Udvidet returret til d. 31. januar 2025

Fromhed og magtspil - Erling Agergaard - Bog

- Hellige mænd og domkirker i Aarhus

Bag om Fromhed og magtspil

Aarhus er ikke bare en af Danmarks ældste byer. Byens udvikling er uløseligt knyttet til byens kirker. Samtidig med Ribe og Slesvig opnåede Aarhus status som Danmarks første bispesæder. Dette fandt sted i år 948, altså knap 20 år før Kong Harald Blåtand proklamerede Danmark som et kristent rige. Et besøg i det indre Aarhus er på mange måder en fodrejse værd. Og for den vågne gæst er det ikke svært at spore en linje fra byens nutidige navne og lokaliteter bagud til en bevægende middelalderlig beretning om byudvikling og kirkebyggeri – og bagud til et magtspil, ikke at forglemme. Den historie ligger til grund for fortællingen om de to helgener, som byen først og fremmest skylder sin position: Sankt Clemens og Sankt Niels. Derfor vil stofområdet i bogen falde i flere afsnit. Der er desuden en nødvendig teologihistorisk forklaring på europæisk og dansk helgenvæsen. Endelig bliver læseren taget med på en byvandring i skrift og billeder, hvor altertavler og kalkmalerier i byens domkirke »Sankt Clemens Kirke« af indlysende årsager får et særligt kapitel. Hvilke helgener har man mon taget i ed, da man anlagde en ny bydel, Aarhus Ø, ude i vandet? Erling Agergaard (*1951) har i over 30 år foretaget indgående studier i middelalderkirker og -historie samt dansk og europæisk helgenvæsen og -biografier, også kaldet hagiografi. Studierne har givet sig udslag i nu fem værker (bl.a. Danmarks helgener) om emnet samt adskillige foredrag på både folkeligt og akademisk niveau. Bogen er rigt illustreret.

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788770708777
  • Indbinding:
  • Indbundet
  • Udgivet:
  • 11. marts 2024
  • Udgave:
  • 1
  • 1-5 hverdage.
  • 28. november 2024
På lager

Normalpris

  • BLACK NOVEMBER

Medlemspris

Prøv i 30 dage for 45 kr.
Herefter fra 79 kr./md. Ingen binding.

Beskrivelse af Fromhed og magtspil

Aarhus er ikke bare en af Danmarks ældste byer. Byens udvikling er uløseligt knyttet til byens kirker. Samtidig med Ribe og Slesvig opnåede Aarhus status som Danmarks første bispesæder. Dette fandt sted i år 948, altså knap 20 år før Kong Harald Blåtand proklamerede Danmark som et kristent rige. Et besøg i det indre Aarhus er på mange måder en fodrejse værd. Og for den vågne gæst er det ikke svært at spore en linje fra byens nutidige navne og lokaliteter bagud til en bevægende middelalderlig beretning om byudvikling og kirkebyggeri – og bagud til et magtspil, ikke at forglemme.
Den historie ligger til grund for fortællingen om de to helgener, som byen først og fremmest skylder sin position: Sankt Clemens og Sankt Niels. Derfor vil stofområdet i bogen falde i flere afsnit. Der er desuden en nødvendig teologihistorisk forklaring på europæisk og dansk helgenvæsen. Endelig bliver læseren taget med på en byvandring i skrift og billeder, hvor altertavler og kalkmalerier i byens domkirke »Sankt Clemens Kirke« af indlysende årsager får et særligt kapitel.
Hvilke helgener har man mon taget i ed, da man anlagde en ny bydel, Aarhus Ø, ude i vandet?
Erling Agergaard (*1951) har i over 30 år foretaget indgående studier i middelalderkirker og -historie samt dansk og europæisk helgenvæsen og -biografier, også kaldet hagiografi. Studierne har givet sig udslag i nu fem værker (bl.a. Danmarks helgener) om emnet samt adskillige foredrag på både folkeligt og akademisk niveau.
Bogen er rigt illustreret.

Brugerbedømmelser af Fromhed og magtspil



Find lignende bøger
Bogen Fromhed og magtspil findes i følgende kategorier:

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.