ePub formatet

ePub formatet er en fri og åben e-bogsstandard, som kan læses af de fleste enheder i dag.
Formatet er designet på en sådan måde, at det ikke er forbeholdt en bestemt papirstørrelse eller enhed, men er derimod skalérbart. Dvs. at formatet er dynamisk og kan læses på alle typer enheder, skærmstørrelser og skriftstørrelser. De fleste programmer eller APPS tillader også at gøre skriftstørrelserne større eller mindre, hvorefter formatet adaptere til dette. Det giver en lang række fordele, hvilket også er grunden til, at det er blevet en standard på markedet.

 

Formatet kan beskyttes på to forskellige måder:

 

 • Vandmærke
  Hvis ePub filen er vandmærket, er der indsat et ”stempel” et usynligt sted i filen. Stemplet indeholder ordrenummeret, så man ved evt. misbrug kan spore filen tilbage til køberen. Ofte siger man at dette er en ”ubeskyttet” fil. Hvis filen er vandmærket, har det ingen virkning på læsning, print af e-bogen, kopiering eller andet.

 

 • DRM
  Hvis filen er DRM beskyttet, skal man have et bestemt program til at læse filen med. Dette program hedder ”Adobe Digital Editions” (ADE) og adskiller sig altså fra Adobe Reader, som man kender til at læse PDF filer med.
  Adobe Digital Editions er gratis at benytte.

 

Hvis filen er DRM beskyttet er det begrænset hvor mange gange e-bogen kan printes, hvor mange gange man kan copy/paste tekst, samt hvor mange enheder, man kan have filen på.

 

Åben en ePub fil:

En ePub fil kan åbnes med flere forskellige programmer. tales.dk anbefaler Adobe Digital Editions (kan også læse DRM-beskyttede filer) eller Calibre. Begge programmer fås til Windows og Mac OS X. Calibre fås også til Linux.

 

 

Derudover findes der følgende readere, man kan benytte til at læse ePub filer på mobiltelefoner med:

 

iPad, iPhone og iPod Touch

 • iBooks (installeret som standard)
 • Stanza (http://www.lexcycle.com/)
  Stanza er en ePub læser til iPhones, iPads og iPod Touch.

 

Andrioid enheder

 • Aldiko (http://www.aldiko.com/)
  Aldiko er en ePub læser til Android styresystemer

 

Windows Mobile enheder

eReader Pro er en ePub læser til Windows Phone

 

Amazon Kindle

 • Calibre (http://calibre-ebook.com/)

Amazon Kindle kan desværre ikke læse ePub formatet, men vi har lavet en lille guide til hvordan man konverterer epub til kindle format.

Bemærk at man IKKE kan konvertere ePub filer, der er DRM beskyttede.

 

 

Mere om ePub formatet:

ePub står for electronic publication og blev udviklet af International Digital Publishing Forum (IDPF). ePub blev en officiel standard i september 2007 og har siden da været igennem flere revideringer. Den seneste version var version 3.0, som blev offentliggjort i oktober 2011.

 

Helt grundlæggende er ePub blot en XHTML fil som benytter CSS til at definere layout og struktur. XML benyttes efterfølgende til at lave manifest, indholdsfortegnelse og en række metadata. Når filen dannes brydes denne op i tre specifikationer:

 • Open Publication Structure (OPS) – formatering
 • Open Packaging Format (OPF) – struktur (XML)
 • OEBPS Container Format (OCF) – Zip arkiv der indeholder alle filer

 

Der er tilknyttet en arbejdsgruppe, som har til opgave at forbedre ePub formatet, i takt med at teknologien også ændre sig. Det skaber forhåbentligt en lang række muligheder i fremtiden, for hvordan vi læser e-bøger.

 

Hvis du vil lære mere om formatet, kan du se følgende video:

https://www.youtube.com/watch?v=vvGrFZdSDww

 

Samt se IDPF’s hjemmeside her:

http://idpf.org/epub