mennesker kender vores egen historie i sin helhed, hvis vi vil forandre vores nutid og fremtid. Skal vi forstå fortiden – og lære af den – behøver vi samtidig en metode, der formår at kunne konceptualisere historien.
Historisk materialisme har i perioder spillet en afgørende rolle for den historieforståelse, der ikke kun sætter det som sin opgave at forklare historiens delelementer, men også leder efter forklaringer på dens sammenhænge, konflikter og drivkræfter. Centralt i denne historieteori står mennesket som et samfundsskabt og samfundsforandrende subjekt, der ikke kun er historiens skaber, men også dens formidler og fortolker. Præget af oplevelser under skiftende forhold forandres også menneskenes egne opfattelser af sig selv og den verden, de bebor.Hvis det er tilfældet, kan vi så tro på fortidens opfattelser? Og vores egne? Gennem disse spørgsmål har teorien givet næring til postmodernismen, der i dag er med til at relativisere samfundsdebattens forhold ikke kun til fortidens problemer, men også til nutidens.Cand.mag. i historie Reinout Bosch argumenterer i bogen for, at vi – stillet over for denne udfordring – må lade nutidens problemer være vejledende for, hvilke spørgsmål vi stiller til fortiden. Skal vi forstå fortiden – og lære af den – behøver vi samtidig en metode, der formår at kunne konceptualisere historien.Bogen giver en indføring i den historisk materialistiske teori og dens begreber, ikke som levn fra fortiden, men som en aktiv modspiller til det herskende postmoderne hegemoni.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.