Bag om De sataniske vers
Det sker efterhånden meget sjældent i den moderne litteraturs historie, at en bog bliver forbudt, dømt blasfemisk, brændt af, og ender i centrum for en global diskussion om ytringsfrihed, religion og kulturforskelle. Det sker heller ikke ofte, at en forfatter bliver truet på livet og forsøgt dræbt på baggrund af sine ord, og at vi som læsere bliver mindet om litteraturens magt i den virkelige verden.
Det blev imidlertid tilfældet, da den indiskfødte britiske forfatter Salman Rushdie i 1989 fik udstedt en fatwa af Ayatollah Khomeini, som opfordrer alle til at dræbe både Rushdie, oversætterne og forlæggerne af hans bog “De Sataniske Vers”. En dødsdom, der stadig hænger over ham i dag.
Men hvad var det præcist i “De Sataniske Vers”, der vakte så stor vrede? Hvilken betydning fik dødstruslen for Rushdies liv, og har den overhovedet noget at gøre med hans litteratur?
Brændende Bøger
Litteraturen skal tage chancer for, at den kan forandre verden. Fra Dante som opfinder Helvede til Harry Potters genfortrylning af verden – over Yahya Hassans eksplosive digte og Suzanne Brøggers angreb på kernefamilien, til 1984’s klaustrofobiske overvågningsverden og fatwaen mod Salman Rushdie. Lyt med, når oprørske gæster læser og taler om de Brændende Bøger.
Jacob Nielsen er tidligere radiovært ved 24Syv, hvor han har været vært på og produceret radio- og podcastserierne 'Brændende bøger', "min litterære pornosamling', 'Den syvende statsmagt', 'Verdens længste Tour-optakt' og 'Frankrig Rundt'. Jacob har desuden en bachelor-grad i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet.
Vis mere