Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Dansk politik går i tomgang. Og det selv om over 700.000 offentligt ansatte går på arbejde for at udforme og udrulle politikernes ønsker. I denne bog opføres en (nerve)pirrende fortælling om det danske folkestyre. I centrum står politikere, journalister og embedsmænd fanget i deres eget spin som magtesløse sjæle, der løber hurtigere og hurtigere – men alligevel må erkende, at for meget sander til i pseudopolitik. Spørgsmålet rejser sig: Kan vi i dag overhovedet drive politiske forandringer? Alt for sjældent løser reformerne nemlig de store problemer i vores samfund såsom klima, tech, ulighed og vækst. Eller bare de nære emner som folkeskole, jobformidling, integration, skatteindkrævning og socialpolitik. Og konsekvensen er klar: Når vælgernes ønsker forsvinder op i den blå luft, så udhuler det vores demokrati. Gennem nye data, videnskabelige artikler, historisk materiale og 50 interviews med nøgleaktører viser bogen, at mange af de uløste problemer er såkaldte ’vilde problemer’. Det er sammenviklede problemer, som konkurrencestaten har svært ved at tøjle. En vej ud af dette morads er opbygningen af en entreprenørstat. Det er en stat, som begejstrer ved at udvælge få månelandingsprojekter, som er så store og svære, at vi kun løser dem på tværs af offentlig, privat og civilsamfund. Entreprenørstaten åbner sig altså mod omverdenen og giver sig tid til at lege, udvikle, teste og skalere i et langt sejt træk for at bringe troen på politik tilbage.
Med stor åbenhed fortæller Ulrik Federspiel om sit liv som ledende embedsband – direktør, departementschef og ambassadør – i hjertet af dansk politik. Fra han indledte sin karriere først i 1970’erne til han i 2009 gik over til et job i det private erhvervsliv. Federspiel var direktør i Udenrigsministeriet i årene, da Sovjetunionen gik i opløsning og departementschef i Statsministeriet under Poul Nyrup-Rasmussen. Siden blev han ambassadør i Washington i den dramatiske periode fra 2000 til 2005, men vendte siden tilbage som direktør for Udenrigsministeriet.Federspiel har et fantastisk overblik over det udenrigspolitiske stof og leverer så vel de store linjer som de bemærkelsesværdige anekdoter fra magtens centrum.Vi kommer helt tæt på en lang række begivenheder i den nyere Danmarkshistorie: Fra indgåelsen af Romtraktaten i 1971, over Murens fald, til 9/11 og Irakkrigen. Fra arbejdsløshedskrisen i 1990'erne over den kontroversielle sag om forfatteren Salman Rushdie til sagen om Muhammed-tegningerne, den danske Guantanamo-fange og Libanonevakueringen. Angrebet på World Trade Center, den 11. september 2001 oplever vi set fra Washington, og det deraf følgende forløb op til beslutningen om at gå i krig i Afghanistan og Irak. Den danske krigsdeltagelse beskrives her for første gang tæt på den amerikanske beslutningsproces.Margaret Thatcher, Robert Mugabe, George W. Bush og Donald Trump – og så naturligvis en lang række af danske politikere – er blot nogle af de personer, Federspiel præsenter læseren for i denne bog.
I juni 2019 trådte Mette Frederiksen ind i Statsministeriet med en ambition om ikke at lade sin regering styre af udefra kommende begivenheder.Otte måneder senere var det præcist, hvad der skete. Corona ramte Danmark, og Mette Frederiksen måtte lægge alle sine planer i skuffen. På et historisk pressemøde 11. marts 2020 lukkede hun landet ned, og derfra var alt ændret.Under hele det dramatiske forløb havde forfatteren Anne Sofie Kragh eksklusiv adgang til statsministeren og hendes nære stab i Statsministeriet og fulgte på tætteste hold, hvordan beslutninger blev taget på rekordtid, og hvordan begivenheder satte sig varige spor i de personer, der var involveret.Relationer blev sat på spidsen – enkelte af dem viste sig at blive helt afgørende for, at statsministeren kunne lede landet igennem krisen. Andre blev til forhindringer.Det første år beskriver, hvordan en statsminister blev til, tog magten på sig og blev hyldet for det – indtil de første kritiske røster begyndte at lyde op til genåbningen af landet. Anne Sofie Kragh har talt med en lang række kilder, herunder statsministeren selv, hendes nærmeste medarbejdere i Statsministeriet, politiske med- og modspillere og andre centrale aktører, for at skabe et nuanceret og helt unikt portræt af Mette Frederiksen som politiker, menneske og statsleder.
Inkarnationen af civilisationen og det gode liv: elegance, kunst, filosofi, litteratur, erotik, gastronomi, verdens mest spektakulære cykelløb, brede boulevarder og Middelhavskysten med det azurblå hav. Det er sådan, de fleste kan lide at tænke på det franske.Men der er et andet Frankrig - med endeløse strejker, arbejdsløshed og store forskelle på land og by, på rig og fattig. Et land præget af bureaukrati, korruption og politikerlede, de gule vestes oprør, religiøse spændinger, en uforløst kolonihistorie og - ikke mindst - årevis med voldsomme terrorangreb.I DEN RYSTEDE REPUBLIK går journalist Aske Munck med indsigt og nysgerrighed på jagt efter årsagerne til Frankrigs aktuelle problemer - med blik for både det unikt franske og for det, at mange af de franske problemer minder om dem, man slås med i resten af den vestlige verden, også i Danmark.
En russisk invasion af Ukraine, sabotage af gasledninger, energikrise, en frygt for tredje verdenskrig - læg dertil Brexit, nationalistiske bevægelser, pandemi og et selvsikkert Kina. Det håb om en fri og fredelig verden, der voksede frem, da Berlinmuren faldt, er godt tre årtier senere lagt endeligt i graven. Den verdensorden, vi i Europa troede, vi kendte, er ved at blive en helt anden. Men hvilken? Og hvad betyder det?Lykke Friis har altid haft det europæiske som omdrejningspunkt. TÅRERNES EUROPA er hendes personlige beretning om en ny tid i Europa og i verden. En opdagelsesrejse, der tager læseren med til Moskva og Rom, til London og Kyiv, til Tallinn og det centrale Tyskland.Undervejs trækker Lykke Friis på sin store viden og på et utal af samtaler med væsentlige personer, fra den polske frihedshelt Lech Walesa til Ruslands tidligere præsident Dmitrij Medvedev. Alt sammen for at forklare hvad der bragte os til dette vendepunkt i historien og for at give kvalificerede bud på, hvad der venter os.
Demokrati i Amerika er et idéhistorisk hovedværk, der giver den historiske baggrund for det amerikanske demokrati. Nu genudgives den anmelderroste oversættelse i et tobindsværk med nyt forord af Rune Lykkeberg.I 1831 rejste den unge, franske aristokrat Alexis de Tocqueville rundt i USA. Demokrati i Amerika er resultatet af hans undersøgelser af det amerikanske samfund og det spirende, amerikanske demokrati.Tocqueville var overbevist om, at de fremherskende lighedsprincipper afspejlede tidsånden, og han forudså, at det gamle Europa havde samme udvikling i vente.Demokrati i Amerika er et imponerende studie af styrker og svagheder i det demokratiske system. Tocqueville afviste ikke demokratiet, men var dybt skeptisk over for den demokratiske fare for flertalstyranni og populisme. En af hans centrale indsigter er, at demokrati ikke kun skal studeres i de politiske institutioner, men lige så meget i vaner og skikke. Det er den demokratiske livsform, som Tocqueville både fascineres og anfægtes af.
USA har med Donald Trump fået en præsident, som personificerer mange af de ting, Naomi Klein har advaret mod i årevis, og i sin nye bog opfordrer hun til samling blandt de mange, der ikke ønsker denne politik i USA, i Europa og i resten af verden. De sociale medier har gjort personlig branding til en af vores mest effektive måder at kommunikere på. Trump har udnyttet dette fænomen og er blevet den første præsident, der er sit eget varemærke, og han bruger de sociale medier aggressivt og utraditionelt. Mens vi chokeres over dette, der som propagandistiske udsagn suger al opmærksomhed til sig, forsøges fundamentale omvæltninger af bl.a. sundhedssystem og frihedsrettigheder gennemført. Naomi Klein viser, at der hos Trump, som andre steder, er tale om en højrepopulistisk indpakning af en neoliberal politik, der ødelægger vores klode og vores landes sammenhængskraft og kun er gavnlig for den rigeste procent af befolkningen - en udvikling folk kun accepterer, hvis de fortsat befinder sig i en tilstand af chok. Med sin fjerde bog analyserer den verdenskendte canadiske forfatter ikke kun Trump og højrepopulismen, men viser, hvordan vi helt konkret tager kampen op og vinder magten over vores fremtid.
Skattesagen. Statsløsesagen. Jægerbogssagen. Overbetalte sygehuse. Nødløgn og kalenderfusk Der tegner sig i disse år en lang række af skandalesager, som involverer ministre og embedsmænd.De mange sager vidner om et system og en kultur under pres, og det virker oplagt at spørge om Danmark har en hensigtsmæssig model for forholdet mellem ministre og embedsmænd, og om kontrollen med magten er tilstrækkelig.Ansvaret der forsvandt opruller en række centrale sager - kendte som mere ukendte - og forsøger at opstille en fagligt funderet diagnose af, hvad der er galt med det nuværende system. Bogen er et oplæg til en nødvendig debat om statsstyrets fremtid.
"Velskrevet diagnose af USA's splittede tilstand," 5 A'er, Altinget.dk"... på alle måder god at få forstand af." 4 stjerner, Kristeligt Dagblad4 hjerter, PolitikenSTORM PÅ VEJ er en dybdegående og personlig beretning fra DR’s mangeårige USA-korrespondent Steffen Kretz om en stormagt, der er slået ud af kurs og ligner en nation i opløsning. Engang var USA et land med en befolkning, der stod sammen om en fælles optimisme. I dag deler amerikanerne en kynisme rettet mod et politisk system, som i vidt omfang styres af milliardærer. Hvordan er USA havnet her? Steffen Kretz har rejst i alle dele af landet og tilbage i historien for at finde svaret på det største politiske spørgsmål i vores tid, for USA’s skæbne er også vores. Undervejs har han mødt høj og lav – fra tidligere præsident Barack Obama, som advarer om, at demokratiet er i fare, til familien Reffitt i Texas, der om nogen er symbol på det sammenbrud, verden er vidne til. I mange år var familien Reffitt en all american-kernefamilie med klassiske værdier og stærkt sammenhold. Men så blev faren politisk ekstremist og deltog i stormen på Kongressen. Sønnen meldte ham til FBI, og nu er familien lige så splittet som resten af USA. Det kom som et chok for familien, at ekstremisme og væbnet oprør mod regeringen voksede ud af deres parcelhus i et søvnigt kvarter i forstæderne. På samme måde har demokratiet i USA vist sig overraskende skrøbeligt og balancerer i disse år på en knivsæg.Steffen Kretz er særligt kendt for sit lange virke for Danmarks Radio, hvor han bl.a. har været vært for de store debatter op til folketingsvalg og mangeårig vært og redaktør på programmet Søndagsmagasinet. Han har været DR’s korrespondent i Mellemøsten og siden 2017 korrespondent i Washington. Steffen Kretz har tidligere udgivet bogen Brændpunkter – reporter på kanten af verden.
"This is the book The West Wing deserves." Allison Janney"A joy and a MUST READ for all the Wingnuts out there!" Brad WhitfordA behind-the-scenes look into the creation and legacy of The West Wing as told by cast members Melissa Fitzgerald and Mary McCormack, with compelling insights from cast and crew exploring what made the show what it was and how its impassioned commitment to service has made the series and relationships behind it endure. Includes an exclusive foreword by showrunner Aaron Sorkin and introduction by cast member Allison Janney.Step back inside the world of President Jed Bartlet's Oval Office with Fitzgerald and McCormack as they reunite the West Wing cast and crew in a lively and colourful "backstage pass" to the timeless series. This intimate, in-depth reflection reveals how The West Wing was conceived, and spotlights the army of people it took to produce it, the lifelong friendships it forged, and the service it inspired.From cast member origin stories to the collective cathartic farewell on the show's final night of filming, What's Next will delight readers with on-set and off-camera anecdotes that even West Wing super fans have never heard. Meanwhile, a deeper analysis of the show's legacy through American culture, service, government, and civic life underscores how the series envisaged an American politics of decency and honour, creating an aspirational White House beyond the bounds of fictional television. What's Next revisits beloved episodes with fresh, untold commentary; compiles poignant and hilarious stories from the show's production; highlights initiatives supported by the cast, crew, and creators; and makes a powerful case for competent, empathetic leadership, hope, and optimism for whatever lies ahead."What's Next is the highest level of access you can get to The West Wing without a background check." Josh Malina"What's Next is the book we all need right now." Dulé Hill"Any West Wing fan will adore this book, as will anyone who admires brilliant television and all that it takes to make it. Run and buy What's Next for all the West Wingers in your life!" Janel Moloney
Forlaget HELIKON hædretFor sine udgivelser af Giambattista Vico Den nye Videnskab, Niccolò Machiavelli Fyrsten og Niccolò Machiavelli Drøftelser af Livius er Forlaget HELIKON blevet tildelt: Det Italienske Udenrigsministeriums oversætterpris 2005 på Euro 10.000,00.Fyrsten - den politiske klassiker nr. 1!Den, der læser Fyrsten af Machiavelli, vil her finde en brutal, logisk verden, baseret på studiet af mennesket og af livet. Mennesket er her, som natur, i sin handlen underordnet uforanderlige love, ikke opstillede efter moralske kriterier, men efter logiske. Det, som man må spørge mennesket om, er ikke, om det, det gør, er godt og smukt, men om det er fornuftigt og logisk, om der er sammenhæng mellem midlerne og målet.Fyrsten er på én gang et politisk manifest, en håndbog i at udøve magt - lige væsentlig for den moderne politiker som for den moderne manager - og det første eksempel på et værk, der behandler politik som en objektiv realitet.Niccolò Machiavelli (1469-1527) kan betragtes som grundlæggeren af den politiske videnskab og leverer gennem sine dybtgående analyser indsigt i fundamentale problemstillinger som spørgsmålet om politikkens mål og forholdet mellem politik og moral.Fyrsten har siden sin fremkomst for over 500 år siden været et kontroversielt skrift, som stadig vækker modstand og debat - et sikkert tegn på, at Machiavellis tænkning også i dag er levende og aktuel."Konsekvent!En fantastisk bog! Her er alt, hvad du bør vide om at føre krig, regere et land, hvordan du skal behandle venner og især fjender. Alt om fasthed og konsekvens. En rigtig klassiker!” Lars Madsen, net-anmeldelse. ”En autoritativ dansk udgave af Fyrsten foreligger nu i Fritz Wolders uforkortede oversættelse… Med denne udgivelse kan man trygt begynde vandringen ind i Niccolò Machiavellis forunderlige, begavede og af mange så misforståede tankeverden... Såfremt reolen mangler Machiavellis værk, og det bør ingen ordentlig reol, er tiden inde til at lukke hullet”. Georg Metz i Information, 12. juni 1998. ”Machiavellis analyse af den politiske magt er forbavsende aktuel. Det er chokerende læsning… I Fyrsten mærkes det historiske gys, og i Fritz Wolders uforkortede nyoversættelse – fra italiensk til dansk – fortælles der om Machiavellis liv som en smuk optakt til Fyrsten”. Lene Rikke Bresson i Berlingske Tidende, 16. juli 1998. "For at forberede mig til forhandlingerne med Mogens Lykketoft har jeg genlæst Fyrsten af Machiavelli". Anders Fogh Rasmussen i Jyllands-Posten, 13. august 1998. Andre italienske renæssance-klassikere fra Forlaget HELIKON: Niccolò Machiavelli Drøftelser af Livius (Discorsi) (2004) Niccolò Machiavelli Krigskunsten (2020)Francesco Guicciardini Råd og refleksioner (Ricordi) (2018)
I de vestlige demokratier er den statslige regulering omfattende. Det gælder også i Danmark. En stor del af reguleringen sker via bekendtgørelser. Nogle er mere vidtgående end mange love og griber stærkt ind over for borgere og virksomheder. Andre er smallere og tekniske udmøntninger af lovbestemmelser. Fælles for dem er, at de ikke er vedtaget af Folketinget, men udformet og sat i kraft af regeringen og dens embedsmænd efter bemyndigelse fra Folketinget. Der er i dagens Danmark mere end fem tusinde gældende bekendtgørelser.Denne bog er den første store analyse af brugen af bemyndigelseslovgivning. Bogen giver et systematisk overblik over væksten i brugen af bekendtgørelser fra 1990 og frem. Den giver svar på, hvorfor Folketinget i stigende grad sætter sig selv til side og delegerer regelfastsættelsen til regeringen og dens embedsmænd. Bogen indeholder også en dyberegående analyse af, hvordan regering og embedsmænd tager vare på den magt og det ansvar, der følger med bemyndigelserne.Bogens analyser bygger på et omfattende empirisk grundlag, der inkluderer hundredvis af interne sagsakter på tværs af fire ministerier, et stort antal interview med embedsmænd og politikere samt en betydelig mængde offentligt tilgængelige dokumenter.
I MOD TIL AT HÅBE reflekterer Barack Obama over familiens betydning, over religion, race, værdier, partipolitik, Forfatningen og USAs rolle i verden, og han formulerer sine politiske visioner for et bedre Amerika bygget på en ny politik, der formår at samle nationen og forny de demokratiske idealer. Med MOD TIL AT HÅBE har han skrevet en ærlig og personlig bog om, hvordan han vil genskabe et Amerika, som det amerikanske folk kan tro på og have tillid til, og som kan inspirere folk og regeringer verden over.MELDERCITATER"en vigtig bog – Barack Obama kan være verdens mest magtfulde mand i de næste fire år, når valget er overstået." - Jens Winther, BogMagasinet"I sit elegante politiske manifest, "Mod til at håbe", fremlægger Barack Obama sin vision for et bedre Amerika og giver et fængende indblik i det amerikanske politiske landskab ... den fænger og efterlader læseren med indtrykket af en kompleks og eftertænksom politiker, der kæmper for at undgå at lade sig korrumpere af Washington, og hvis positive budskaber om håb og fremskridt meget vel kan ende med at sætte ham i spidsen for et folk, der er notorisk kendt for sin kollektive kærlighedsaffære med optimismen." - Sidsel Nyholm, Kristeligt Dagblad""Mod til at håbe" er inderligt godt skruet sammen. Lige dele politiske visioner og personlige bekendelser, lige dele kloge samtidshistoriske analyser og fantasifulde visioner. Det er sentimentalt og for meget, men samtidig inderligt medrivende, og Barack Obama fremstår virkelig som noget nær det mest sympatiske menneske, der findes på kloden. Det er ganske enkelt rigtig godt skrevet". ***** - Dennis Nørmark, Jyllands-Posten"en gave til alle, der interesserer sig for amerikansk politik ... så absolut værd at fordybe sig i." ***** - Henrik Bo Nielsen, Nyhedsavisen"Barack Obama tegner et uhøjtideligt og generøst portræt af sig selv og sine medborgere ... blændende formidling og langt mere personligt end partisk". - Børsen"Manifest: »Mod til at håbe. Tanker om generobringen af den amerikanske drøm« ... er nu oversat til dansk. Det viser en politiker, der har tænkt grundigt over politik og rollen som politiker ... Obamas manifest kan anbefales, hvis man er interesseret i at følge og forstå den amerikanske valgkamp." ****Mogens Rüdiger, Berlingske Tidende"Udgivelsen på dansk af Obamas politiske manifest fra 2006 sker på et kærkomment tidspunkt, hvor demokraten med stor sikkerhed har sikret sig sit partis nominering."Martin Burcharth, Information"Obama er en længe ventet tværpolitisk frelserskikkelse, der gør op med den kulturkamp, der har splittet vælgerne i to fjendtlige lejre: de blå liberale og de røde konservative. Obama er den lilla kandidat – med en blanding af liberale og konservative ideer."Lars Trier Mogensen, Politiken"Barack Obama, senatoren fra Illinois og Demokraternes nye superstar, tilhører den sjældne type politiker, som virkelig kan skrive – og som skriver gribende og oprigtigt om sig selv."New York Times
I denne anderledes biografi er Anne Sofie Kragh fulgt i fodsporene på politikeren Morten Messerschmidt, mens hans liv på dramatisk vis blev vendt på hovedet. Igen og igen.Om morgenen gør han rent ved radiobilerne på Bakken, om eftermiddagen forhandler han på Christiansborg, og om aftenen drikker han årgangsrødvin og hører opera i palæet i Charlottenlund. Den 42-årige formand for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt har allerede oplevet flere op- og nedture, end de fleste nogensinde kommer i nærheden af. Han er den politiker i Danmark, der har opnået flest personlige stemmer ved et valg, da han i 2014 slog alle rekorder med knapt en halv million stemmer til Europa-Parlamentet. Otte år senere kæmpede han som partileder mod spærregrænsen.Journalist og forfatter Anne Sofie Kragh har haft unik adgang til den usædvanlige politiker i en af de mest dramatiske perioder i hans liv: Fra dommen i byretten for EU-svindel og dokumentfalsk til frifindelsen på Frederiksberg. Undervejs blev han også valgt som leder for et parti i nedsmeltning.Showbiz er en insider-fortælling om en af dansk politiks mest særprægede karakterer. Om hvad den syv år lange retssag gjorde ved Morten Messerschmidt, om krigene på Christiansborg, drabet på hans søster og hans plan for en genrejsning af partiet.
Advarsel! Du kan miste nattesøvn, hvis du læser INSIDER af Simon EmilAmmitzbøll-Bille.Du kommer nemlig helt ind i magtens centrum og ser, hvordan politik bliver til eller går til grunde. Og som den berømte tyske jernkansler Otto von Bismarck sagde: ”Jo mindre folk ved om, hvordan man laver pølser og politik, jo bedre sover de om natten.”Dette er en bog om politik indefra. En insiders beretning. Om fire år med Lars Løkke som statsminister fra 2015 til 2019, skrevet af tidligere økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der har gemt referater, sms’er og mails.Perioden bærer præg af hulemøder, halve sandheder, kamikaze-angreb og gammelt nag. Fra valgsejr og kaviar til et sandt trekantsdrama i lys lue mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen, DF-formand Kristian Thulesen Dahl og Liberal Alliance.Kom med til møder i regeringstoppen, til audiens med Hendes Majestæt og kronprinsen i en dronningerunde samt et bittert magtopgør ved taberbordet i et desillusioneret parti.
Som departementschef i Finansministeriet og som en af frontfigurerne bag den grønne omstilling har Anders Eldrup sat et kæmpe aftryk på indretningen af det danske samfund. Fra han var ganske ung, har han følt det kald, at han vil efterlade et bedre samfund til kommende generationer, end det han selv overtog. Ved i mere end en generation at være en af landets mest indflydelsesrige topembedsmænd og erhvervsspidser har han levet op til sit kald.Anders Eldrup var i 28 år ansat i Finansministeriet. Senere blev han direktør i DONG Energy (det nuværende Ørsted), hvorfra han under stort postyr i 2012 blev fyret, efter at have omlagt selskabet fra sort til grøn energiproduktion. I dag udfylder han stadig en lang række poster inden for klimaområdet og spillede en afgørende rolle ved indførelsen af elbiler.Bogen er ikke bare et portræt af en usædvanlig, indflydelsesrig person, som tog skridtet fra at være budgetbisse til at blive klimafrontløber. Det er også fortællingen om det moderne Danmark, som det har udviklet sig fra krigen til i dag. Fra landbolivet i 1950’erne til magtens maskinrum i København. Der er baggrundsberetninger fra både arbejds- og privatliv, et liv, der undervejs tog en ny retning, da han efter et langt ægteskab faldt for en af sin unge medarbejder, hans nuværende kone Merete Eldrup.
"A fast-paced account of America's plunge into simultaneous Cold Wars against two very different adversaries-Xi Jinping's China and Vladimir Putin's Russia-based on deep reporting from inside the White House, U.S. intelligence agencies, technology firms, and foreign governments"--
NEW YORK TIMES BESTSELLER • A progressive takedown of the uber-capitalist status quo that has enriched millionaires and billionaires at the expense of the working class, and a blueprint for what transformational change would actually look like—with a new afterword“A clarion call against the American oligarchs . . . powerful.”—The GuardianIt’s OK to be angry about capitalism. Reflecting on our turbulent times, Senator Bernie Sanders takes on the billionaire class and speaks blunt truths about our country’s failure to address the destructive nature of a system that is fueled by uncontrolled greed and rigidly committed to prioritizing corporate profits over the needs of ordinary Americans.Sanders argues that unfettered capitalism is to blame for an unprecedented level of income and wealth inequality, is undermining our democracy, and is destroying our planet. How can we accept an economic order that allows three billionaires to control more wealth than the bottom half of our society? How can we accept a political system that allows the super rich to buy politicians and swing elections? How can we accept an energy system that rewards the fossil fuel corporations causing the climate crisis? Sanders believes that, in the face of these overwhelming challenges, the American people must ask tough questions about the systems that have failed us and demand fundamental economic and political change. This is where the path forward begins.It’s OK to Be Angry About Capitalism presents a vision that extends beyond the promises of past campaigns to reveal what would be possible if the political revolution took place, if we would finally recognize that economic rights are human rights, and if we would work to create a society that provides a decent standard of living for all. This isn’t some utopian fantasy; this is democracy as we should know it.
Politiske ambitioner og ledelse er afløst af teknokratisk styring af samfundsøkonomien, og bureaukratiske ledelseslag truer med at kvæle den faglige innovation og udvikling i sundhedssektoren og snart også resten af den offentlige sektor.Ralf Hemmingsen fortæller om sine erfaringer med den velfærdsstat, der nu er truet på sin eksistens - fra sin barndom i Brønshøj over lægestudiet og medicinsk forskning til højtplacerede lederstillinger på Bispebjerg Hospital og Københavns Universitet.
"An accessible, straightforward guide that demystifies Artificial Intelligence for a general audience without the use of complex math or technical jargon. Covers the fundamentals, from classical models and neural networks to the large language models leading today's AI revolution"--
A FINANCIAL TIMES BOOK OF THE YEARA call to action for the creative class and labour movement to rally against the power of Big Tech and Big Media.Corporate concentration has breached the stratosphere, as have corporate profits. An ever-expanding constellation of industries are now monopolies (where sellers have excessive power over buyers) or monopsonies (where buyers hold the whip hand over sellers) - or both.Scholar Rebecca Giblin and writer and activist Cory Doctorow argue we're in a new era of 'chokepoint capitalism', with exploitative businesses creating insurmountable barriers to competition that enable them to capture value that should rightfully go to others. All workers are weakened by this, but the problem is especially well illustrated by the plight of creative workers. From Amazon's use of digital rights management and bundling to radically change the economics of book publishing, to Google and Facebook's siphoning away of ad revenues from news media, and the Big Three record labels' use of inordinately long contracts to up their own margins at the cost of artists, chokepoints are everywhere.By analysing book publishing and news, live music and music streaming, screenwriting, radio, and more, Giblin and Doctorow deftly show how powerful corporations construct 'anti-competitive flywheels' designed to lock in users and suppliers, make their markets hostile to new entrants, and then force workers and suppliers to accept unfairly low prices.Chokepoint Capitalism is a call to workers of all sectors to unite to help smash these chokepoints and take back the power and profit that's being heisted away - before it's too late.
The official report and findings of the bipartisan Congressional investigation into the January 6 attack on the Capitol, and Donald Trump's related coup conspiracies to overthrow the election, with an original foreword by attorney and Emmy-winning MSNBC anchor Ari Melber.Only the entire, authoritative House committee report can capture the full range of plots that have been exposed over time, from the violent attack on January 6 to related efforts revealed months after the insurrection. This definitive edition features: • The historic, official text of the House Committee report on the insurrection• New independent analysis of the coup conspiracy by MSNBC Chief Legal Correspondent Ari Melber• The definitive accounting of Donald Trump's efforts to end American democracy This is the only edition of the report featuring an additional, original analysis of the coup by a journalist and lawyer at the center of the action -- Melber has interviewed top members of this Committee, Jan. 6 rally planners and other cooperating witnesses, and Trump White House veterans ranging from Steve Bannon to Peter Navarro (now indicted for defying this probe). His report documents how Trump's plots comprise a continuous coup conspiracy -- not a ?riot? that exploded in a ?single day? -- and why that factual prism is vital for accountability, justice, and preventing the next coup attempt.In chilling detail, he shows how that process might have engineered a technical effort to ?override? the election on the floor of Congress?an essential map, and warning, for those who wish to protect democracy. If warnings are ignored and there is no accountability for the plotters at the top, a failed coup may become a training exercise.This report is not only a vital document in modern American history, it can also inform efforts to protect the future of American democracy. As a matter of justice, bipartisanship, and even patriotism, this report will become essential reading for any American determined to defend our democracy.
Skal vi løse klimakrisen, skal det gå stærkt, og der skal politiske forandringer til, hvis det for alvor skal lykkes.Politikerne sætter deres lid til industrien og teknologien, til markedskræfterne og forbrugerne, mens borgerne ønsker, at staten og politikerne går forrest og skaber rammer, som gør det muligt at leve klimaansvarligt. Men er vores politiske institutioner overhovedet i stand til at tage det klimapolitiske ansvar? Nej, siger klimapolitisk forsker Theresa Scavenius, der i denne bog leverer en samfundsvidenskabelig analyse af, hvad det kræver af vores stat, hvis vi skal løse klimakrisen. Svaret på udfordringerne er, at konkurrencestaten afløses af en stat, der tager sit ansvar som borgernes stat alvorligt. En klimastat, hvis primære fokus ikke er at sikre borgerne velfærd, men derimod at sikre stabile biologiske rammer for vores civilisation.Theresa Scavenius (f. 1984) er ph.d. og lektor på Aalborg Universitet. Hun har tidligere udgivet bøgerne Institutional Capacity, Compromise & Disagreement, Political Responsibility for Climate change og Facts & Norms på Routledge. Theresa har tidligere været politisk aktiv i Alternativet og medstifter af klimapartiet Momentum. Hun har haft kronikker i Politiken, Børsen, Ræson, Financial Times m.fl..
Britta Nielsen, en betroet medarbejder i Socialstyrelsen, blev i 2018 landskendt for at overføre næsten 121 mio. kr. til sig selv af de satspuljemidler, Folketinget har afsat til samfundets mest udsatte borgere. Svindlen foregik gennem 25 år, men ingen kolleger eller chefer anede uråd. Og ingen savnede de penge, som forsvandt.Emil Herskind var afdelingschef i Socialministeriet og fik ansvaret for at håndtere sagen. Det var ham, der skulle afdække sagens omfang og få socialministeren helskindet gennem forløbet. Til at hjælpe sig havde han konsulent og selv tidligere embedsmand Arne Hauge Jensen. De to giver i denne bog et unikt indblik i møgsagen; fra den første mistanke opstår, til de opdager svindlens enorme omfang, og til de efter et år kan konstatere, at sagen er opklaret, og at ingen andre end Britta Nielsen kunne anklages for svindlen.Ministeren, medierne og den menige dansker presser imidlertid på for at placere et ansvar. ”Hvem har gjort det muligt, at en medarbejder bare kan stikke statens penge i lommen?” ”Den ansvarlige skal straffes.” Dette pres forplanter sig blandt de involverede embedsmænd. Hverdagen bliver til alles kamp mod alle. Ingen ved, hvem der er ven eller fjende. Embedsmænd, der er kendt for dyder som faglighed, sandhed, samarbejde, ansvarlighed og ærlighed, får pludselig en helt anden adfærd, af skræk for at få ansvaret for sagen.De to forfattere bringer os helt ind i embedsmandsystemets centrum og viser, hvad der sker, når det rammes af en møgsag.
Håbets politik fører læseren på en spændende rejse gennem Europas stormfyldte historie og den viser, hvordan en række muterende megakriser i de sidste årtier har skabt dybe rystelser i samfundet, der helt ændrer spillereglerne for europæisk politik og økonomi. I en dybtgående og levende journalistisk analyse på 826 sider undersøger den fhv. direktør for Tænketanken EUROPA, Bjarke Møller, hvordan frygten og vredens psykologi overvindes, og hvordan der kan skabes nyt håb med en offensiv europæisk politik: EU kan i 2020´erne forandres til en grøn supermagt og en demokratisk styret netværksstat med egne skattekilder, der kan sikre velfærdssamfundet i en æra med hård global konkurrence. Bogen rummer opdaterede analyser af coronakrisen, finanskrisen, terrorkrigene, migrationskrisen, nationalismens nye nostalgi og tillidskrisen mellem politikere og borgere. Samtidig er den fyldt med referencer til filosofi, historie, psykologi, populære film, musik og kulturliv, der kaster nyt lys ind over europæernes brydningsfyldte jagt efter en ny identitet i det 21. århundrede.Det siger eksperterne om bogen:"Bjarke Møllers mammutværk er en kraftpræstation. Som modvægt til Danmarks indadskuende debat er det forfriskende med Møllers ukuelige tro på det europæiske samarbejdes potentiale.” Connie Hedegaard, fhv. EU-klimakommissær (K)"Bjarke Møller har skrevet en fantastisk bog. Med passion, direkte til ungdommen. Både en vældig lærd analyse, baseret på facts og meget stor viden og samtidig både letlæst og aktuel. Bogen er et markant vendepunkt i vores alt for snævre og vitaminfattige diskussion om Europa." Steen Gade, initiativtager til foreningen Nyt Europa og fhv. MF for SF"Bjarke Møller har gravet dybere end de fleste og viser sammenhængen i tingene – historisk og kulturelt. Mere end otte hundrede sider er en stor mundfuld, men man bliver inspireret af læsningen og grebet af Bjarkes vision – håbet som drivkraft. Han har leveret et uvurderligt bidrag til den kommende Europadebat”. Poul Skytte Christoffersen, Danmarks fhv. EU-ambassadør"Bjarke Møller har forfattet en velskrevet mursten af en Europabog - meget personlig, modig og hæsblæsende. Den forsvarer håbet og troen på Europa trods splittelse og demokratisk tilbagegang." Marlene Wind, professor, Københavns Universitet."Jeg blev fuldstændig opslugt af bogen. Jeg fik mindelser om Thomas Pikettys metodik ift. den brede og dybdegående brug af filosofi, historie, politik og økonomi for til sidst at fremføre nogle konkrete løsningsforslag på skuldrene heraf. Sjældent man ser en så ambitiøs bog på dansk. Det fortjener debatten om EU." Johannes Sartou, i chefredaktionen for Ræsons historiemagasin, ÆRA
Den franske filosof og debattør Bernard-Henri Lévy forholder sig meget kritisk til den danske Kinapolitik. I forbindelse med modtagelse af pandaerne i foråret 2019 gav han udtryk for, at den danske regering burde ”vågne op” og erkende, at det kommunistiske Kina er en truende og udemokratisk magt. Den opfordring gælder utvivlsomt også for den ny regering. Denne bogs forfatter deler Lévys vurdering. Danmark bør tale rent ud om de alvorlige krænkelser af menneskerettighederne i Kina. Frihed og demokrati bør ikke komme i anden række i forhold til det handelsmæssige. Viggo Fischer mener, som han giver udtryk for i denne bog, at vi bør lytte til de kinesiske borgerrettighedsforkæmpere og bidrage til, at de bliver hørt.Uddrag af bogenKinas fremtidige udvikling vil i høj grad påvirke verden. Europæerne kan, hvis de står sammen om deres frihedsværdier, mindske den kommunistkinesiske indflydelse på Europa og andre dele af verden og inspirere de kinesiske frihedskræfter. I forhold til de europæiske værdier, som EU har været for svag til at føre frem, er det kommunistiske Kina, der ideologisk lægger mere og mere vægt på fortidens marxisme, i defensiven. Europæerne må langt mere klart stå som eksponenter for, at en god samfundsudvikling fordrer et liberalt demokrati. De europæiske lande bør være mere synlige og konkrete omkring demokratiet. Der vil være mange, der vil være lydhøre heroverfor, ikke mindst i Kina.Om forfatterenViggo Fischer er født i 1943 i Karrebæksminde. Kandidat i samfundsfag fra Københavns Universitet. Medlem af Folketinget kortvarigt i 1982 og i årene 1984-1994. Har blandt andet haft følgende politiske poster: konservativ politisk ordfører, formand for Folketingets Udenrigsudvalg og Folketingets Sikkerhedspolitiske Udvalg. Delegeret ved FN’s generalforsamling i New York 1975 og 1986 og ved FN’s Menneskerettighedskonference 1993. I årene 1987-2013 formand for Den danske Afghanistankomité. Selvstændig erhvervsdrivende. Har skrevet bogen Afghanistan – besættelse, borgerkrig og befrielse (2005) og Friheden er altid udfordret - Erindringer og erfaringer (2018).
Sidst på eftermiddagen den 13. april 1948 fandt man John Christmas Møller død i sit hjem i København. Den tidligere konservative politiker og minister døde alene, blot 54 år gammel.Få år tidligere havde han fået en overstrømmende velkomst, da han og hustruen Gertrud efter tre års eksil vendte hjem fra London, hvorfra Christmas Møller via BBC havde agiteret for dansk sammenhold og aktiv modstand under besættelsen. Han var blevet modtaget og hyldet som en helt.Siden vendte stemningen og Christmas Møller faldt i unåde. Den før så populære og ombejlede politiker var til sidst overladt til sig selv og sin notoriske evne til altid at rejse sig fra sine nederlag.Udgivelsen af biografien John Christmas Møller. Politik forud for alt markerer 125-året for hovedpersonens fødsel. Bogen handler om det liv, den karriere og den skæbne, som blev Christmas Møllers. Den handler om hans samtid, om store samfundsforandringer, om verdenskrige, om strid og stræben, om storhed og fald og om det væsentligste i Christmas Møllers liv: Politik.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.