Bag om Over havet under jorden
Over havet under jorden er en roman om det højaktuelle drama, som i disse år finder sted ved Europas grænser: migration, udvandring, flugt. I denne franske roman er det imidlertid ikke mennesker, der flygter fra krig og død i Syrien eller Irak. Marie Darrieussecqs roman har en befriende anderledes og hidtil uset optik. Kort fortalt: Rose er psykolog, hendes mand er ejendomsmægler, de har to børn og er ved at flytte fra en lejlighed i Paris til Baskerlandet, hvor Rose er vokset op.
Men historien begynder midt ude på Middelhavet. Rose har af sin mor fået foræret et krydstogt til sig selv og børnene i julen. En nat sejler det enorme cruiseskib forbi en kæntret båd fuld af flygtninge og kommer den til undsætning. Flere af dem er allerede døde, da båden bliver hejst ombord. Rose er vågnet og hjælper besætningsmedlemmerne med at hente vand, varmetæpper og tøj til flygtningene.
Hun kan ikke selv forklare hvorfor, men hun føler en særlig omsorg for drengen Younès, som er flygtet fra Niger. Han har mistet sin telefon og kan ikke ringe hjem og fortælle, at han har overlevet rejsen over havet. Inden han sammen med de andre migranter næste dag bliver afhentet af det italienske politi, giver Rose ham sin søns smartphone. En handling som kommer til at binde dem sammen.
Over havet under jorden er en roman om migration. Men den handler om mere end det – dybest set er det en historie om, hvor svært det kan være både at turde hjælpe og bede om hjælp.
Marie Darrieussecq (f. 1969) er fransk forfatter. Hendes første roman Kvinden der blev til en gris (1997) blev en international bestseller. Siden er på dansk desuden udkommet yderligere fem romaner: Spøgelser (2003), Baby (2005), Tom er død (2009), Solange (2012) og Man skal holde meget af mænd (2015).
Vis mere