Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Mentaliseringsbaseret terapi (MBT) er en videnskabeligt dokumenteret behandlingsform for borderline- eller emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse, og den anbefales af de britiske sundhedsmyndigheder. Der er i dag stor international opmærksomhed om MBT, og behandlingsformen afprøves på stadig nye lidelser, for eksempel personlighedsforstyrrelser generelt, spiseforstyrrelser, lidelser forbundet med brug af rusmidler, depressive tilstande, angsttilstande m.m. Denne manual omhandler individuel terapi.Bogen redegør for mentalisering som et flerdimensionalt begreb. Principperne for MBT gennemgås. Det diskuteres, hvilke krav der bør stilles til psykoterapeutiske vurderingsskalaer. Udviklingen af en MBT-vurderingsskala beskrives. Derefter følger en detaljeret gennemgang af hvert af de 17 elementer i vurderingsskalaen. Bagest i bogen finder man selve vurderingsskalaen samt en skala for vurdering af mentaliseringsevne.Med denne manual har klinikere og forskere et unikt redskab til: 1) at tilegne sig MBT-holdning og –teknik, 2) at evaluere egen praksis, 3) at bedømme kandidater til supervision, og 4) at evaluere terapitimer i forskningsøjemed.Sigmund Karterud er professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo, leder forskningsgruppen for personlighedspsykiatri og er afdelingsoverlæge ved Avdeling for personlighedspsykiatri ved Oslo universitetssykehus. Han er forfatter til en række lærebøger.Anthony Bateman er, sammen med Peter Fonagy, grundlæggeren af MBT. Han er overlæge ved Halliwick Hospital i London og professor ved University College London. Han er klinisk supervisor, forsker og forfatter til forskningsrapporter, der har etableret MBT som en videnskabeligt funderet behandlingsform.Bogen er oversat fra norsk af Bjørn Nake og har dansk forord af Morten Kjølbye.Se en anmeldelse af bogen på kulturkapellet.dk
Karaktertræk i personligheden spiller en afgørende rolle ikke bare for de traditionelle personlighedsforstyrrelser, men også for psykiske lidelser, mener forfatterne af Personlighedspsykiatri. Denne tilgang er ny, og forfatterne underbygger den med en samlet fremstilling af den nyeste viden og teori om personlighedsudvikling og personlighedsforstyrrelser belyst gennem evolution, temperament, tilknytning, selvudvikling, mentalisering, socialisering og neurobiologi. Bogen består af fem dele. I del 1 drøftes det biopsykosociale grundlag for personlighedspatologi. I del 2 gennemgås de forskellige personlighedsforstyrrelser i forhold til diagnosesystemerne DSM-IV og ICD-10, og selve begrebet personlighedsforstyrrelse problematiseres. Del 3 omhandler personlighedspatologi ved andre tilgrænsende psykiske lidelser: Aspergers syndrom, ADHD, skizofreni, bipolar lidelse, spiseforstyrrelser, rusmiddellidelser, PTSD, social fobi, dystymi samt følger af somatisk sygdom og hovedtraumer. Del 4 gennemgår principper og anbefalinger for klinisk personlighedsudredning illustreret ved fire længere cases. Endelig omhandler Del 5 behandling af patienter med personlighedsforstyrrelser, herunder medicinsk behandling og virksomme psykoterapier. Personlighedspsykiatri henvender sig til psykiatere, psykologer og terapeuter og kan ligeledes anvendes af studerende på det social- og sundhedsfaglige område. I foråret 2013 udkom den nyeste udgave af diagnosesystemet DSM, DSM-5. Kriterierne for personlighedsforstyrrelser er stort set videreført fra DSM-IV til DSM-5, og på den baggrund har professor Sigmund Karterud skrevet et nyt kapitel til den danske udgave af Personlighedspsykiatri, "Et midlertidigt sammenbrud i DSM-5", hvori han giver sit bud på, hvordan diagnosemanualen vil udvikle sig i de kommende år.
Mentalisering er evnen til at forstå sin egen og andres adfærd ud fra mentale tilstande som tanker, følelser og behov. Mentalisering er et relationelt fænomen – det foregår i vores relationer. Vi mentaliserer, når vi er sammen med andre mennesker og prøver at forstå deres bevæggrunde, og vi gør det ofte uden at tænke over det. KORT & GODT OM MENTALISERING handler om, hvad mentalisering er, hvordan det udvikles, og hvad der sker, når vores mentalisering svigter. Du kan også læse om, hvordan du kan styrke din mentalisering – enten ved egen hjælp eller gennem mentaliseringsbaseret terapi. Bogen henvender sig til alle, der er interesserede i at vide mere om mentalisering, herunder fagfolk, personer, der kæmper med hyppige mentaliseringssvigt, og deres pårørende. Om forfatterne Sophie Merrild Juul er psykolog og ph.d.-studerende ved Psykoterapeutisk Center Stolpegård i Region Hovedstadens og Institut for Psykologi på Københavns Universitet. Sebastian Simonsen er aut. psykolog og ph.d. Han har en i årrække arbejdet som forsker og kliniker med speciale i personlighedsforstyrrelser, mentalisering og psykoterapiforskning, Sigmund Karterud er professor i psykiatri og leder af Institut for Mentalisering i Norge. Hans speciale er personlighed og personlighedsproblemer. Han har ledet et omfattende behandlingsnetværk i Norge og har publiceret en lang række artikler og bøger.
Denne bog giver læseren en indføring i personlighedens tre hovedkomponenter, og hvordan de bygger oven på hinanden. De tre hovedkomponenter er temperament, tilknytning og mentalisering. Forfatteren anlægger et evolutionært perspektiv:Temperament er det mest grundlæggende, og vi finder det hos alle pattedyr. Det består fortrinsvis af primære emotionelle systemer. Temperament har en betydelig arvelig komponent og drives af forskellige hjerneområder, som i bogen beskrives på en oversigtsgivende måde.Tilknytning baserer sig på primære emotioner for at sikre individets og samfundets overlevelse. Individer er forskellige med hensyn til temperamentsprofil og tilknytningsmønster.Mentalisering er fortrinsvis et resultat af en kulturel proces, men spiller på primære emotioner og tilknytning. Individer er forskellige med hensyn til mentaliseringsevne.Disse tre ’søjler’ er velegnede til at forstå forskellene mellem den sunde personlighed, personlighedsproblemer og personlighedsforstyrrelser.Det ligger i personlighedens struktur, at den aldrig er ’færdigdannet’. Spørgsmål som ’Hvem er jeg?’ og ’Hvem er du?’ vil altid optage os. Gode svar på disse spørgsmål afhænger af gyldigheden af den teori, man har til rådighed. Således vil denne bog have relevans for alle, også ud over de studerende ved en højere uddannelse.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.