Udvidet returret til d. 31. januar 2025

Myteland i 1800-tallets kunst - Gitte Tandrup - Bog

- Beatrice, Gretchen, Mignon, Ophelia og andre skikkelser i billedkunstens mesterværker

Bag om Myteland i 1800-tallets kunst

Bogen søger ind i 14 fortællinger, der har betydet meget i vores kulturelle horisont, og som er blevet skildret igen og igen i 1800-tallets billedkunst. Nogle er fra antikken, andre fra litteraturens verden, andre fra det kristne univers. Det er historierne om Roger og Angelica, Apollon og Daphne, Wilhelm og Mignon, Faust og Gretchen, Jason og Medea, Ferdinand og Miranda, Hamlet og Ophelia, Susanne og de ældre, Paolo og Francesca, Dante og Beatrice, Salome og Johannes Døberen, Tristan og Isolde, Sappho og endelig faunen. Den gode kunst skaber aktive dialoger med myterne. Hvad sker der med kvindeskikkelserne i kunstnernes fortolkninger? Hvordan bringes myterne i spil, så 1800-tallets komplekse virkelighed også anes i billederne? Er der muligheder for at folde sit væsen ud? Hvordan er forholdene mellem realiteter og ideelle forestillinger? Uddrag af bogen Mignon. Sårbarhed og styrke. Englekarakter eller buksepige. Eugène-Louis Aizelins Mignon fra 1881 sidder på en skammel som i et hjørne af Wilhelms stue. Hun har trukket det ene knæ op … Ansigtet er sænket lidt med et fast bestemt udtryk. Hun virker tavs, lyttende, med anspændt energi. Det er en levende dialog med Goethes karakteristik af den hemmelighedsfulde og trohjertede pige. Hårets viltre lange lokker virker formildende på det lidt strenge udtryk. Hun er klædt i en bluse med pufærmer, en vest med snøreluk, et skørt i ret kraftigt stof. Under skamlen er flere ting bunket sammen, et musikinstrument og et sammenfoldet tæppe. Det er tegnene på hendes betydningsfulde sange og på æggedansen. … Aizelin bevæger sig i mellemrummene mellem det fast klassicistiske med kompositionen holdt indenfor en visuel blok form, noget drømmende romantisk med længselsindhold og det nærsynede realistiske … Det er salonpassende, men det er også en god indgang til Goethes univers, til at lære Mignon at kende. Om forfatteren Gitte Tandrup (f. 1956) er kunsthistoriker, mag.art. fra Københavns og Aarhus Universitet og står for foredrag med eksistentiel søgen i billedkunsten. Artikler især i Kunstmagasinet Janus. Bøger: Zigzag mod solen om Vilhelm Bjerke Petersen, 1998; Idioten og stjernedyret om Harvey Martin, 2001 (med Leo Tandrup); Kandinsky, Klee, Ernst Dali, 2009; Delacroix, Courbet, Manet, Cézanne, 2010; Caravaggio. Farlige billeder, 2012; Botticelli. Floras bud, 2021; Lær at se på kunst med Rafael. Indgange til billedsprog med eksempler fra renæssance og nutid, 2021; Malermester Giotto. 2022; Billedhugger Praxiteles, 2022.

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788776085285
  • Indbinding:
  • Hæftet
  • Sideantal:
  • 324
  • Udgivet:
  • 18. december 2023
  • Udgave:
  • 1
  • Størrelse:
  • 147x210x18 mm.
  • Vægt:
  • 510 g.
  • BLACK NOVEMBER
  På lager
Leveringstid: 1-3 hverdage
Forventet levering: 19. november 2024

Beskrivelse af Myteland i 1800-tallets kunst

Bogen søger ind i 14 fortællinger, der har betydet meget i vores kulturelle horisont, og som er blevet skildret igen og igen i 1800-tallets billedkunst. Nogle er fra antikken, andre fra litteraturens verden, andre fra det kristne univers. Det er historierne om Roger og Angelica, Apollon og Daphne, Wilhelm og Mignon, Faust og Gretchen, Jason og Medea, Ferdinand og Miranda, Hamlet og Ophelia, Susanne og de ældre, Paolo og Francesca, Dante og Beatrice, Salome og Johannes Døberen, Tristan og Isolde, Sappho og endelig faunen. Den gode kunst skaber aktive dialoger med myterne. Hvad sker der med kvindeskikkelserne i kunstnernes fortolkninger? Hvordan bringes myterne i spil, så 1800-tallets komplekse virkelighed også anes i billederne? Er der muligheder for at folde sit væsen ud? Hvordan er forholdene mellem realiteter og ideelle forestillinger?

Uddrag af bogen
Mignon. Sårbarhed og styrke. Englekarakter eller buksepige. Eugène-Louis Aizelins Mignon fra 1881 sidder på en skammel som i et hjørne af Wilhelms stue. Hun har trukket det ene knæ op … Ansigtet er sænket lidt med et fast bestemt udtryk. Hun virker tavs, lyttende, med anspændt energi. Det er en levende dialog med Goethes karakteristik af den hemmelighedsfulde og trohjertede pige. Hårets viltre lange lokker virker formildende på det lidt strenge udtryk. Hun er klædt i en bluse med pufærmer, en vest med snøreluk, et skørt i ret kraftigt stof. Under skamlen er flere ting bunket sammen, et musikinstrument og et sammenfoldet tæppe. Det er tegnene på hendes betydningsfulde sange og på æggedansen. … Aizelin bevæger sig i mellemrummene mellem det fast klassicistiske med kompositionen holdt indenfor en visuel blok form, noget drømmende romantisk med længselsindhold og det nærsynede realistiske … Det er salonpassende, men det er også en god indgang til Goethes univers, til at lære Mignon at kende.

Om forfatteren
Gitte Tandrup (f. 1956) er kunsthistoriker, mag.art. fra Københavns og Aarhus Universitet og står for foredrag med eksistentiel søgen i billedkunsten. Artikler især i Kunstmagasinet Janus. Bøger: Zigzag mod solen om Vilhelm Bjerke Petersen, 1998; Idioten og stjernedyret om Harvey Martin, 2001 (med Leo Tandrup); Kandinsky, Klee, Ernst Dali, 2009; Delacroix, Courbet, Manet, Cézanne, 2010; Caravaggio. Farlige billeder, 2012; Botticelli. Floras bud, 2021; Lær at se på kunst med Rafael. Indgange til billedsprog med eksempler fra renæssance og nutid, 2021; Malermester Giotto. 2022; Billedhugger Praxiteles, 2022.

Brugerbedømmelser af Myteland i 1800-tallets kunst



Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.