Bag om 16 år i Sibirien
Et ungt jødisk par mødes i Tivoli i midten af 1930’erne og forelsker sig. Rachel er fra København, og Israel er en forretningsmand fra Litauen. De bliver gift året efter og bosætter sig i Litauen uden at ane, hvordan historie og verdenspolitik, nazisme, kommunisme og krig vil gribe ind i deres liv og gøre deres skæbne til en fortælling om det 20. århundrede. En genspejling af en tid, hvor politisk fanatisme og ondskab får frit spil.
Rachel og Israel og deres lille familie undslipper den sikre død under Hitler, men ender i Stalins Gulaghelvede og 16 års deportation i Sibirien. Det er ikke etnisk udrensning, men social udrensning. De tilbagelægger i alt 30.000 km og bliver som retsløse folkefjender kastet rundt af et system, der er bygget på vilkårlighed og brutalitet. Men de overlever og viser, at det ikke altid behøver at gå fra slemt til værre, og at håb kan sejre over tyranni og ondskab. I 1957 lykkes det familien med en dansk statsministers mellemkomst at komme til Danmark – Rachels hjemland.
Erindringerne 16 ÅR I SIBIRIEN udkom første gang i 1982 og er siden blevet en bestseller og en klassiker i nyere dansk erindringslitteratur. Den udkommer nu i en ny udgave med et forord skrevet af sønnen Samuel Rachlin, der trækker de historiske linjer op til nutiden med Ruslands invasion af Ukraine, hvor titusindvis af ukrainere er blevet deporteret til Sibirien, som det skete for hans forældre og søskende for mere end 80 år siden. Læs også SKÆBNER I SIBIRIEN, hvor der fortælles om andre ofre for Stalintidens vilkårlighed.
Vis mere