Vi bøger
Levering: 1 - 2 hverdage
Forlænget returret til d. 31. januar 2025

Krebs - Mette Lund Jørgensen - Bog

- Portræt af et forfatterskab

Bag om Krebs

F. C. Krebs (1814-1881) levede i en urolig tid præget af kriser, krige og revolutioner, og han var hele livet dybt engageret i sin samtid. Som ung var Krebs tilhænger af frihed og folkestyre, og efter revolutionen i 1848 og vedtagelsen af Junigrundloven i 1849 tog han i stigende grad aktivt del i samfundsudviklingen, som samfundsdebatterende forfatter, som medlem af sogneforstanderskaber, byråd og kommissioner og, i en kort periode, som redaktør på Berlingske Tidende. Med inspiration fra især Burke, Adam Smith og Tocqueville analyserede han de hjemlige politiske og økonomiske forhold, set i en international og historisk kontekst. Hans forfatterskab forholder sig til samtidens begivenheder og vidner om de ofte radikale samfundsforandringer, der fandt sted, men samtidig sættes begiven­hederne ind i en sammenhæng, der rækker langt ud over 1800-tallets nationale og mentale grænser. I hans samfundsteoretiske værker findes således overraskende mange paralleller til nutiden – samtidig med at værkerne giver en solid indsigt i datidens sociale, politiske og økonomiske forhold. Krebs spændte uhyre vidt. Som læge, nationaløkonom, historiker, sociolog, redak­tør og forfatter var han i stand til at skrive hvad man med et moderne udtryk ville kalde tværfagligt. Som sociologisk pioner beskrev han de forskellige samfundsklas­sers levevis og livsvilkår. Som nationaløkonom kritiserede han ineffektiviteten inden for dansk landbrug, håndværk og industri. Som avisredaktør måtte han fordømme den nationalliberale Ejder-politik, der havde ført til nederlaget i 1864. I bogen Vore vestindiske Øer påpegede han de sociale, økonomiske og politiske problemer, der prægede livet i den danske tropekoloni både før og efter slaveoprøret i 1848. Krebs’ forfatterskab er mere aktuelt end nogensinde. Vi lever i en tid, hvor trætte demokratier lever dør om dør med oprørske befolkninger, der kæmper for at få mere demokratiske styreformer; hvor den hjemlige debat markerer en skærpet mistillid til det politiske system; hvor arabiske lande gennemlever de politiske magtkampe, der følger i revolutionernes og systemskifternes fodspor; og hvor globaliseringen ophæver illusionen om en national, politisk suverænitet. Politiske og økonomiske ideer på det mere filosofiske plan synes i høj grad at præge den aktuelle debat med en række udgivelser af økonomi- og demokratihistoriske værker som eksempelvis Adam Smiths "Nationernes Velstand" og Alexis de Tocquevilles "Demokrati i Amerika", der begge spiller en væsentlig rolle i Krebs’ forfatterskab.

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788779990159
  • Indbinding:
  • Indbundet
  • Sideantal:
  • 624
  • Udgivet:
  • 20. januar 2017
  • Udgave:
  • 1
  • Størrelse:
  • 185x248x46 mm.
  • Vægt:
  • 1350 g.
  • 1-3 hverdage.
  • 28. december 2024
På lager
Forlænget returret til d. 31. januar 2025
  •  

    Kan ikke leveres inden jul.
    Køb nu og print et gavebevis

Normalpris

Medlemspris

Prøv i 30 dage for 45 kr.
Herefter fra 79 kr./md. Ingen binding.

Beskrivelse af Krebs

F. C. Krebs (1814-1881) levede i en urolig tid præget af kriser, krige og revolutioner, og han var hele livet dybt engageret i sin samtid. Som ung var Krebs tilhænger af frihed og folkestyre, og efter revolutionen i 1848 og vedtagelsen af Junigrundloven i 1849 tog han i stigende grad aktivt del i samfundsudviklingen, som samfundsdebatterende forfatter, som medlem af sogneforstanderskaber, byråd og kommissioner og, i en kort periode, som redaktør på Berlingske Tidende. Med inspiration fra især Burke, Adam Smith og Tocqueville analyserede han de hjemlige politiske og økonomiske forhold, set i en international og historisk kontekst. Hans forfatterskab forholder sig til samtidens begivenheder og vidner om de ofte radikale samfundsforandringer, der fandt sted, men samtidig sættes begiven­hederne ind i en sammenhæng, der rækker langt ud over 1800-tallets nationale og mentale grænser. I hans samfundsteoretiske værker findes således overraskende mange paralleller til nutiden – samtidig med at værkerne giver en solid indsigt i datidens sociale, politiske og økonomiske forhold.
Krebs spændte uhyre vidt. Som læge, nationaløkonom, historiker, sociolog, redak­tør og forfatter var han i stand til at skrive hvad man med et moderne udtryk ville kalde tværfagligt. Som sociologisk pioner beskrev han de forskellige samfundsklas­sers levevis og livsvilkår. Som nationaløkonom kritiserede han ineffektiviteten inden for dansk landbrug, håndværk og industri. Som avisredaktør måtte han fordømme den nationalliberale Ejder-politik, der havde ført til nederlaget i 1864. I bogen Vore vestindiske Øer påpegede han de sociale, økonomiske og politiske problemer, der prægede livet i den danske tropekoloni både før og efter slaveoprøret i 1848.
Krebs’ forfatterskab er mere aktuelt end nogensinde. Vi lever i en tid, hvor trætte demokratier lever dør om dør med oprørske befolkninger, der kæmper for at få mere demokratiske styreformer; hvor den hjemlige debat markerer en skærpet mistillid til det politiske system; hvor arabiske lande gennemlever de politiske magtkampe, der følger i revolutionernes og systemskifternes fodspor; og hvor globaliseringen ophæver illusionen om en national, politisk suverænitet. Politiske og økonomiske ideer på det mere filosofiske plan synes i høj grad at præge den aktuelle debat med en række udgivelser af økonomi- og demokratihistoriske værker som eksempelvis Adam Smiths "Nationernes Velstand" og Alexis de Tocquevilles "Demokrati i Amerika", der begge spiller en væsentlig rolle i Krebs’ forfatterskab.

Brugerbedømmelser af Krebs



Find lignende bøger
Bogen Krebs findes i følgende kategorier:

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.