Vi bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Astronomiske observationer: observatorier, udstyr og metoder

Her finder du spændende bøger om Astronomiske observationer: observatorier, udstyr og metoder. Nedenfor er et flot udvalg af over 490 bøger om emnet.
Vis mere
Filter
Filter
Sorter efterSorter Populære
 • af Anja C. Andersen
  138,95 - 177,95 kr.

  Den 20. juli 1969 kl. 03.56 dansk tid satte Neil Armstrong som det første menneske sin fod på Månen. I denne bog med mere end 100 fotos fortæller Danmarks førerende astrofysiker, Anja C. Andersen hele den spændende historie om Jordens nærmeste nabo i rummet; kendsgerninger og konspirationsteorier, myter, fup og fakta. Frem til 1972 gennemførte NASA yderligere 5 bemandede månelandinger, og i alt 12 astronauter har betrådt Månen. Derudover har der været et utal af ubemandede månelandinger - senest den 3. januar 2019, da et kinesisk rumfartøj landede på Månens bagside. Men der er stadig meget, vi ikke ved: Hvordan er Månen opstået, og hvorfor har den kun vand på den side, der vender mod Jorden? Hvordan påvirker Månen os mennesker?

 • af Børge Svanhof
  87,95 kr.

  Gyldendals stjernekort er et let anvendeligt redskab til at orientere sig i stjernevrimlen. Kortet kan bruges året rundt: Den øverste plastskive drejes, således at dato og klokkeslet kommer til at stå ud for hinanden, og den aktuelle stjernehimmel for det pågældende tidspunkt fremkommer. Sammen med kortet følger en grundig vejledning, som giver eksempler på de for årstiden karakteristiske stjernebilleder. Kortet er tegnet til at kunne bruges i Danmark, men kan med god nøjagtighed anvendes i det øvrige Skandinavien.

 • af Anja C. Andersen
  314,95 kr.

  Der sker hele tiden noget nyt og spændende inden for rumforskningen. I 2022 lykkedes det forskerholdet Event Horizon Telescope Collaboration at optage et billede af det sorte hul i Mælkevejen. James Webb Teleskopet leverer billeder af galakser, der ligger 13 milliarder lysår borte. De opdagelser, som den danske forsker Albert Sneppen har gjort omkring neutronstjerners sammenstød, kan måske bruges til at beregne universets udvidelseshastighed. I ”Det gådefulde univers” giver Danmarks mest anerkendte astrofysiker et overblik over himmelrummet fra Solsystemet og ud til de fjerneste galakser og over universets udvikling fra Big Bang frem til i dag.Universet blev skabt for 13,7 milliarder år siden. Et lysår er ca. 9,5 billioner kilometer, og afstanden til de fjerne kvasarer er 12 milliarder lysår. Når man beskæftiger sig med universet, handler det om svimlende tidshorisonter og afstande; men Anja C. Andersen formår at gøre det uoverskuelige begribeligt. Stor gavebog med fantastisk billedmateriale.

 • - Historien om opdagelsen af exoplaneter og jagten på verdener som vores
  af Gunver Lystbæk Vestergård
  118,95 - 247,95 kr.

  Der er ikke otte, men milliarder af planeter i Universet, og mange af dem ligger i et lunt smørhul, hvor de potentielt kan huse liv. Den opdagelse er en af de største i den moderne astronomi, og vi er kun lige begyndt at forstå, hvad der egentlig gemmer sig derude i kosmos af bizarre kloder. 'Fjerne kloder' beskriver erkendelsesrejsen, fra Giordano Bruno blev brændt på bålet i år 1600 for sin kætterske idé om uendelig mange planeter – og til konstruktionen af små satellitter, som måske kan besøge de nærmeste af disse exoplaneter og lede efter livstegn på dem. Undervejs møder vi forskerne ved fronten, som kigger hinsides solsystemet og kæmper for at besvare det ultimative spørgsmål: Er vi alene?

 • af Kristian Gintberg
  Stream i AppenFysisk bog

  Mennesket har gennem de sidste mange tusind år altid været optaget af at udforske nyt land. Derfor har vi efterhånden kortlagt det meste af Jorden, men for omkring 60 år siden åbnede en ny verden sig. Da fløj det første menneske ud i rummet, og en helt ny type opdagelsesrejsende så dagens lys. Astronauterne. Astronauter sejler ikke til nye kontinenter i store sejlskibe. I stedet rejser de med raketter tusindvis af kilometer ud i rummet for at finde ud af, hvem vi er, og hvor vi kommer fra.På vores rumrejse i Kristian på sporet af rummet skal vi lande på Månen og bosætte os på Mars. Vi skal se nærmere på hemmelige spionsatellitter og drikke sved for at overleve. Vi skal redde Jorden fra en kæmpeasteroide, rejse i tiden og smage på den underligste rummad.Kristian på sporet af rummet er nummer to selvstændige bog i en helt ny faktaserie for børn, hvor Kristian Gintberg tager ud for at undersøge stort og småt sammen med læserne. Det skal være sjovt at lære, det skal være spændende at suge ny viden til sig. Derfor har Kristian taget sin rygsæk på og drager ud i rummet med sit kamera om halsen og sin nysgerrighed som rejseledsager for udforske de fremmede planeter og finde ud af, om der lever nogle rumvæsner, vi slet ikke kender.Hvert opslag dækker et emne, formidlet i et lettilgængeligt sprog og illustreret både faktuelt og utrolig sjovt af Franck Wagnersens humoristiske streg.Kristian Gintberg (f. 1988) er tekstforfatter, tv-vært og sangskriver. Han startede sin tv-karriere i 2011 som medvært på DRs børneprogram Lille Nørd og har siden været vært på det meget populære Ramajetterne og Ramasjang Mysteriet, ligesom han er en fast del af sommerens Cirkus Summarum.

  Stream i AppenFysisk bog
 • - Beretningen om det første tegn på intelligent liv i rummet
  af Avi Loeb
  118,95 - 247,95 kr.

  Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. I slutningen af 2017 fik nogle forskere på et observatorium i Hawaii øje på et objekt, der kom flyvende gennem vores indre solsystem og bevægede sig så hurtigt, at det nødvendigvis måtte stamme fra en anden stjerne. Avi Loeb påviste, at det ikke kunne være en asteroide. Objektet bevægede sig ganske enkelt for hurtigt og langs en underlig bane – og det forsvandt sporløst. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.

 • - 50 ting, du kan se med en almindelig kikkert
  af Anja C. Andersen & Sune Hermit
  138,95 - 247,95 kr.

  At stå ved en strand eller ved en åben mark en aften i september, mens solen går ned, og fuglene langsomt går til ro, er et magisk øjeblik. Vinden lægger sig, himlen får først et orange og senere et rødt skær, skygger og konturer udviskes. Og efterhånden toner de første, klare stjerner op på himlen. Langsomt dukker de op - en efter en - og pludselig myldrer det frem med stjerner.En observationsaften kan begynde - med genbesøg hos gamle himmelske bekendtskaber og måske nogle nye, som man ikke har hilst på før.Bogen giver praktiske råd til, hvordan man bedst studerer stjernehimlen, hvor de bedste dark sky-områder er, og om hvilke typer håndkikkert, der er bedst egnet.Hovedafsnittet er inddelt i årstider: sommer, efterår, vinter, sommer, og det beskrives grundigt, hvordan man bedst pejler sig frem til de enkelte stjernebilleder og galakser.

 • af Katrine Skovgaard Rasmussen & Tina Ibsen
  144,95 kr.

  Denne bog er familiens nye lege- og aktivitetsbog, som står på ryggen af Sigurd Barretts nye fyrtårnsprojekt Sigurd fortæller om rummet. Bogen er propfyldt med sjove og lærerige lege, aktiviteter og opgaver, som alle kan lave derhjemme, og som gør os klogere på det uendelige rum.

 • af Sigurd Barrett
  195,95 kr.

  Hvad er rummet? Hvor stort er det? Hvor kommer det fra? Og hvad ved vi om det? Den folkekære Sigurd Barrett, hvis bogsalg har rundet 1 million eksemplarer, tager i sin seneste udgivelse børn og voksne med ud i rummet.I samarbejde med DTU Space og andre førende rumforskere har Sigurd Barrett skrevet denne fascinerende bog om rummet og rumfart. Få historien om planeterne i vores solsystem, om Solen og Månen, om stjernerne, om galakserne og om hele det utrolige univers, vi er en del af.Hvad er en komet? Hvad er en asteroide? Og hvordan gik det til, da man første gang landede på Månen?I 16 kapitler fortæller Sigurd på sin vanlige finurlige måde om det store uendelige rum, og hvordan vi mennesker gennem tiderne har udforsket det. Kom med på en eventyrlig rejse ud i det eventyrlige univers, og syng med på de 16 nye sange, som Sigurd Barrett og Eskild Dohn har skrevet til kapitlerne.I bogen findes QR koder til sangene og også til 16 helt nye film, hvor Sigurd og ”Einstein” fortæller børn og voksne om rummet og viser nogle af de fantastiske billeder og film, der gennem tiderne er optaget i rummet. Bogen er rigt illustreret af Jørgen Eivind Hansen og henvender sig til alle nysgerrige læsere mellem 5 og 100 år

 • af John E. Ventre
  1.024,95 kr.

  Previously dependent on Europe for scientific knowledge, the United States came into its own during the nineteenth century. A prime example of this is evident in the establishment of the Cincinnati Observatory, in Cincinnati, Ohio. Funded by the citizenry of that city, it was initiated, with ceremony, by the oration by former President John Quincy Adams, at the laying of the cornerstone in 1843.In this book, you will read about the Cincinnati Observatory's most notable contributions, big and small, that were made over the course of its years in existence. You will learn about the Observatory's role in primitive weather forecasting, star cataloging, and even advancements it helped to create during World War II. Now known as the Cincinnati Observatory Center, it is a functional observatory and a dedicated center of astronomy education for all ages. It continues to contribute a rich cultural and scientific history to its community and nation.

 • af Hui Wang
  1.572,95 kr.

  This book highlights the basic theories and technical principles of the synthetic aperture radar (SAR), aiming to bridge theories and applications for readers. Supported by the practical experience of the author's dedicated research, this book also constructs the SAR theoretical system from multiple perspectives.The synthetic aperture radar (SAR) is a weather-independent microwave remote sensing device that involves a number of multidisciplinary fields such as signal processing and image information processing. Written by experts in remote sensing and signal processing, the book explains the signal echo modeling, imaging principles and algorithms, image quality control methods, and image applications. Readers are provided with concise descriptions of commonly used imaging algorithms for SAR in multiple regimes, modes, and applications, including the Range Doppler Algorithm (RDA) and the Frequency Scaling Algorithm (FSA). Continuous wave/pulse regime SAR technology, inverse synthetic aperture radar (ISAR) technology, digital beam forming (DBF), interferometry, and moving target detection methods are discussed in detail.The book is a must-read and comprehensive reference for researchers and engineers engaged in the R&D of the SAR and for graduate students interested in the field.

 • af Lianda Wu
  1.382,95 kr.

  This book highlights the systematic investigation into the calculation of Hansen coefficients and their derivatives in satellite orbital dynamics. Direct, recurrence and other types of calculation methods of Hansen coefficients and their derivatives are comprehensively presented. The calculation in motion theory without singularities is particularly discussed. From the perspective of accuracy and efficiency, the advantages and disadvantages of various calculation methods are compared and analyzed, and some improvements are proposed. This book is intended for graduate students and researchers engaged in astronomy, space science, and geodesy. One can choose from the calculation methods of Hansen coefficients and their derivatives presented in this book to meet their practical needs.

 • af Mohammad Tariqul Islam
  1.385,95 kr.

  This book presents peer-reviewed articles from the 8th International Conference on Space Science and Communication (IConSpace 2023), held at Penang in Malaysia. It addresses complications of ground-breaking initiatives and solutions for space science and communications research, telecommunications, and meteorology. With the theme Advanced Space Technology: Accelerating Global Agenda will provide valid information to understand trends, evaluate needs, and create global development policies and programs in the best interest of all. It brings together researchers, engineers, geospatialist, meteorologists, astronomers, and practitioners in order to present the latest applications in space science, telecommunications, meteorology, remote sensing, and related fields.

 • af Mark J Shelhamer
  1.377,95 kr.

  This edited volume makes the case that a systems approach is needed for long-term spaceflight missions. Due to distance from Earth and the impossibility of resupply or rapid return, these flights will entail unprecedented autonomy on the part of the crew. This autonomy includes the need for local clinical decision support and other assistance with urgent medical concerns. The advantage of a systems approach to medical needs in human spaceflight is that it enables a systematic and repeatable methodology for identifying and developing the individual pieces of the spacecraft systems based on the human system needs that are unique to that problem and environment.The book begins by introducing a systems basis for thinking about humans in space. It describes existing models and paradigms of systems medicine, as well as the tools and analytical approaches involved. A tantalizing peek at preliminary applications of systems medicine in NASA is provided. As systems in human spaceflight continue to evolve for the foreseeable future, it is argued that a systems approach will help to ensure that the evolution of the relevant sub-systems is centered on optimal human-system function across the unique spaceflight needs of the developing customer base. The discussions on balancing the needs of the mission versus the maintenance of crew health, medical risk and liability for commercial spaceflights, and the need to anticipate what the next medical issues might be, will hopefully leave readers cautiously optimistic about this new frontier of applied science.

 • af Tomoya Hirota
  1.443,95 kr.

  This volume gives a comprehensive, up-to-date review of cosmic masers as presented at IAU Symposium 380, the sixth international maser symposium. It describes time-domain and multiwavelength studies of maser sources via large observing facilities and networks, and discusses ongoing and future projects relevant to maser science.

 • af Marilena Streit-Bianchi
  1.050,95 kr.

  Cosmology's journey to the present day has been a long one. This book outlines the latest research on modern cosmology and related topics from world-class experts. Through it, readers will learn how multi-disciplinary approaches and technologies are used to search the unknown and how we arrived at the knowledge used and assumptions made by cosmologists today. The book is organized into four parts, each exploring a theme that has troubled humankind for centuries. Since the dawn of time, looking at the sky, humans have tried to understand their origin, the laws governing it, and what influence it all has on human life. In most ancient civilizations, astronomers embodied the power of knowledge. This knowledge was not compartmentalized, and scientists often found philosophical implications within their quests, many of which destroyed the borders between the natural sciences. Even now, as observers and scientists continue to use conjecture to generate theoretical assumptions and laws that then have to be confirmed experimentally, said theoretical and experimental searches are being linked to philosophical thinking and artistic representation, as they were up until the 18th century. This multi-disciplinary book will appeal to anyone with an interest in the fields of Astronomy, Cosmology or Physics.

 • af Elena Bannikova
  721,95 - 1.112,95 kr.

  This book provides an introduction to classical celestial mechanics. It is based on lectures delivered by the authors over many years at both Padua University (MC) and V.N. Karazin Kharkiv National University (EB). The book aims to provide a mathematical description of the gravitational interaction of celestial bodies. The approach to the problem is purely formal. It allows the authors to write equations of motion and solve them to the greatest degree possible, either exactly or by approximate techniques, when there is no other way. The results obtained provide predictions that can be compared with the observations. Five chapters are supplemented by appendices that review certain mathematical tools, deepen some questions (so as not to interrupt the logic of the mainframe with heavy technicalities), give some examples, and provide an overview of special functions useful here, as well as in many other fields of physics. The authors also present the original investigation of torus potential. This book is aimed at senior undergraduate students of physics or astrophysics, as well as graduate students undertaking a master's degree or Ph.D.

 • af David R Soderblom
  1.353,95 kr.

  This symposium honors the contributions of Charlotte Moore Sitterly as a pioneer of spectroscopy, and astronomical spectroscopy in particular. The need for precise and accurate laboratory data in astrophysics has not diminished. Every time better spectrographs are built or new wavelength domains explored, we find critical information missing that is needed for analyses to derive abundances or to compare models of stars and planets to observations, in order to more fully understand the universe that we observe. IAU Symposium 371 encompassed nearly all the science themes that the IAU covers, from near to far in the universe, and at all wavelengths. But it concerned more than lab work in and of itself and brought together laboratory astrophysicists with the people who use that information, to learn about current advances and limitations, and future needs. A broad spectrum of the IAU's membership can benefit from these proceedings.

 • af Julia Bodensteiner
  1.366,95 - 1.376,95 kr.

  This book presents novel observational evidence toward detecting and characterizing the products of massive, interacting binary stars. As a majority of massive stars are born in close binary systems, a large number of so-called massive binary interaction products are predicted to exist; however, few have been identified so far. Based on observations with the largest telescopes around the world, equipped with state-of-the-art instrumentation, this book helps to remedy this situation. In her outstanding PhD-thesis Julia Bodensteiner identifies a new class of post-interaction binaries in a short-lived phase just briefly after the initially more massive star has been stripped of part of its envelope. She further provides new evidence for the Be phenomenon to largely result from binary interactions. These results represented a new and testable prediction for the evolution of these stars and opened up a new way forward for identifying hundreds of post-interaction products.Finally, using the MUSE integral field spectrograph at the Very Large Telescope in Chile, the author presents a novel spectroscopic campaign focusing on the 40 Myr-old star cluster NGC 330 in the Small Magellanic Clouds. Combined with photometric observations from the Hubble Space Telescope, the MUSE data allow to characterize the entire massive star population of NGC 330, revealing their multiplicity properties and rotational velocities and providing unique observational constraints on their (binary) evolution history. This is made possible by the developments of novel numerical methods allowing to extract star spectra from the MUSE integral field spectroscopic data and to characterize their properties by the simultaneous comparison of MUSE spectroscopy and Hubble photometry with atmospheric models.This book is a partly re-written version of the author's thesis offering a highly readable coherent text presenting not only new insights into the properties of binary interaction products but also giving students an excellent introduction into the field.

 • af Holger Merlitz
  377,95 kr.

  This book is a comprehensive technical treatise on binoculars as visual optical instruments. The author begins by discussing the function of binoculars and the properties of human visual perception. Theoretical models for the synthesis of binoculars and the complex interplay of the different components of binoculars are described. Subsequently, the performance limits, as experienced by the observer in a variety of external conditions, are derived. In the concluding section, the book takes the reader outdoors, where they learn to evaluate the properties and limitations of their binoculars in the field, and to recognize possible problems that may be due to manufacturing errors or accidental damages. Thus, a level of knowledge is provided that will enable the reader to fully exploit the capacities of their binoculars. This book is written for those who work professionally with binoculars and are technically interested, but it is equally useful for professional staff working in the optical industry and the distribution of optical instruments. It includes recent discoveries and is easily accessible to anyone who is seriously interested in learning about binocular function. High school level math is useful to understand the derivations, but not needed to comprehend the results, which are discussed and displayed graphically.

 • af Martin Beech
  337,95 kr.

  This book provides a detailed biographical account of the industrious late nineteenth-century astronomer William Frederick Denning who, in later life, rose to be a celebrated public figure and a highly respected amateur astronomer. The book also examines Denning¿s many contributions to the astronomy of his time.As an indomitable promotor of amateur astronomy, Denning was closely involved in the formation of the short-lived, but historically pivotal, Observational Astronomy Society (OAS) in 1869. Readers will learn about the origins and the observational programs initiated by the OAS, and the author also presents a series of biographical sketches of its most industrious members. Furthermore, by examining Denning¿s letters and publications, the author shows how he helped to nurture the growth of amateur astronomy, also teaching amateur observers how to make their efforts scientifically useful.A stalwart observer and enthusiast himself, Denning was a key player in the development of meteor astronomy in England, culminating in his being invited, in 1922, to be the first President of Commission 22 (meteors, meteorites and interplanetary dust) of the newly formed International Astronomical Union. The text follows the development and rapid growth of meteor astronomy during the nineteenth century, focusing upon the key observations and important theoretical advances. In addition, it pays tribute to pioneering practitioners, who, along with Denning, set out to unravel the story and secrets of the shooting stars.While not an openly forthright or strident figure, Denning, at the height of his career, became embroiled in two public and controversial issues. The first related to his pseudo-scientific theory of optical blurring, and his belief that large-aperture telescopes performed less efficiently than smaller-aperture telescopes when used in the study of planetary disks. The second concerned the mysterious issue of stationary meteor shower radiants¿an apparent observational reduction that was completely at odds with both the standard theories of gravitational dynamics and the generally accepted notion of meteoroid stream structure. The book explores these two controversies and uses them to examine Denning¿s outlook on scientific methodology.

 • af Kana Moriwaki
  1.651,95 - 1.660,95 kr.

  Line intensity mapping (LIM) is an observational technique that probes the large-scale structure of the Universe by collecting light from a wide field of the sky. This book demonstrates a novel analysis method for LIM using machine learning (ML) technologies. The author develops a conditional generative adversarial network that separates designated emission signals from sources at different epochs. It thus provides, for the first time, an efficient way to extract signals from LIM data with foreground noise. The method is complementary to conventional statistical methods such as cross-correlation analysis. When applied to three-dimensional LIM data with wavelength information, high reproducibility is achieved under realistic conditions. The book further investigates how the trained machine extracts the signals, and discusses the limitation of the ML methods. Lastly an application of the LIM data to a study of cosmic reionization is presented. This book benefits students and researchers who are interested in using machine learning to multi-dimensional data not only in astronomy but also in general applications.

 • af T. Stewart McKechnie
  1.128,95 - 1.137,95 kr.

 • af Ana Laura Müller
  1.081,95 - 1.090,95 kr.

  This thesis addresses the feasibility of the production of ultra-high-energy cosmic rays in starburst galaxies and active galactic nuclei. These astrophysical objects were theoretically proposed as candidate sources a long time ago. Nevertheless, the interest in them has been recently renewed due to the observational data collected by the Pierre Auger Observatory and the Telescope Array. In this work, a comprehensive review of the current status of the research on cosmic rays accelerators is provided, along with a summary of the principal concepts needed to connect these relativistic particles with electromagnetic and neutrino observations in the multi-messenger era. On one hand, the hypothesis of accelerating particles with energies above 10' eV in starburst superwinds is carefully revisited, taking into account the constraints imposed by the most recent electromagnetic observations. On the other hand, an alternative new model for the gamma emission of the nearby active galaxy NGC 1068 is presented. The implications of the results of these studies are discussed in terms of the contemporary observatories and prospects for future experiments are offered.

 • af Peter Robertson
  1.135,95 kr.

 • af Gianna Cauzzi
  1.464,95 kr.

  Multi-messenger science has a long history in solar astronomy, as direct measures of "in-situ" particles emanating from the Sun, like the solar wind, have long been used alongside remote observations to shape our understanding of the heliosphere. Still, the recent advent of several major observational facilities, such as Parker Solar Probe, Solar Orbiter, and the Inouye Solar Telescope, among many others, is now heralding an exciting new era of scientific opportunities within multi-messenger solar physics. This volume collects the proceedings of IAU Symposium 372 held during the XXXIst IAU General Assembly in Busan, Republic of Korea. Its main goal is to highlight how these facilities can address many of the pressing questions facing contemporary solar physics, with a special emphasis on their coordinated operation and the resulting synergies. Graduate students and researchers in solar physics will benefit from the many new results presented within.

 • af Hua Zhang
  1.221,95 kr.

  This book highlights key technologies of signal processing in pulsar-based navigation. It discusses the modeling, simulation, acquisition, and correction of relativistic effects of signals from X-ray pulsars. It demonstrates the methods of contour reconstruction and denoising, and introduces the concept and methods of the average contour. The performance of the phase measurement methods using signal contour is analyzed. The role of wavelets and bispectral methods in the denoising of pulsar signals is discussed. The measurements of pulsar signals¿ arriving time are looked into from the perspective of time series. The book is intended for researchers and engineers interested in pulsar-based navigation. It is also a good reference source for senior undergraduates and postgraduate students majoring in navigation and signal processing.

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.