Bag om Matisse
Gennem hele sin lange karriere udvidede Henri Matisse (1869-1954) konstant grænserne for sin kunst. Ved at gentage sine motiver i billedpar, -trioer og -serier førte han en vedvarende dialog med sine egne tidligere værker, for, som han udtrykte det, at “trænge længere og dybere ind i det sande maleri”. Med denne friske tilgang til en gennemudforsket kunstner undersøger en række prominente forskere fra Europa og USA mere end 60 værker i skarpt formulerede kapitler, der alle fokuserer på dette særlige aspekt af Matisses arbejdsmetode.
Fra tidlige billedpar såsom Ung sømand I og II (1906) og Le Luxe I og II (1907-08) og frem til en serie sene atelierbilleder fra Vence (1946-48), ser vi Matisse genoptage forskellige temaer med det formål at finde innovative og ofte radikale løsninger på spørgsmål som, hvordan man gengiver lyset, håndterer malingen, vælger sine farver og manipulerer sit perspektiv.
Nye tekniske studier af de tidlige billedpar samt fotografier, der dokumenterer udviklingen af hans senere malerier, hjælper til at afdække værkernes komplekse tilblivelsesproces. Uddrag fra talrige breve og interview afslører Matisse som en kunstner, der hyppigt satte spørgsmålstegn ved sig selv og sine metoder, og som en mand med et stærkt intellekt, der så hvert nyt maleri som en opdagelsesrejse.
Matisse – fordobling og variation er en betydningsfuld tilføjelse til den kunsthistoriske litteratur og en øjenåbnende studie af en hovedfigur i 1900-tallets modernisme.
Vis mere