Vi bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Kvinde set fra ryggen - Jesper Wung-Sung - Bog

Bag om Kvinde set fra ryggen

Vilhelm Hammershøi var en dansk maler kendt for hans melankolske og tomme billeder som portrættere det indadvendte og ensomme menneske. I 1891 gifter maleren sig med Ida Ilsted der derefter bliver kendt som Ida Hammershøi. Vilhelm brugte Ida som model til mange af hans billeder, ofte med blottet nakke og ryggen til. Ida bliver Vilhelms hovedperson i hans liv og kunst. Mange mener at hans maleriers mangel på skarpe farver skyldes en farveblindhed, men i dag bliver kunstværkerne betragtet som et forhold til de eksistentielle udfordringer i det moderne liv. Jeg har altid syntes, der var saadan en Skønhed over saadan en Stue, selv om der ikke var nogen Mennesker i den, maaske netop, naar der ingen var. Vilhelm Hammershøi er kendt som “de stille stuers maler” på grund af hans mange unikke portrætter af interiører. Fraværet fra Ida som sidder med ryggen til har stillet spørgsmål hos forfatteren bag bogen, Jesper Wung-Sung. Hvem var Ida? Hvad var det for for et kærlighedsforhold de havde? Bogen handler om forholdet mellem maleren og modellen. Det er en fantastisk historier som livligt beskriver scenarier hvori der bliver kastet med porcelæn, en modvillig svigermor, og et liv i rygvendt tosomhed.

Vis mere
 • Sprog:
 • Dansk
 • ISBN:
 • 9788740067378
 • Indbinding:
 • Indbundet
 • Sideantal:
 • 464
 • Udgivet:
 • 10. Marts 2021
 • Udgave:
 • 1
 • Størrelse:
 • 165x237x46 mm.
 • Vægt:
 • 757 g.
 • 1-2 hverdage.
 • 5. Juli 2022
På lager

Online pris

Fordelspris

Anmeldelser af Kvinde set fra ryggen

  Beskrivelse af Kvinde set fra ryggen

  Vilhelm Hammershøi var en dansk maler kendt for hans melankolske og tomme billeder som portrættere det indadvendte og ensomme menneske. I 1891 gifter maleren sig med Ida Ilsted der derefter bliver kendt som Ida Hammershøi. Vilhelm brugte Ida som model til mange af hans billeder, ofte med blottet nakke og ryggen til. Ida bliver Vilhelms hovedperson i hans liv og kunst. Mange mener at hans maleriers mangel på skarpe farver skyldes en farveblindhed, men i dag bliver kunstværkerne betragtet som et forhold til de eksistentielle udfordringer i det moderne liv.


  Jeg har altid syntes, der var saadan en Skønhed over saadan en Stue, selv om der ikke var nogen Mennesker i den, maaske netop, naar der ingen var.


   Vilhelm Hammershøi er kendt som “de stille stuers maler” på grund af hans mange unikke portrætter af interiører. Fraværet fra Ida som sidder med ryggen til har stillet spørgsmål hos forfatteren bag bogen, Jesper Wung-Sung. Hvem var Ida? Hvad var det for for et kærlighedsforhold de havde?

  Bogen handler om forholdet mellem maleren og modellen. Det er en fantastisk historier som livligt beskriver scenarier hvori der bliver kastet med porcelæn, en modvillig svigermor, og et liv i rygvendt tosomhed.


  Forlagets beskrivelse af Kvinde set fra ryggen

  I 1890 vender Idas storebror hjem til Stubbekøbing på sommervisit. Med sig har han en ung malerkollega ved navn Vilhelm Hammershøi. Inden sommeren er ovre, er Ida og Vilhelm forlovet.

  Det er et forhold, som begges mødre modsætter sig. Idas mor, der flere gange indlægges på Oringe Sindssygehospital, nægter at slippe taget i datteren. Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødslen dyrket Vilhelm som et vidunderbarn, og hun ser Ida som en forhindring for sønnens malerkarriere. Også i det københavnske kunstmiljø, hvor den fåmælte Vilhelm Hammershøi regnes for en ener, vækker forlovelsen forundring.

  På usikre fødder træder Ida ind i en ukendt verden af museer, kunstnerkredse og udenlandsrejser. Hun følger sin mand i tykt og tyndt, mens han fortsætter med at male billeder, som kun en snæver kreds af mennesker forstår og værdsætter.

  De rejser efter motiver. De flytter ind i gamle lejligheder, der kan tjene som rum for malerierne. Ida er gift med et menneske, der kun vil én ting her i tilværelsen: at male. Hun bliver Vilhelms livsledsagerske og foretrukne model. I maleri efter maleri, år efter år, står og sidder hun model for sin mand.

  Ida slås med sin rolle og sit sind. Indimellem må hun få luft ved at råbe højt og lade porcelænet flyve gennem de tomme stuer.

  Derefter står hun igen ubevægelig som model.

  Portrætterne af en rygvendt kvinde med blottet nakke i et tomt rum bliver Vilhelm Hammershøis mest yndede og berømte motiv. Han oplever en stigende anerkendelse og popularitet frem mod sin tidlige død i 1916, og det maleriske tema varieres gang på gang med Ida som den tålmodige genstand anbragt inden for kridtstregerne på gulvet. Et liv i rygvendt tosomhed.

  Brugerbedømmelser af Kvinde set fra ryggen

  • Mette M. 6. Juli 2021

   Sublim læsning - man føler sig helt forbundet med Ida og hensat til en anden tid ligesom man får en helt ny følelse af Hammershøis værker, virkelig en stærk roman ️

  • Aage A. 24. Juni 2021

   Fascinerende portræt af ægteskabet mellem Vilhelm Hammershøi og hans kone Ida Ilsted,hans faste model, som oftest set fra ryggen. Forfatteren er blevet fanget af denne stumme kvindefigurer i de stille stuer, og har givet hende en stemme. Og det er fremragende gjort.


  Gør som tusindvis af andre bogelskere

  Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.