Vi bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Jeppe ved åen og andre digte - Knud Kramshøj - Bog

Bag om Jeppe ved åen og andre digte

De fleste af digtene tager udgangspunkt i hverdagen, i øjeblikke, som er kommet til at stå stærkere end andre øjeblikke, begivenheder, som har sat sindet i bevægelse og har lagt an til en reaktion. Der er portrætter af nogle velanskrevne kunstnere bl.a. Jeppe Aakjær, men også af mennesker i deres sociale sammenhænge og almindelige daglige funktioner. Bundfældede erindringer får deres plads i sammenhængen, som de har det i de fleste menneskers tilværelse. Slutningen af samlingen indeholder en række oversatte digte af tre nyere amerikanske forfattere. De er meget forskellige, men har dog det tilfælles, at de også forholder sig til hverdagslivets egen magi. Uddrag af bogen vindmøller når fjordspejlet rejser børster når trækroner bøjer sig med blafrende blade når skyerne jager hinanden på flugt og når vindmøller i ekstatisk iver kører deres vinger samler vinden op og giver los ses vindens kraft – ellers er det bare luft rundtom i landskabet står de parate til at fange energien opfindsomhedens skulpturelle markører se dem på rad over bakkekammen i stille vejr stivnet midt i en bevægelse i sære vagtsomme mønstre parate i deres hvide ophæng til endnu en rundtur eller se dem langt til havs som svæv i horisonten pelagiske forposter kraftens favnere lys og varmes gavmilde vejvisere mod land skabere af nye landskaber dristige slanke med- og modspil vingeparker parringer af elementernes evige kræfter og høj fornuft Om forfatteren Knud Kramshøj (f.1939) er cand.mag. i dansk og engelsk. Ansat 1968 ved Skive Gymnasium. Studielektor 1977. Pensioneret 2006. Har leveret bidrag til aviser og tidsskrifter, bl.a. Kritik. Af større værker kan nævnes Den lange middelalder (1992), teksterne til korværket Babel (1993) og De fire elementer (2000) samt digtsamlingerne Levedage (2012) og Elementarier (2017). Bearbejdelser af Jeppe Aakjærs dramatiske værker og en dramatisering af hans roman På Aftægt gav ham Aakjærprisen i 2017. Jeppe Aakjær og Thøger Larsen. En brevveksling 1902 – 1927 blev udgivet i 2020 i samarbejde med Anette Kjær.

Vis mere
 • Sprog:
 • Dansk
 • ISBN:
 • 9788772378435
 • Indbinding:
 • Hæftet
 • Sideantal:
 • 112
 • Udgivet:
 • 23. August 2021
 • Udgave:
 • 1
 • Størrelse:
 • 146x210x10 mm.
 • Vægt:
 • 200 g.
 • 1-2 hverdage.
 • 30. September 2023
På lager

Normalpris

Medlemspris

Prøv i 30 dage for 45 kr.
Herefter fra 79 kr./md. Ingen binding.

Beskrivelse af Jeppe ved åen og andre digte

De fleste af digtene tager udgangspunkt i hverdagen, i øjeblikke, som er kommet til at stå stærkere end andre øjeblikke, begivenheder, som har sat sindet i bevægelse og har lagt an til en reaktion. Der er portrætter af nogle velanskrevne kunstnere bl.a. Jeppe Aakjær, men også af mennesker i deres sociale sammenhænge og almindelige daglige funktioner. Bundfældede erindringer får deres plads i sammenhængen, som de har det i de fleste menneskers tilværelse.
Slutningen af samlingen indeholder en række oversatte digte af tre nyere amerikanske forfattere. De er meget forskellige, men har dog det tilfælles, at de også forholder sig til hverdagslivets egen magi.

Uddrag af bogen

vindmøller
når fjordspejlet rejser børster
når trækroner bøjer sig med blafrende blade
når skyerne jager hinanden på flugt

og når vindmøller i ekstatisk iver kører deres vinger
samler vinden op og giver los
ses vindens kraft
– ellers er det bare luft
rundtom i landskabet står de
parate til at fange energien
opfindsomhedens skulpturelle markører

se dem på rad over bakkekammen
i stille vejr stivnet midt i en bevægelse
i sære vagtsomme mønstre
parate i deres hvide ophæng
til endnu en rundtur

eller se dem langt til havs
som svæv i horisonten
pelagiske forposter
kraftens favnere
lys og varmes gavmilde
vejvisere mod land

skabere af nye landskaber
dristige slanke med- og modspil
vingeparker
parringer af elementernes evige kræfter
og høj fornuft

Om forfatteren
Knud Kramshøj (f.1939) er cand.mag. i dansk og engelsk. Ansat 1968 ved Skive Gymnasium. Studielektor 1977. Pensioneret 2006. Har leveret bidrag til aviser og tidsskrifter, bl.a. Kritik. Af større værker kan nævnes Den lange middelalder (1992), teksterne til korværket Babel (1993) og De fire elementer (2000) samt digtsamlingerne Levedage (2012) og Elementarier (2017). Bearbejdelser af Jeppe Aakjærs dramatiske værker og en dramatisering af hans roman På Aftægt gav ham Aakjærprisen i 2017. Jeppe Aakjær og Thøger Larsen. En brevveksling 1902 – 1927 blev udgivet i 2020 i samarbejde med Anette Kjær.

Brugerbedømmelser af Jeppe ved åen og andre digteGør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.