Udvidet returret til d. 31. januar 2025

Frederik Poulsen - Annette Rathje - Bog

- Forsker, formidler og fortæller

Bag om Frederik Poulsen

Denne bog handler om Frederik Poulsen (1876–1950), der som det vidende og engagerede menneske, han var, bevægede sig ubesværet mellem videnskabens verden og det offentlige liv. I en serie artikler gennemgås hans liv som museumsmand, videnskabsmand, arkæolog, formidler og fortæller. Han blev i 1911 ansat på Glyptoteket for gennem omvisninger at gøre museet mere kendt i offentligheden. Han nåede langt med at kommunikere til et meget bredt publikum. Et endnu bredere publikum nåede han gennem foredragsrækker, populærvidenskabelige bøger og kronikker i dagspressen samt radioforedrag, men Frederik Poulsen havde også en kunstnerisk åre og var blandt andet forfatter til tre romaner og manuskripter til stumfilm. Artiklerne i bogen giver et tidshistorisk billede af en epoke, som dækker de to verdenskrige og den vigtige mellemkrigstid. Som klassisk filolog, arkæolog og direktør for Ny Carlsberg Glyptotek var hans hovedemne den klassiske oldtid, men hans interesser var vidtfavnende inden for historie, religion og samfundsforhold såvel i antikken som i samtiden. I bogen dokumenteres dette gennem de mange breve og udgivelser og med samtidige fotografier. Forfatterne er en kreds af antikforskere og bogen er disponeret efter temaerne: uddannelse, forskning herunder udgravning og hans øvrige virke. Der følges op på hans udgravningsvirksomhed (Birk, Myrup Kristensen, Barfoed & Handberg, Westergaard- Nielsen); hans forskning og museumsarbejde analyseres (Moltesen, Moltesen og Poulsen, Rathje); der er kommentarer til rejsebeskrivelser (Poulsen, Nielsen), til hans vidtrækkende netværk (Haastrup, Papanicoalou Christensen, Zahle, Whitling) og til hans formidlende forfatterskab og kronikker (Wriedt Sørensen, Carlsen, Bülow Clausen). Bogen er redigeret af de klassiske arkæologer, Mette Moltesen og Annette Rathje, som er af den mening, at Frederik Poulsen og hans virke ikke må ikke gå i glemmebogen, og at man kan hente stor viden at hente ved at dykke ned i hans forfatterskab, som denne antologi åbner op for. Han fremstår i dag som en sand intellektuel, der forstod at forene sin forståelse af kulturhistorien med sin egen tids aktuelle problemstillinger.

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788793999114
  • Indbinding:
  • Hardback
  • Sideantal:
  • 292
  • Udgivet:
  • 15. april 2024
  • Udgave:
  • 1
  • Størrelse:
  • 240x240x25 mm.
  • Vægt:
  • 1205 g.
  • 2-4 uger.
  • 11. december 2024
På lager

Normalpris

  • BLACK NOVEMBER

Medlemspris

Prøv i 30 dage for 45 kr.
Herefter fra 79 kr./md. Ingen binding.

Beskrivelse af Frederik Poulsen

Denne bog handler om Frederik Poulsen (1876–1950), der som det vidende og engagerede menneske, han var, bevægede sig ubesværet mellem videnskabens verden og det offentlige liv. I en serie artikler gennemgås hans liv som museumsmand, videnskabsmand, arkæolog, formidler og fortæller. Han blev i 1911 ansat på Glyptoteket for gennem omvisninger at gøre museet mere kendt i offentligheden. Han nåede langt med at kommunikere til et meget bredt publikum. Et endnu bredere publikum nåede han gennem foredragsrækker, populærvidenskabelige bøger og kronikker i dagspressen samt radioforedrag, men Frederik Poulsen havde også en kunstnerisk åre og var blandt andet forfatter til tre romaner og manuskripter til stumfilm.
Artiklerne i bogen giver et tidshistorisk billede af en epoke, som dækker de to verdenskrige og den vigtige mellemkrigstid. Som klassisk filolog, arkæolog og direktør for Ny Carlsberg Glyptotek var hans hovedemne den klassiske oldtid, men hans interesser var vidtfavnende inden for historie, religion og samfundsforhold såvel i antikken som i samtiden. I bogen dokumenteres dette gennem de mange breve og udgivelser og med samtidige fotografier.
Forfatterne er en kreds af antikforskere og bogen er disponeret efter temaerne: uddannelse, forskning herunder udgravning og hans øvrige virke. Der følges op på hans udgravningsvirksomhed (Birk, Myrup Kristensen, Barfoed & Handberg, Westergaard- Nielsen); hans forskning og museumsarbejde analyseres (Moltesen, Moltesen og Poulsen, Rathje); der er kommentarer til rejsebeskrivelser (Poulsen, Nielsen), til hans vidtrækkende netværk (Haastrup, Papanicoalou Christensen, Zahle, Whitling) og til hans formidlende forfatterskab og kronikker (Wriedt Sørensen, Carlsen, Bülow Clausen).
Bogen er redigeret af de klassiske arkæologer, Mette Moltesen og Annette Rathje, som er af den mening, at Frederik Poulsen og hans virke ikke må ikke gå i glemmebogen, og at man kan hente stor viden at hente ved at dykke ned i hans forfatterskab, som denne antologi åbner op for. Han fremstår i dag som en sand intellektuel, der forstod at forene sin forståelse af kulturhistorien med sin egen tids aktuelle problemstillinger.

Brugerbedømmelser af Frederik Poulsen



Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.