Bag om Bogmennesker
Vores bogkultur oplever store omvæltninger på et støjende mediemarked. Bogmennesker er en bog om, hvad litteraturen kan.
I 100 essays fortæller litteraturprofessor Hans Hertel om bøger i sit eget liv og om bøgernes liv i den store verden frem til 2010’erne – med biblioteksaktivister og bognørder i front mod biblioteksslagtere og fjender af ”papirbogen”.
Her er portrætter af kritikere og forskere fra Georg Brandes til dagens formidlere, af det 20. århundredes store forlæggere, af boghandlere og bogens andre aktører. Og her er personlige essays om litteraturhistoriens nytte og læsningens glæder, fra Odysseen og Dekameron til Henry Miller og forbudte klassikere, dyrket af en illegal kvinde-læsekreds under det iranske præstestyre.
Tonen er optimistisk. Bogverdenen har masser af problemer, men skal nok tumle de mange nye mediemuligheder. Det afgørende er passionen – for litteratur og bøger.
”Bogen vil aldrig dø. Den er ligesom skeen, saksen, hammeren, hjulet: en gang opfundet kan den aldrig forbedres. Man kan ikke lave en ske der er bedre end en ske.”
Umberto Eco 2011
”Hvis der er nogen retfærdighed til, vil Himlen ligne et kæmpestort antikvariat, med en virkelig god café i det ene hjørne.”
Michael Dirda 2015
Hans Hertel (f. 1939), professor i nordisk litteratur ved Københavns Universitet 1980-2009, medarbejder ved Politiken, redaktør af Gyldendals Verdens Litteraturhistorie 1-7 (1985-95). Forfatter til en lang række bøger om litteratur- og kulturhistorie, bl.a. PH – en biografi (2012). Har modtaget en lang række priser
Vis mere