Bag om Rosenhuset
”De kunne ikke flytte ånden med, da vi flyttede over i den nye administrationsbygning. Det var noget ganske særligt at være i Rosenbygningen. Når man kom ind i den om morgenen var det som en lise for sjælen. Den store hall, som alle skulle igennem uanset, hvor man skulle hen, var bygningens hjerte. Her stødte man altid ind i folk, der også var på vej. Ned fra øverste etage voksede der lange grønne hængeplanter, dekoreret med nogle af Kaj Bojesens træaber. Der var lys og der var luft og rislen fra springvandene. Det var som at komme hjem.”
Sådan indleder Bjarne Hansen, der var ansat fra 1962-98 – bl.a. som redaktør i Informationsafdelingen bogen om Rosenhuset på Strandvejen 54 i Hellerup, der er opført som administrationsbygning for Tuborg i 1912-14 efter tegning af arkitekt Anton Sophus Rosen (1859 - 1928). Som en af få arkitekter herhjemme lykkedes det ham at få opført bygninger præget af stilarterne l’art noveau og Arts & Crafts, som i Danmark også kaldes skønvirke. Rosenhuset er et af eksemplerne.
Rosen holder af det ornamentale og står langt fra den gryende funktionalismes puritanisme. Med Rosenhuset viser han et greb om helheden, en sikker konstruktiv sans og en fin fornemmelse for dekorativ og konstruktiv anvendelse af byggematerialer, der hæver hans arbejde til den internationale scene. Der er nemlig meget mere på spil end dekoration.
132 sider med mange fotos og illustrationer
Vis mere