Bag om Personlighedspsykiatri
Karaktertræk i personligheden spiller en afgørende rolle ikke bare for de traditionelle personlighedsforstyrrelser, men også for psykiske lidelser, mener forfatterne af Personlighedspsykiatri. Denne tilgang er ny, og forfatterne underbygger den med en samlet fremstilling af den nyeste viden og teori om personlighedsudvikling og personlighedsforstyrrelser belyst gennem evolution, temperament, tilknytning, selvudvikling, mentalisering, socialisering og neurobiologi.
Bogen består af fem dele. I del 1 drøftes det biopsykosociale grundlag for personlighedspatologi. I del 2 gennemgås de forskellige personlighedsforstyrrelser i forhold til diagnosesystemerne DSM-IV og ICD-10, og selve begrebet personlighedsforstyrrelse problematiseres. Del 3 omhandler personlighedspatologi ved andre tilgrænsende psykiske lidelser: Aspergers syndrom, ADHD, skizofreni, bipolar lidelse, spiseforstyrrelser, rusmiddellidelser, PTSD, social fobi, dystymi samt følger af somatisk sygdom og hovedtraumer. Del 4 gennemgår principper og anbefalinger for klinisk personlighedsudredning illustreret ved fire længere cases. Endelig omhandler Del 5 behandling af patienter med personlighedsforstyrrelser, herunder medicinsk behandling og virksomme psykoterapier.
Personlighedspsykiatri henvender sig til psykiatere, psykologer og terapeuter og kan ligeledes anvendes af studerende på det social- og sundhedsfaglige område.
I foråret 2013 udkom den nyeste udgave af diagnosesystemet DSM, DSM-5. Kriterierne for personlighedsforstyrrelser er stort set videreført fra DSM-IV til DSM-5, og på den baggrund har professor Sigmund Karterud skrevet et nyt kapitel til den danske udgave af Personlighedspsykiatri, "Et midlertidigt sammenbrud i DSM-5", hvori han giver sit bud på, hvordan diagnosemanualen vil udvikle sig i de kommende år.
Vis mere