Bag om I skyggen af den kolde krig
I skyggen af den kolde krig" er en selvbiografi, men beskriver mere bredt en række af de politiske forhold i anden halvdel af 50'erne og første halvdel af 60'erne. Udgangspunktet er forfatterens arbejde i de 3 socialdemokratiske ungdomsorganisationer Frit Forum, DSU og den socialdemokratiske ungdomsinternationel IUSY.
Forfatterens ophold i London efter Suez-krisen og som studerende ved Freie Universität under Berlin-krisen bliver afgørende for hans holdning til kampen mod kolonialismen og kampen mod kommunismen. Beskrivelsen af kampen mod først den franske undertrykkelse i Algeriet og senere det hvide apartheidregime i Sydafrika står centralt i bogen.
På to områder har forfatteren "været med fra begyndelsen", nemlig i presset for at få Danmark til at yde bistand til landene i den tredje verden og i arbejdet for at sikre en dansk deltagelse i de europæiske markedsplaner.
Under sit ophold i Vestberlin oplever forfatteren SPD's overgang fra klasse- til folkeparti ligesom han får DDR-styrets forsøg på at underminere Vestberlin tæt ind på livet.
Perioden fra 1967 til Murens fald i 1989 beskrives i en række punktnedslag spændende fra FN's sikkerhedsråds behandling af Sovjetunionens overfald på Tjekkoslovakiet i 1968 til præsident Mugabes begrædelse af hvorledes det var gået hans gamle venner Honecker og Ceaucescu.
Henning Kjeldgaard - årgang 1935 - blev international sekretær i Frit Forum i 1958 og 3 år senere formand for DSU's internationale udvalg, studentersekretær i IUSY i 1960, cand. polit. i 1961, ansat i Udenrigsministeriet i 1963 og har været ambassadør i Tanzania, Zimbabwe og Kenya fra 1983 til 1996.
Vis mere