Vi bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Dødevaskeren - Sara Omar - Lydbog

Bag om Dødevaskeren

Det nyfødte pigebarn Frmesk er ikke ønsket af sin far på grund af sit køn. Hun er tilmed mærket for livet med en lille kridhvid hårtot på sin barneskaldede isse. Er det et tegn fra Allah? Er hun velsignet eller forbandet? Frmesks farmor insisterer på, at hun bliver omskåret med det samme, men Frmesks mor frygter, at hun er for lille og svag til at kunne overleve indgrebet. Endnu mere frygter hun sin mand og truslen om, at han vil skaffe den lille af vejen. Da hans voldelige adfærd intensiveres, er hendes eneste udvej at sætte barnet i pleje hos sine egne forældre. Frmesks mormor er dødevasker. Hun tager sig af de kvinder, som ingen andre vil begrave - kvinder dræbt i vanære og skam. Frmesks morfar er pensioneret oberst, og til forskel fra sin kone læser han ikke kun i Koranen, men besidder et mangfoldigt bibliotek. Det er et kærligt hjem, som dog kun for en tid er i stand til at skærme Frmesk mod den fysiske og psykiske overlast, der ubønhørligt nærmer sig fra alle sider i et Kurdistan præget af krig, folkedrab og had. Dødevaskeren er en voldsom roman om et ekstremt udsat pigeliv. Sara Omar er vinder af De Gyldne Laurbær 2019. Yderligere har hun vundet Læsernes bogpris 2018 for Dødevaskeren og er blevet tildelt Ekstra Bladets hæderpris ’Årets Victor’, der siden 1980 er blevet givet til en journalist, forfatter, fotograf eller tegner, hvis virke i særlig grad lever op til den kritiske journalistik avisen står for. Ligeledes var hun shortlistet til BogForums Debutantpris 2018, og i 2019 modtog hun Martin Andersen Nexø Fondens litterære pris såvel som Menneskerettighedsprisen.

Vis mere
 • Sprog:
 • Dansk
 • ISBN:
 • 9788740046045
 • Format:
 • MP3
 • Udgivet:
 • 3. Februar 2018
 • Oplæser:
 • Pernille Lyneborg
 • Straks på e-mail.
Prøv Tales Streaming i 7 dage for 7 kr.
Herefter fra 75 kr./md. Ingen binding.

Normalpris

Beskrivelse af Dødevaskeren

Det nyfødte pigebarn Frmesk er ikke ønsket af sin far på grund af sit køn. Hun er tilmed mærket for livet med en lille kridhvid hårtot på sin barneskaldede isse. Er det et tegn fra Allah? Er hun velsignet eller forbandet?

Frmesks farmor insisterer på, at hun bliver omskåret med det samme, men Frmesks mor frygter, at hun er for lille og svag til at kunne overleve indgrebet. Endnu mere frygter hun sin mand og truslen om, at han vil skaffe den lille af vejen. Da hans voldelige adfærd intensiveres, er hendes eneste udvej at sætte barnet i pleje hos sine egne forældre.

Frmesks mormor er dødevasker. Hun tager sig af de kvinder, som ingen andre vil begrave - kvinder dræbt i vanære og skam. Frmesks morfar er pensioneret oberst, og til forskel fra sin kone læser han ikke kun i Koranen, men besidder et mangfoldigt bibliotek. Det er et kærligt hjem, som dog kun for en tid er i stand til at skærme Frmesk mod den fysiske og psykiske overlast, der ubønhørligt nærmer sig fra alle sider i et Kurdistan præget af krig, folkedrab og had.

Dødevaskeren er en voldsom roman om et ekstremt udsat pigeliv.

Sara Omar er vinder af De Gyldne Laurbær 2019.
Yderligere har hun vundet Læsernes bogpris 2018 for Dødevaskeren og er blevet tildelt Ekstra Bladets hæderpris ’Årets Victor’, der siden 1980 er blevet givet til en journalist, forfatter, fotograf eller tegner, hvis virke i særlig grad lever op til den kritiske journalistik avisen står for.
Ligeledes var hun shortlistet til BogForums Debutantpris 2018, og i 2019 modtog hun Martin Andersen Nexø Fondens litterære pris såvel som Menneskerettighedsprisen.

Brugerbedømmelser af Dødevaskeren

 • Kathrine T. 6. Marts 2021

  Jeg elsker bøger hvor man virkelig kan mærke at forfatteren har noget på hjertet, hvilket i høj grad gælder dødevaskeren. For mig har bogen været en øjenåbner for den værste form for kvindeundertrykkelse. Den var hård at læse, men det værd.

 • Marilyn M. 28. Maj 2020

  Jeg vil give fem stjerner.

 • Susanne B. 27. Maj 2020

  Fantastisk bog, men barsk
  Den skal læses

 • Mai-Britt R. 18. Maj 2020

  Rigtig god som lydbog

 • Susanne D. 8. Maj 2020

  Virkelig velskrevet bog. Meget barsk fortælling, men rigtig god.

 • Morten S. 26. April 2020

  Fantastisk bog, og skræmmende læsning. Men håber virkelig ikke at dette kvindesyn stadig den dag i dag består.

 • jacob H. 24. April 2020

  Spændende, skræmmende ærlig, modig beskrivelse af en fanatisk kultur med enorme menneskelige konsekvenser. Universel i sin fortælling om mennesket i fanatismens vold. Sørgeligt at der fortsat findes.geografiske lommer hvor uoplysthed, lukkethed og stivnede kønsrollemønstre driver vold mod begge køn. Men en fantastisk modig bog.

 • hannah r. 24. April 2020

  denne bog er sørgelig og et sandt billed af hvad muslimske piger og kvinder gennemgår i Kurdistan jeg græd over denne lille piges triste skæbne selv fra familie medlemmer, bogen er skrevet så levende at man føler at man er der, det enestesom virkelig var opmunternde og gode var hendes morfar og mormor, en god bog som jeg varmt kan anbefale


Find lignende bøger
Bogen Dødevaskeren findes i følgende kategorier:

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.