Vi bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Energi og kapitalisme - Erik J. Huigen - E-bog

- Og demokratiets krise i 2020'erne

Bag om Energi og kapitalisme

Uden energi kunne vi intet fremstille og ingen penge tjene. Hele det kapitalistiske system bygger på antagelsen om, at der altid er energi til rådighed i form af råvarer og arbejdskraft. Nyttedyr og slaver er med tiden suppleret med kul, olie og gas, og en opdeling mellem rige og fattige har muliggjort billig arbejdskraft og tilsyneladende ubegrænset vækst. Men resultatet er blevet overforbrug, bjerge af affald, tab af biodiversitet og en overophedning af atmosfæren. Ulighed og misbrug af arbejdskraft er nu som før årsag til alt fra folkelig uro til klassekamp og borgerkrige. Nok forsøger vi os nu med nye og alternative energikilder som sol og vind, men kapitalismens grundprincip har altid været den hensynsløse bestræbelse på personlig rigdom, uagtet hvilken energikilde man vælger at anvende for at nå dette mål. Mange af verdens konflikter og kriser handler om energi og er derfor underlagt de termodynamiske årsagskæder, som viser, at uregulerede systemer bevæger sig mod kaos. Misbrug af klodens energi har allerede forårsaget et ustabilt klima, hvilket skaber nye ubalancer. Når fattige må flygte fra sult og nød, skaber det politisk ustabilitet. Demokratiske principper må - desværre - i stigende grad vige for autokrati og røverkapitalisme. 300 års kapitalistisk praksis og misbrug af ressourcer har formet både vores klode og os selv. Hverken et højt ambitionsniveau eller flotte løfter er nok til at redde os fra flere katastrofer. Den nødvendige omstilling forudsætter et globalt fællessind og et økonomisk system i balance. Bogens formål er at skabe et idéhistorisk inspireret overblik over de mange selvskabte kriser, vi oplever i denne tid.

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788743040231
  • Beskyttelse:
  • Ingen
  • Udgivet:
  • 1. August 2023
Leveringstid: Straks på e-mail

Beskrivelse af Energi og kapitalisme

Uden energi kunne vi intet fremstille og ingen penge tjene. Hele det kapitalistiske system bygger på antagelsen om, at der altid er energi til rådighed i form af råvarer og arbejdskraft. Nyttedyr og slaver er med tiden suppleret med kul, olie og gas, og en opdeling mellem rige og fattige har muliggjort billig arbejdskraft og tilsyneladende ubegrænset vækst.

Men resultatet er blevet overforbrug, bjerge af affald, tab af biodiversitet og en overophedning af atmosfæren. Ulighed og misbrug af arbejdskraft er nu som før årsag til alt fra folkelig uro til klassekamp og borgerkrige. Nok forsøger vi os nu med nye og alternative energikilder som sol og vind, men kapitalismens grundprincip har altid været den hensynsløse bestræbelse på personlig rigdom, uagtet hvilken energikilde man vælger at anvende for at nå dette mål.

Mange af verdens konflikter og kriser handler om energi og er derfor underlagt de termodynamiske årsagskæder, som viser, at uregulerede systemer bevæger sig mod kaos. Misbrug af klodens energi har allerede forårsaget et ustabilt klima, hvilket skaber nye ubalancer. Når fattige må flygte fra sult og nød, skaber det politisk ustabilitet. Demokratiske principper må - desværre - i stigende grad vige for autokrati og røverkapitalisme.

300 års kapitalistisk praksis og misbrug af ressourcer har formet både vores klode og os selv. Hverken et højt ambitionsniveau eller flotte løfter er nok til at redde os fra flere katastrofer. Den nødvendige omstilling forudsætter et globalt fællessind og et økonomisk system i balance.

Bogens formål er at skabe et idéhistorisk inspireret overblik over de mange selvskabte kriser, vi oplever i denne tid.

Brugerbedømmelser af Energi og kapitalismeFind lignende bøger
Bogen Energi og kapitalisme findes i følgende kategorier:

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.