Bag om Bortført i København
Nordkoreanske agenter bortførte i 1970’erne og 1980’erne et ukendt antal unge japanere til Nordkorea. Det har mange år senere udviklet sig til en hårdknude i østasiatisk diplomati. En hårdknude, der ikke er løst op endnu.
Beretningerne om de bortførtes skæbner har haft en voldsom menneskelig appel til folk og vælgere i Japan. Den storpolitiske kynisme, som normalt bestemmer et lands udenrigspolitik, er i en lang periode skubbet fuldkommen til side.
På avisernes udlandssider har vi i det fjerne Danmark kunnet læse rapporter om ondskabsfulde og kugleskøre nordkoreanske agenter, som bortførte folk ved at overfalde dem på en strand, putte dem i en sæk og sejle dem hen over Det Japanske Hav. Vi har på den anden side også kunnet læse hovedrystende beretninger om, hvordan den offentlige mening i Japan på grund af bortførelserne er gået helt over gevind.
Og pludselig blev Danmark midtpunkt i konflikten. Udgangspunktet for denne bog er nemlig beretningen om den naive og generte unge japanske kvinde Keiko Arimoto, der som 23-årig i 1983 i Københavns Lufthavn blev lokket ombord på et fly, der via Moskva fløj til Nordkorea. Men det er også historien om hendes tre bortførere. En stilfærdig tragedie, hvor hver eneste lille detalje bidrager til en skæbnefortælling om fire mennesker, som bestemt ikke er specielt store personligheder, men som ikke desto mindre hver især blev væsentlige små brikker i det store kyniske koldkrigs-spil.
Journalisten og forfatteren Asger Røjle Christensen (f. 1956) har beskæftiget sig med politik og samfund i Østasien i mere end 30 år. han er tidligere Tokyo-korrespondent og udlandsredaktør og udgav i 2008 bogen "Undskyld på japansk". Han er i dag forsideredaktør hos DR Nyheder.
Vis mere