Vi bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Og sådan blev det - Maren Uthaug - Lydbog

Bag om Og sådan blev det

"Få den stallutrold ind, før nordlyset tager os alle sammen," hvæsede Áhkku og sendte Risten ud efter sin far, der ikke forstod at vise himmelfænomenet den nødvendige respekt. I mørket under nordlysets blafren prøvede hun med panik i stemmen og tårer løbende ned ad kinderne at indfange sin jublende far og genne ham ind i huset, før det gjorde det af med dem alle. Når folk senere i livet hørte, at Risten havde nordnorske aner, spurgte de ofte, om nordlyset ikke var et fantastisk syn. "Jo," svarede hun så og skyndte sig at skifte emne. Sandheden var, at hun aldrig havde set det. Hun var jo ikke idiot. Da Knut går fra sin samiske kone, tager han datteren Risten med og flytter fra Nordnorge til Sønderjylland. Ned til Grethe, der netop har installeret fem vietnamesiske bådflygtninge i kælderen. Blandt andet drengen, der får navnet Niels, og som Risten knytter et uopslideligt bånd til i deres fælles ensomhed. Først som voksen genser Risten sin mor - et møde som på ingen måde bliver, som hun havde forventet. Og sådan blev det er en grum fortælling om familiehemmeligheder, underjordiske væsner, overvægtige hunde, vanvid, onani og overlevelse. Maren Uthaug (f. 1972) er produkt af en norsk mor, en samisk far og en opvækst i Danmark. Og sådan blev det er hendes debut som romanforfatter. Tidligere har hun udgivet Ellers går det godt, en graphic novel, der høstede udsædvanligt gode anmeldelser. Maren vandt i 2013 Politikens tegneseriekonkurrence med striben Ting jeg gjorde og har siden været fast tegner i Politikens kultursektion.

Vis mere
 • Sprog:
 • Dansk
 • ISBN:
 • 9788711348758
 • Format:
 • MP3
 • Udgivet:
 • 23. Januar 2014
 • Oplæser:
 • Mogens Rex
 • Straks på e-mail.
Prøv Tales Streaming i 7 dage for 7 kr.
Herefter fra 75 kr./md. Ingen binding.

Normalpris

Beskrivelse af Og sådan blev det

"Få den stallutrold ind, før nordlyset tager os alle sammen," hvæsede Áhkku og sendte Risten ud efter sin far, der ikke forstod at vise himmelfænomenet den nødvendige respekt. I mørket under nordlysets blafren prøvede hun med panik i stemmen og tårer løbende ned ad kinderne at indfange sin jublende far og genne ham ind i huset, før det gjorde det af med dem alle.

Når folk senere i livet hørte, at Risten havde nordnorske aner, spurgte de ofte, om nordlyset ikke var et fantastisk syn.

"Jo," svarede hun så og skyndte sig at skifte emne. Sandheden var, at hun aldrig havde set det. Hun var jo ikke idiot.

Da Knut går fra sin samiske kone, tager han datteren Risten med og flytter fra Nordnorge til Sønderjylland. Ned til Grethe, der netop har installeret fem vietnamesiske bådflygtninge i kælderen. Blandt andet drengen, der får navnet Niels, og som Risten knytter et uopslideligt bånd til i deres fælles ensomhed.

Først som voksen genser Risten sin mor - et møde som på ingen måde bliver, som hun havde forventet.

Og sådan blev det er en grum fortælling om familiehemmeligheder, underjordiske væsner, overvægtige hunde, vanvid, onani og overlevelse.

Maren Uthaug (f. 1972) er produkt af en norsk mor, en samisk far og en opvækst i Danmark. Og sådan blev det er hendes debut som romanforfatter. Tidligere har hun udgivet Ellers går det godt, en graphic novel, der høstede udsædvanligt gode anmeldelser. Maren vandt i 2013 Politikens tegneseriekonkurrence med striben Ting jeg gjorde og har siden været fast tegner i Politikens kultursektion.

Brugerbedømmelser af Og sådan blev det

 • Kirsten R. 25. April 2020

  Romanen beskriver Kirstens liv - eller Risten, som hun kaldes. Hun undfanges i en rus og lever et beskedent, men rigt liv i det nordnorske samesamfund sammen med sin mor, der er indfødt same og faderen, der er mere eller mindre falleret student fra Norge. Samesamfundet er befolket ikke bare med de mennesker, man kan se og snakke med direkte, men også med de underjordiske, som man skal holde sig gode venner med. På et tidspunkt, da Risten er omkring 7-8 år, går ægteskabet mellem forældrene i stykker og hun flytter med sin far og nye danske stedmor til Sønderjylland, hvor hun adopteres af Grete, som stedmoderen hedder og også får en vietnamesisk bådflygtning som bror. De to finder hinanden, men skilles ad af den onde stedmoder, hvorpå der er et langt tidshop i romanen. Risten og "broderen" finder hinanden og får et barn sammen. Det betyder, at Risten gerne vil kende sin samiske familie og hun får kontakt til dem. Mere skal ikke røbes her.
  Romanen er ualmindeligt velskrevet og sproget er billedskabende på en usædvanlig måde. Undertiden bliver personerne lidt til klicheer, men man fastholdes, fordi man gerne vil vide: hvad sker der egentlig. Selve fortællingen er vel i sin grundstruktur noget banal og med en slutning, som nærmer sig trivialiteten. Ikke desto mindre beskrives Ristens udvikling godt, og man får fornemmelsen af det selvberoende barn, der udvikler sig til en viljestærk ung kvinde. Stærkest står beskrivelsen af Ristens og den vietnamesiske brors pubertære eksperimenter med seksualiteten. Kompositorisk er romanen vellykket og fungerer som en pageturner. Eneste anke er den - som tidligere nævnt - noget banale, men dog overraskende slutning.

 • Christie R. 24. April 2020

  God bog, rigtig hurtig at læse


Find lignende bøger
Bogen Og sådan blev det findes i følgende kategorier:

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.