Bag om Øen og landet
En krigsroman, men også en kærlighedsroman om dengang russerne befriede Bornholm. Den russiske forfatter Pjotr Kotov skildrer i romanen den langstrakte befrielse af Bornholm, en befrielse der fik karakter af en et år lang besættelse.
Romanen skildrer, hvorledes russiske soldater, underofficerer og officerer - efter flere års grusom krig - pludselig ved krigens slutning kommer til en næsten uvirkelig oase af ro, orden og velstand.
Gennem især to yngre officerers samtaler får læseren rystende viden om forholdene i Sovjetunionen - både på landet (hvor de fleste af de menige soldater kom fra) og i byerne. Foruden indblik i forholdene i Sovjetunionen før og under krigen skildrer romanen en meget dramatisk kærlighedshistorie mellem en dansk-russisk kvinde og den ene af romanens hovedpersoner, den unge kaptajn Pavel Kotinjusjin. De mødes, fordi han af ren livslyst er svømmet for langt ud og i det halvkolde havvand er kommet i problemer, da der til alt held dukker en kvinde op i en robåd. Kvinden er født i St. Petersborg, hendes far var officer i de hvide styrker og deltog således i borgerkrigen, hvor han blev dræbt af de røde.
Deres kærlighedsforhold er smukt - og tragisk. Øen og landet giver et realistisk billede af forholdene i Sovjet under Stalin, ligesom den viser, at der var store sprækker og modstandslommer i det sovjetiske samfund, også under verdenskrigen. Bent Jensen har skrevet et forord til romanen.
Vis mere