Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Den foreliggende udgave af ICD-10's psykiatriske del er en kortfattet, praktisk vejledning til hjælp ved den diagnostiske udredning af psykiske lidelser.Oplaget er revideret i henhold til de seneste ændringer fra Sundhedsstyrelsen vedr. transkønnethed, men er i øvrigt stadig ICD-10 og altså den officielle diagnoseguide mens vi venter på ICD-11.Appendiks 2 omhandler fortsat "Kodning og registrering" men er tilrettet, så det svarer til de ændrede krav for indrapportering til Landspatientregistret. Diagnosticeringseksemplerne afspejler dette, og listen med psykiatriske aktionsdiagnoser er reduceret betydeligt. Definitionen af "Obs. pro" er i overensstemmelse med anvendelsen inden for somatikken.Målgruppen er læger, psykologer, sygeplejersker og socialrådgivere inden for psykiatrien.Praktiserende læger og andre speciallæger med interesse for psykiatri har også glæde af denne håndbog. Medicinstuderende bruger ofte bogen som et supplement til lærebøger i forbindelse med deres klinikophold. Endvidere vil socialforvaltninger og retsvæsen have brug for kendskab til diagnoserne og de diagnostiske kriterier.Oplaget er udarbejdet af Diagnoseudvalget for Dansk Psykiatrisk Selskab og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab.
Truede hun sin kæreste med en køkkenkniv? Hun kan ikke huske det, kun at nogen råbte, hun var fucking sindssyg. Det er nat, og hun sidder på den psykiatriske akutmodtagelse i Ballerup. Hun har gået rundt ude på parkeringspladsen uden tøj på for at lede efter sin kæreste. For få dage siden var hun en kvinde med en mand i et rækkehus nord for København. For længe siden var hun et barn i en indviklet familie. Nu er hun ikke længere i sin egen krop. Hungerhjerte er en autofiktiv roman om angst, kærlighed, sex og terapi. En kvindelig forfatter er flyttet hjem til Danmark efter at have boet nogle år i Tanzania. Hun er del af et københavnsk kulturmiljø, og hun forelsker sig begærligt i en musiker, som hun flytter ind hos sammen med sin voksne datter. Men umærkeligt svinder lyset omkring hende, om natten vågner hun med et sæt. Hun ved godt, hvordan ordentlige mennesker opfører sig. De er afdæmpede og rummelige. Men inde i hendes hoved traver et vilddyr rundt under en udspændt hinde.
Grundbog i psykiatri er det autoritative hovedværk inden for dansk psykiatri. Denne tredje udgave er væsentligt opdateret, og beskrivelser af både den nuværende diagnoseliste ICD-10 og den kommende ICD-11 er inkorporeret i alle kapitlerne. Bogens kapitler er grundigt revideret af både tidligere og nye forfattere, ligesom der er kommet nye kapitler til.Hvert kapitel indeholder casemateriale, oversigtsbokse, relevant litteraturliste og resumé, hvilket gør bogen til en oplagt grund- og opslagsbog for medicin- og psykologistuderende samt andre studerende inden for social- og sundhedsfagene. Kan også bruges af professionelle med interesse for psykiatri, fx praktiserende læger, kliniske psykologer, psykiatriske sygeplejersker og psykiatere samt personale på bosteder og i socialforvaltninger.Grundbog i psykiatri giver en opdateret beskrivelse af psykiatrien med mennesket i centrum og med en bred videnskabelig tilgang. Alle psykiske lidelser i WHO’s ICD-diagnoselister bliver gennemgået med fokus på årsagsforhold, forekomst, det klinisk billede, diagnostik og behandling. Fremstillingen af de enkelte lidelser og deres behandling er baseret på den nyeste forskning, og der lægges vægt på, at alle kliniske beslutningsprocesser og behandlinger er evidensbaserede.Erik Simonsen er professor emeritus ved Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet og speciallæge i psykiatri tilknyttet Forskningsenheden Psykiatrien Øst, Region Sjælland. Bo Møhl er professor emeritus i klinisk psykologi ved Aalborg Universitet, cand.mag. og cand.psych., specialpsykolog i psykiatri, specialist og supervisor i psykoterapi. Begge har mere end 35 års klinisk erfaring fra psykiatrien.
Denne bog beskriver i et klart og forståeligt sprog konkrete metoder til at klare livet med ADHD og giver indsigt i de udfordringer, der er forbundet med et liv med ADHD.En af bogens pointer er, at den voksne med ADHD må kende til såvel symptomer som behandlingsmuligheder for at blive i stand til at tage ansvar for sit eget liv. Fokus er på muligheder for at blive selvhjulpen og på mestring af de udfordringer, som vanskelighederne medfører. Bogen kommer derved til også at fungere som en selvhjælpsbog, der meget klart formidler praktiske eksempler og erfaringer. Den beskriver med indlevelse, hvordan det er at leve med ADHD, samtidig med at den gennemgår symptomer og giver præcise anvisninger til den professionelle.Livet som voksen med ADHD illustreres levende med tre casehistorier, der viser både vanskeligheder og handlemuligheder. Forfatteren giver en intens beskrivelse af, hvordan det opleves at få en diagnose, hvordan det påvirker ens selvopfattelse – og beskriver mulige følelsesmæssige reaktioner i form af chok, forvirring og tristhed. Hverdagens konkrete udfordringer, irritationsmomenter og glæder illustreres, og forfatteren giver håndfaste råd om, hvordan det kan lade sig gøre at få tingene til at fungere og leve et godt liv med ADHD.Bogen har forord af psykolog Dorte Damm, og professor Per Hove Thomsen har tilpasset afsnittet om medikamentel behandling af ADHD til danske forhold.Oversat fra norsk af Søren Søgaard.
I denne bog om udviklingsforstyrrelser og psykisk sårbarhed flyttes fokus fra de afgrænsende symptomer og diagnosekriterier i retning af mere hele billeder af mennesker med udviklingsforstyrrelser og de vanskeligheder, de lever med i hverdagen. Et af bogens mål er at beskrive nogle grundlæggende principper, som kan guide det pædagogiske arbejde, som både fagpersoner og forældre udfører i forhold til børn, unge og voksne med udviklingsforstyrrelser. Udviklingsforstyrrelser og psykisk sårbarhed falder i tre dele: Del 1: samfund og diagnoser Del 2: Beskrivende symptomer Del 3: Praksis i indsatser. Udviklingsforstyrrelser og psykisk sårbarhed er en neuropsykologisk og praktisk-pædagogisk vejledning til lærere, pædagoger, forældre, psykologer og andre, der har at gøre med børn og unge med udviklingsforstyrrelser. Bogen er skrevet af en psykolog, en pædagogisk rådgiver samt en læge og psykiater. De tre perspektiver giver til sammen et bredt billede af et kompliceret felt.Forord af Poul Nyrup Rasmussen, formand for foreningen Det Sociale Netværk.
Der er sket en opblomstring i interessen for, hvilke implikationer tilknytningsteorien har for behandlingsarbejde med voksne inden for psykologien. Relevansen af denne viden rækker dog langt ud over det snævert psykofaglige. Behovet for tilknytning er et livslangt fænomen. Når voksne mennesker oplever sygdom, overgreb, psykiske vanskeligheder eller tab, motiverer tilknytningsbehovet personen til at søge hjælp og støtte. Den faktiske henvendelse om hjælp er dog påvirket af personens tidligere erfaringer med omsorgspersoners støtte og pålidelighed. Relation og fortælling gennemgår teori og forskning om tilknytningsmønstre hos voksne med henblik på at give professionelle hjælpere og behandlere indblik i, hvordan forskellige tilknytningsmønstre kommer til udtryk og påvirker daglig behandlingspraksis.
Mange mennesker oplever, at deres lave selvværd har en både smertefuld og ødelæggende effekt på deres liv.I Melanie Fennells bog henviser ordet ´selvværd´ til de overordnede tanker, som en person har om sig selv. Hvis disse tanker hovedsageligt er uvenlige og kritiske, og hvis man føler, at ens sande selv er svagt, utilstrækkeligt, undertrykt eller usikkert - hvilket mange mennesker føler i mere eller mindre udstrakt grad - så er der god grund til at læse denne bog.Bogen bygger på kognitiv adfærdsterapi, der indeholder elementer fra både psykodynamisk og adfærdsterapeutisk teori og metode. Den kræver læserens aktive medvirken og gennemgår konkrete teknikker og metoder, der fremover kan bruges i en lang række situationer og samtidig forebygger eventuelle tilbagefald.Melanie Fennell er psykolog på afdelingen for klinisk psykologi ved Warneford Hospital i Oxford og tilknyttet Department of Psychiatry ved Oxford University, hvor hun koordinerer videreuddannelsen i kognitiv psykologi for personalegrupper inden for sundhedssektoren. Hun rejser desuden verden rundt med sine forelæsninger og workshops og har i den forbindelse været i Danmark ved flere lejligheder.At overvinde-bøgerne er en serie selvhjælpsguider skrevet af specialister inden for hvert sit felt. I de senere år har en gruppe engelske og amerikanske psykiatere og psykologer med held videreudviklet principperne og teknikkerne fra den kognitive terapi og overført dem til bøger, der guider læseren igennem en aktiv selvhjælpsproces. Disse bøger indeholder et systematisk program, der gør det muligt for læseren alene eller i samarbejde med en psykiater, en praktiserende læge, en psykolog eller en psykoterapeut at forsøge at overvinde de negative, automatiske tanker, der hæmmer en sund og naturlig livsudfoldelse.
Autisme er en livslang udviklingsforstyrrelse. At blive forældre til et barn med autisme ændrer livet for altid. I starten befinder man sig ofte i chok og krise – overvældet af spørgsmål og situationer, man ikke aner, hvordan man skal håndtere.”Vejen videre – når dit barn har autisme” er en håndsrækning til at få styr på tankerne og fornyede kræfter til at opbygge en hverdag, et familieliv og et liv sammen med sit barn.I et lettilgængeligt sprog får forældre og pårørende den nødvendige viden til at reflektere over de enorme udfordringer, de står over for, og til at træffe deres egne beslutninger på et solidt grundlag.Jeanette og Michael Rothenborg er selv forældre til tre drenge, hvoraf den ældste har autisme. Med dyb indsigt og empati formidler de konkrete erfaringer fra hverdagen med et barn med autisme plus den nyeste viden fra førende forskere og specialister på autismeområdet.- Hvad er autisme, hvordan fungerer hjernen hos et menneske med autisme og hvorfor har lige netop vores barn fået det?- Hvilke rettigheder har vi og hvordan får vi den hjælp der passer til vores barn og vores familie?- Hvordan samarbejder vi med fagfolk og hvordan møder de os?- Hvordan hjælper vi ham eller hende bedst og hvordan får vi familielivet til at fungere?- Hvordan undgår vi, at vores andre børn kommer i klemme?- Hvordan overlever vi som par og hvordan kan vi hjælpes ad med alle udfordringerne og problemerne?Bogen er også skrevet til inspiration for fagfolk, der arbejder med disse børn og deres familier. Her kan de få et unikt indblik i familiernes hverdag, udfordringer og ressourcer.
Psykiske lidelser er blandt de hyppigste og mest omkostningstunge sygdomme i befolkningen. Der er psykiske lidelser i næsten alle familier, og alle læger vil uanset speciale møde mennesker med psykiske lidelser i deres virke. Udforskningen af årsagerne til psykiske lidelser og behandlingen af dem er heldigvis i en rivende udvikling.Klinisk psykiatri giver en grundig indføring i dette komplekse speciale, med et stærkt fokus på den psykiatriske undersøgelse, diagnostik, epidemiologi og evidensbaseret behandling.Klinisk psykiatri, 4. udgave, er stærkt revideret med mange nye bidragsydere og kapitler, herunder psykopatologi, den psykiatriske journal, akut psykiatri, psykofarmakologisk behandling, psykoterapi og psykosociale interventioner. Som noget nyt er tilføjet særskilte tværgående kapitler om psykopatologi, den psykiatriske journal, akut psykiatri, psykofarmakologisk behandling, psykoterapi og psykosociale interventioner.Klinisk psykiatri henvender sig først og fremmest til medicinstuderende, men også læger i videreuddannelse, praktiserende læger samt andre sundhedsprofessionelle vil have glæde af bogen som opslagsværk.
Om bogenStress er blevet et livsvilkår for alt for mange mennesker. Hidtil har behandlingen af stress mest fokuseret på adfærdsændringer og på at tale om og lægge mærke til enhver tanke, følelse og fornemmelse. Men ifølge den metakognitive teori er det netop det overdrevne selvfokus, der skaber stressproblemerne. De mange grublerier og bekymringer er den reelle årsag til stress.”Stressbehandling med metakognitiv terapi” giver terapeuter og andre der arbejder med stressbehandling en indføring i teorien og viser, hvordan terapiformen kan bruges konkret i forbindelse med stressramte. Læseren bliver inviteret med ind i terapilokalet og lærer, hvordan metodens øvelser og teknikker bruges, hvad behandleren skal huske, og hvilke spørgsmål der er vigtige at stille. Bogen giver gavnlig viden til såvel behandlere, stressramte og pårørende.Om forfatterenLinda Burlan Sørensen er autoriseret klinisk psykolog siden 2006 og specialist i psykoterapi, supervision og metakognitiv terapi. Hun er indehaver af Neokognitivt Institut i København, der tilbyder behandling, fagkurser, uddannelser og supervision.
Med denne introduktion til Acceptance and Commitment Therapy (ACT) præsenterer forfatterne en helt ny retning inden for kognitiv terapi. ACT er en accept- og eksponeringsbaseret behandlingsform, som er forankret i den nyeste psykologiske forskning. Med ACT arbejdes der hen imod at udvikle psykologisk fleksibilitet, så man bliver i stand til at udleve personlige værdier frem for at befinde sig i en uendelig kamp mod sine egne negative tanker, følelser og kropslige fornemmelser.Mindfulness er en vigtig del af ACT. Evnen til at være i kontakt med nuet trænes, fordi det er en vigtig proces i udviklingen af psykologisk fleksibilitet. ACT handler om at tage imod det, som livet tilbyder, og peger på en vej ud af lidelse ved at rette fokus på det, som virkelig betyder noget i ens liv.ACT er en behandlingsform, der anvendes på tværs af mange symptombilleder som f.eks. angst, depression, PTSD, misbrug, kroniske smerter og spiseforstyrrelser. Frem for alt er ACT en særlig måde at være i verden på og som sådan til gavn og inspiration for alle mennesker.Introduktion til ACT er en bog til klienten i et ACT-forløb, men kan også læses af fagfolk, professionelle behandlere og andre, der er interesseret i at lære ACT at kende.Introduktion til ACT er en bog til klienten i et ACT-forløb, men kan også læses uafhængigt heraf. Bogen kan også læses af fagfolk, professionelle behandlere og andre, der måtte være interesseret i at lære ACT at kende.
'Følelser med fornuft' giver en systematisk, konkret og praktisk indføring i den kognitive metodes brede anvendelighed. Bogen igennem følger vi fem personer, der hver især lider af forskellige ubehagelige og uhensigtsmæssige symptomer. Den samme kognitive tankegang og metode benyttes i forhold til alle personernes symptomer, og samtidig bliver læseren indført i, hvordan man selv kan bruge metoden, selvom man ikke har de samme symptomer som de fem personer. Endelig giver de to forfattere en let forståelig og overskuelig indsigt i generelle og almene psykologiske problemstillinger.Hvert kapitel ledsages af øvelser og for at få det optimale udbytte af bogen, er det vigtigt, at læseren gennemfører øvelserne og giver sig den tid, der skal til, for at øve sig i de færdigheder, der bliver beskrevet og gennemgået.Følelser med fornuft gennemgår bl.a.:Hvordan man kan ændre de negative automatiske tanker, der bl.a. forårsager problemer med selvværdet, humøret og forholdet til andre mennesker.Hvordan ændringerne i tanker, humør og følelser kan genkendes og følges ved hjælp af skemaer, der er enkle og overskuelige at bruge.Hvordan nye handlingsmønstre kan indlæres, så livskvaliteten forbedres.
Accept, empati og ægthed i psykoterapeutisk praksis er en grundbog i psykoterapi, der med begreberne accept, empati og ægthed som omdrejningspunkt går på tværs af psykoterapiens skoledannelser. De seneste årtiers forskning har dokumenteret den store betydning af de såkaldte fællesfaktorer for psykoterapeutisk effektivitet. Blandt fællesfaktorerne står accept, empati og ægthed – og dermed arven efter Carl Rogers – centralt.Redaktører af denne antologi, Lisbeth Sommerbeck og Allan Becker Larsen, giver en grundig og nuanceret introduktion til Carl Rogers’ teori om psykoterapi og til hans egen klient-centrerede terapi. Derefter beskriver fremtrædende repræsentanter for ni forskellige psykoterapeutiske retninger i hver deres kapitel den praktiske anvendelse af Rogers’ facilitative kernebetingelser i vore dages mest udbredte terapiformer. Disse kapitler kan også læses som en introduktion til den givne psykoterapeutiske retning.
Kristin Leer var 44 år gammel, mor til tre børn og på vej til at uddanne sig til psykiater, da hun endelig fandt ud af, hvad det var, hun kæmpede med. Til trods for sin lægeuddannelse forstod hun ikke selv, hvorfor simple hverdagsopgaver var uoverkommelige eller hvorfor hun havde problemer med at huske aftaler, at betale regninger til tiden og følge med i børnenes fritidsinteresser. Samtidig var hun så stresset på sit job, at hun overvejede at forlade arbejdsmarkedet.Det var en stor lettelse for forfatteren at få at vide, at det er fordi, hun har ADHD. Og et af hendes budskaber i denne bog er, at man får et bedre liv med en diagnosticeret og behandlet ADHD. En ubehandlet ADHD kan let føre til, at man som voksen bliver ensom, ikke får en uddannelse, glider ud af arbejdsmarkedet og bruger alkohol eller stoffer som selvmedicinering. ADHD kan have nogle forbløffende positive sider, men kan også betyde et liv med mange svære udfordringer, og spændet i funktionssvigt kan være meget stort.Kristin Leers bog giver nye indfaldsvinkler til, hvordan ADHD kan forstås, den gennemgår diagnosekriterier og behandlingsformer og tilbyder fremragende mestringsstrategier for hverdagen. Bogen er skrevet til dig der har ADHD, din kæreste, forældre, søskende, lægen, læreren og alle andre, der gerne vil være klogere på, hvordan et liv som barn, ung og voksen med ADHD kan leves og mestres.Kristin Leer er fra Trondheim og er uddannet psykiater og psykofarmakolog. Hun arbejder i dag med misbrugere og underviser sundhedspersonale og pårørende om ADHD.
Rejsen fra barndom til voksenliv giver bump på vejen for de fleste. Det er her, vores identitet former sig, her vi for alvor skal udvikle sociale relationer, og her krop og kæresteliv begynder at folde sig ud. Har man samtidig autisme, kan denne overgang være ekstra svær. Ung med autisme – fra barndom til voksenliv belyser nogle af de tanker og udfordringer, som unge med autisme kan opleve i denne livsovergang. Bogen er bygget op omkring 12 samtaler med unge med autisme i alderen 13-19 år. Samtalerne tager udgangspunkt i fire temaer: - Selvopfattelse - Venskab og samspil- Kærester og kroppen- Håb og drømme De unge giver vidt forskellige perspektiver og gør sig alle umage med at forklare ærligt og grundigt, hvordan de oplever teenagealderen. Derved giver bogen et unikt indblik i udviklingen fra barn til voksen for unge med autisme. Efter hver samtale gives faglig inspiration til, hvordan voksne tæt på de unge kan støtte dem og gøre processen lettere. De fire temaer afsluttes med et afsnit skrevet direkte til de unge selv. Bogen henvender sig både til de unge selv og de voksne – familie og fagpersoner – omkring dem.
NY OG OPDATERET 2022 UDGAVEBrug din hjerne giver en vejledning i, hvordan du kan lære at styre sin hjerne til bevidst at arbejde med sanseindtryk og derved ændre holdning til dig selv og dine omgivelser. Så, hvis du vil vide, hvordan du kan lære at bruge din hjernes potentiale på en langt mere hensigtsmæssig måde, så er "Brug din hjerne" i en netop opdateret 2022 udgave et absolut must for dig.Sammen med John Grinder grundlagde bogens forfatter, Richard Bandler Neuro Linguistisk Programmering - eller NLP, der siden er blevet en fast bestanddel i måden vi i dag tænker personlig udvikling."Folk bruger længere tid på at lære, hvorledes de skal bruge deres nye telefon end på at lære, hvordan de skal bruge deres hjerne", skriver Bandler. "Men du kan nemt lære at bryde uhensigtsmæssige mønstre og få kontrollen tilbage - uanset om du ønsker at se muligheder og tænke positivt, fremfor at tænke i begrænsninger".Bogen berører også, hvordan du kan slippe af med fobier og begrænsende overbevisninger.Du indføres i den grundlæggende NLP metoder, og får mange redskaber og øvelser til selv at arbejde videre.Brug din hjerne kan læses af alle. Læsere, der allerede har en baggrund inden for NLP, bør have denne bog i samlingen.
En lærebog i grundlæggende og avanceret hypnoterapi, og den er tilrettelagt, så læseren kan følge en række brugbare metoder og fremgangsmåder i analyse og behandling fra start til slut. Metoderne præsenteres og forklares i den rækkefølge, de kan anvendes. Derved bliver det også lettere at forstå baggrunden for bogens eksempler, hvor metoderne benyttes over for forskellige problemstillinger hos klienterne.Formålet er at give oplysning om gennemprøvede metoder i hypnoterapi. Den supplerer bøgerne ‘Hypnose og hypnoterapi’ og ‘Negativ spontanhypnose’ ved at give en nyttig viden til såvel den almindelige læser som den kliniske behandler, fx psykolog, læge, sygeplejerske, socialrådgiver eller andre, der i deres daglige arbejde er beskæftiget med at hjælpe mennesker.
I sin nye og længe imødesete samling af psykoterapeutiske fortællinger beskriver den kendte psykiater Irvin D. Yalom nogle af sine patienters – såvel som sine egne – kampe for at forholde sig til tilværelsens to store udfordringer: Hvordan man lever et meningsfuldt liv, og hvordan man tager højde for dets uundgåelige afslutning.”I Kærlighedens bøddel og andre psykoterapeutiske fortællinger opfandt Irvin Yalom en ny litterær genre: psykoterapeutiske fortællinger krydret med skønlitterær patos og tilsat essayistisk klarsyn. For de af os, der har lært så meget om menneskets natur og menneskets vilkår af Yalom, er udgivelsen af Døgnfluernes dans en stor begivenhed.” – Steven Pinker, Harvard University. Irvin Yalom (f. 1931) er professor emeritus i psykiatri ved Stanford University og forfatter til adskillige faglitterære bøger, deriblandt Eksistentiel psykoterapi og The Theory and Practice of Group Psychotherapy. Han har også skrevet noveller og romaner med temaer hentet fra det psykoterapeutiske felt, bl.a. Kærlighedens bøddel, Sex, løgn og psykoterapi og Meningen med livet. Hans seneste fagbog var Som at se på solen. At leve med døden.
Gode tanker - Gode følelser gør rede for teorien bag kognitiv adfærdsterapi og vejleder i brugen af metoden i forbindelse med børn og unge med psykiske vanskeligheder. Bogen er samtidig et arbejdsmateriale med praktiske øvelser og arbejdsark (til fri kopiering),som kan anvendes fleksibelt i forhold til det enkelte barns særlige vanskeligheder, fx automatiske tanker eller ændring af uønsket adfærd.Bogen er tilrettelagt så hensigtsmæssigt, at den hjælper med at strukturere det terapeutiske forløb og bliver således et værdifuldt værktøj for behandlere, fx psykologer, lærere og rådgivere. Arbejdsarkene kan endvidere hentes på internettet.
Ungeenheden er Fine Gråbøls debut. En omsorgsfuld og kritisk roman om en gruppe unge i psykiatrien og deres fælles liv på et bosted i København.Ungeenheden holder til på femte sal. Her møder vi Lasse, Marie, Waheed, Sara, Hector og den navnløse fortæller. De har alle fået tildelt ophold efter en paragraf i Serviceloven og bor nu i det tidligere plejehjem, der udgør bostedet. Over en lang, varm sommer følger vi de små rutiner og store katastrofer, der tegner de unges hverdag med hinanden, personalet og det psykiatriske system. Alt imens de øver sig i at leve et almindeligt liv: at koge en suppe, at sove om natten, at undgå at dø for egen hånd.Ungeenheden er en undersøgelse og en kritik og et smukt fortalt indblik i et ømt og ustabilt fællesskab.
Dette er 2. udgave af den bredt anerkendte og populære lærebog. Som noget nyt i 2. udgave har alle interessenter deltaget i tilblivelsen af bogen. Det gælder psykiatribrugere, sygeplejerskestuderende, sygeplejersker, undervisere og forskere, som sammen er blevet enige om bogens overordnede indhold og struktur, ligesom bogens kapitler er blevet skrevet og redigeret i fællesskab.Bogen beskriver væsentlige emner inden for psykiatrisk sygepleje, og den indeholder grundige introduktioner til de praksisser, vi forventer sygeplejersker skal kende og mestre. Det gælder f.eks. deeskalering og psykisk førstehjælp, men også mere specialiserede emner som f.eks. miljøterapi og psykosocial sundhedspædagogik. Bogen rummer også introduktioner til de vigtigste teorier og modeller inden for psykiatrisk sygepleje, f.eks. peerstøtte, The Tidal Model og Åben Dialog.Psykiatrisk sygepleje er skrevet til alle sygeplejersker, der arbejder med mennesker med psykiske lidelser. Det er en uundværlig grundbog for sygeplejerskestuderende i grunduddannelsen, både i teoretisk og klinisk sammenhæng, og den er oplagt på specialuddannelsen i psykiatrisk sygepleje. Bogen er også yderst relevant for erfarne klinikere og sygeplejersker, som har brug for opdateret viden og indblik i nye tendenser som f.eks. traumebevidst tilgang og resonans.
Akut psykiatri giver en oversigt over et stort antal psykiske lidelser, der kort beskrives med symptomer, årsager, forekomst og forløb. For hver sygdom angiver bogen en vejledning i akut diagnostik, akut behandling og visitation. Bogen beskriver ligeledes vurderingen og behandlingen af specielle akutte tilstande i psykiatrien, såsom selvmordsadfærd, aggressiv adfærd, abstinenstilstande, akut psykotisk uro og psykiske symptomer ved medicinske og neurologiske sygdomme. Den nødvendige viden om den neurobiologiske og psykologiske baggrund for akutte psykiske lidelser og tilstande er kort anført. Denne 3. udgave er gennemrevideret og tilpasset de nyeste behandlingsprincipper. Bogen er opdateret med de nye lovregler om tvang i psykiatrien m.v. Akut psykiatri giver talrige informationer og er velegnet til hurtige opslag. Bogen er særdeles nyttig for enhver læge, som får kontakt med patienter med akutte psykiske lidelser, og denne nye udgave vil også, som den tidligere udgave, kunne anvendes af lægestuderende under deres klinikophold, såvel som af sygeplejersker.
DAT (Dialektisk Adfærds Terapi) er en ny metode til at hjælpe selvmordstruede og klienter med en borderline personlighedsforstyrrelse med at håndtere den udtalte emotionelle ustabilitet, tendensen til impulsstyret adfærd, identitetsforvirringen, de intense og ustabile forhold til andre samt den selvdestruktive adfærd. DAT ruster klienterne til at kunne handle i egen interesse, være udømmende til stede i nuet og ved hjælp af dialektikken i terapien skabe meningsfuldhed og glæde samt opnå en mere nuanceret opfattelse af eget liv.
En guidebog skrevet til barnet mellem 7 og 14 år, der lider af tvangstanker eller tvangshandlinger. Bogen giver barnet eller teenageren, der har OCD – og de voksne i dets nærhed – forståelse for OCD’en og redskaber til at arbejde med den.I bogen møder vi tre børn med OCD og får konkrete eksempler på, hvordan de arbejder med deres vanskeligheder. Viktor kan ikke røre ved dørhåndtag. Marius tror, at nogen vil dø, hvis han ikke udfører en række bestemte ritualer. Og Julie får kvalme, hvis hun ikke bruger venstre og højre hånd lige meget, f.eks. når hun spiser.Viktor, Marius og Julie har OCD – tvangstanker og -handlinger. De kan ikke lade være med at gøre det, de gør. Og mange andre børn og teenagere har det på samme måde. Måske føler de, det er pinligt, de tør ikke fortælle andre om det, og de ved faktisk ikke helt, hvad der er på færde.Det er børn som disse, forfatteren møder i sin klinik, og som han har skevet denne bog til.Jens Henrik Thomsen er psykolog og arbejder på en børne- og ungdomspsykiatrisk klinik. Ved siden af driver han en psykologisk klinik, der har specialiseret sig i behandling af børn og unge med angst, fobier og OCD.
Hele Danmarks læge – kendt fra DR’s Lægen flytter ind – trækker på egne erfaringer fra opvæksten med en psykopatisk far og sit virke som læge, når hun giver gode råd og skaber forståelse for den vrede, fysisk såvel som psykisk, som mange ligger under for i en presset tid. Vredeshåndtering er et fokusemne i dag. Med bogen viser forfatteren en vej ud af et liv domineret af negative følelser. Charlotte Bøving står bag bestselleren Jeg lever med en udløbsdato, der har solgt + 20.000 eksemplarer. Vreden har vi alle i os. Den er en naturlig del af følelsesregisteret. Hos Charlotte Bøving har den altid haft for fremtrædende en plads. Engang troede hun, at målet var at slippe af med den. Men sådan er det ikke. Det er ikke muligt at ændre personlighed. Vreden er i og med hende alle dage. Men hun har lært at mærke den, styre den, bruge den fornuftigt og ikke lade sig overrumple af den. For at få det bedste fra vreden, kræver det først og fremmest en erkendelse af, at den er der, men også hvorfor. Dernæst skal man være villig til at arbejde med den. Det ér muligt at: - styre vreden, når den er i snor, er det dig, der bestemmer- få det bedste fra vreden, hvis man kender dens slagsider og potentialer - tæmme den indre løve og sætte helt nødvendige grænser og nå sine mål
Hvordan er det at være kvinde eller pige med Asperger? 11 kvinder og piger fortæller om livet med diagnosen og viser, at autisme kan komme til udtryk på mange måder."Denne bog gør både pårørende, kærester og fagfolk klogere."
Borderlineres adfærd er tit uforståelig for omgivelserne. Uforudsigelig, selvdestruktiv, ustabil. "Åh, nej, nu kommer der endnu en af dem, der ikke mener det." Sådan kan kommentaren lyde på psykiatrisk afdeling, når borderlineren kommer ind efter det syvende selvmordsforsøg.Stumme skrig kan være svære at høre.Flere end 100.000 danskere lider af borderline-personlighedsforstyrrelse (eller emotionelt ustabil personlighedsstruktur), og de er krævende patienter i det psykiatriske system. Det fordrer tid og tålmodighed at trænge ind til årsagen til deres forstyrrelse.Karin Dyhr var gennem en årrække svingdørspatient med mere end 70 indlæggelser med diagnosen borderline. I dag er hun kommet ud på den anden side og har overskud, humor og livskraft. Sammen med Marianne Holmen har hun skrevet om sit sygdomsforløb i dokumentarromanen Glaspigen. Karins helbredelse skyldes i høj grad, at en sygeplejerske troede på, at tålmodig og forstående terapi kunne sætte hende fra af de sjælelige pinsler, der skyldtes oplevelser i barndommen.Siden har hun holdt omkring 350 foredrag og er via sin meget besøgte hjemmeside www.karindyhr.dk kommet i kontakt med talrige andre borderlinere. Det har givet hende exceptionel indsigt i en af de mest udbredte psykiske lidelser, som det ofte er svært for systemet at rumme.Bag om Borderline er en bog med både kritik og håb. Den har et vægtigt budskab til både fagfolk og brugere i det psykiatriske system.Chefpsykolog Lars J. Sørensen har skrevet forordet.
Svære etiske situationer præger hverdagen i psykiatrien. Situationer, hvor man som fagprofessionel skal træffe nogle vanskelige valg. Grundværdier såsom respekt, ansvarlighed og faglighed udfordres, samtidig med, at det man ’skal’ eller ’kan’ gøre, ikke hænger sammen med det, man ’bør’ gøre.'Etik i psykiatrien' identificerer de enkelte dilemmaer, som kommer til syne i forbindelse med behandling, tvang, fortrolighed, pårørendeinddragelse osv. Herunder præsenteres etiske dilemmaer i mødet med børn, unge og ældre patienter såvel som etiske dilemmaer specifikt knyttet til sygehus- distrikt-, social- og retspsykiatrien.Etik på det psykiatriske område handler frem for alt om den enkeltes blik for patienten. Denne bog forsøger at skærpe dette blik og peger desuden på nye handlemuligheder.Bogen henvender sig i særdeleshed til de mange studerende og professionelle, der har berøring med psykiatrien til hverdag. Men den er også relevant for alle, der beskæftiger sig med psykiatri på administrativt eller politisk niveau.Hør Podcast med Jacob Brinkler her mariaguldager.dk/lydenafetbedreliv
Højt selvværd og sociale færdigheder er tæt forbundne på den måde, at man kan øge sit selvværd ved at praktisere gode egenskaber. Ved at udvikle og træne sine sproglige og kropslige kommunikationsfærdigheder samt sine problemløsende, selvbeskyttende og følelsesmæssige færdigheder øges bevidstheden om eget værd. Det er vigtigt at forstå, at det er, hvad du selv tænker og føler i forhold til dig selv, ikke hvad andre tænker - eller du tror, de tænker - der er afgørende for at få et bedre selvværd.Bogen viser trin for trin vej til de tankemønstre og processer, der ligger bag udvikling af selvværd og psykisk trivlsel.
Moderne psykoterapi – teorier og metoder er den første samlede og opdaterede beskrivelse af de dominerende psykoterapeutiske retninger og deres anvendelse i psykiatrisk og psykoterapeutisk praksis i en dansk sammenhæng.Bogen er skrevet af en lang række erfarne psykiatere og psykologer. I den første del omtales de mest udbredte psykoterapeutiske retninger, herunder psykodynamisk psykoterapi, kognitiv adfærdsterapi, systemisk terapi, interpersonel psykoterapi og gruppeterapi. Første del afsluttes med to kapitler om psykoterapiens diversitet og integration.I anden del gennemgås den psykoterapeutiske behandling af forskellige psykiatriske lidelser som f.eks. psykoser, angsttilstande, depressioner, personlighedsforstyrrelser, belastningsreaktioner, somatiseringstilstande og spiseforstyrrelser.Tredje del af bogen beskriver behandlingen af særlige tilstande og problemstillinger som f.eks. selvmordsforsøg, traumer, transkulturelle spørgsmål og seksuelle problemer. Bogen afsluttes med kapitler om evidens i psykoterapi, supervision, uddannelse og identitet samt etiske spørgsmål i psykoterapien.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.