Udvidet returret til d. 31. januar 2025

Fænomenologi - Edmund Husserl - E-bog

- Artiklen til Encyclopedia Britannica

Bag om Fænomenologi

Ved systematisk at granske bevidsthedens bidrag til formgivningen af erfaringen, forsøgte Edmund Husserl at undersøge verdens fænomener i et førstepersons-perspektiv, uden om alverdens abstraktion og teori. Derfor blev fænomenologiens slagord ”til sagerne selv”. Livet igennem overvejede og genovervejede Husserl, hvordan fænomenologien gav radikalt nye betydninger for andre filosofiske områder, og i denne tekst, der nu foreligger i dansk oversættelse, fremstiller han på pædagogisk vis fænomenologien og dens bidrag til psykologien. Teksten hedder simpelthen Fænomenologi, fordi den er skrevet til Encyclopedia Britannica, så enhver skulle kunne slå ”fænomenologi” op og læse den. Den er Husserls vigtigste forsøg på at formulere sin filosofi for en bred læserskare. Derfor er den et tætpakket og gennemarbejdet udtryk for hele Husserls filosofi, hans væsentligste begreber og den kritik, han rettede mod naturvidenskaben og den empiriske psykologi. Fænomenologi er en oplagt introduktion til Husserls transcendentale fænomenologi, bevidstheden, intentionaliteten og livsverdenen. Den rummer både de problemer, fænomenologien skal løse, løsningerne, sådan som Husserl bedst kunne formulere dem, og de bredere konsekvenser for filosofien. Den markerer samtidig bruddet med eleven Martin Heidegger, der deltog i udarbejdelsen af teksten, indtil begge måtte sande, at de ikke længere kunne enes om, hvad fænomenologi vil sige. Fænomenologi er en del af bogserien AFTRYK, der samler korte og vedkommende filosofiske tekster med en væsentlig virkningshistorie. Anders Dræby har skrevet introduktionen til teksten, der gør den relevant for studerende såvel som andre læsere med interesse for fænomenologi, psykologi og filosofi.

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788793535497
  • Beskyttelse:
  • DRM
  • Udgivet:
  • 29. oktober 2019
  • Straks på e-mail.

Normalpris

  • BLACK NOVEMBER

Medlemspris

Prøv i 30 dage for 45 kr.
Herefter fra 79 kr./md. Ingen binding.

Beskrivelse af Fænomenologi

Ved systematisk at granske bevidsthedens bidrag til formgivningen af erfaringen, forsøgte Edmund Husserl at undersøge verdens fænomener i et førstepersons-perspektiv, uden om alverdens abstraktion og teori. Derfor blev fænomenologiens slagord ”til sagerne selv”. Livet igennem overvejede og genovervejede Husserl, hvordan fænomenologien gav radikalt nye betydninger for andre filosofiske områder, og i denne tekst, der nu foreligger i dansk oversættelse, fremstiller han på pædagogisk vis fænomenologien og dens bidrag til psykologien.
Teksten hedder simpelthen Fænomenologi, fordi den er skrevet til Encyclopedia Britannica, så enhver skulle kunne slå ”fænomenologi” op og læse den. Den er Husserls vigtigste forsøg på at formulere sin filosofi for en bred læserskare. Derfor er den et tætpakket og gennemarbejdet udtryk for hele Husserls filosofi, hans væsentligste begreber og den kritik, han rettede mod naturvidenskaben og den empiriske psykologi.
Fænomenologi er en oplagt introduktion til Husserls transcendentale fænomenologi, bevidstheden, intentionaliteten og livsverdenen. Den rummer både de problemer, fænomenologien skal løse, løsningerne, sådan som Husserl bedst kunne formulere dem, og de bredere konsekvenser for filosofien. Den markerer samtidig bruddet med eleven Martin Heidegger, der deltog i udarbejdelsen af teksten, indtil begge måtte sande, at de ikke længere kunne enes om, hvad fænomenologi vil sige.
Fænomenologi er en del af bogserien AFTRYK, der samler korte og vedkommende filosofiske tekster med en væsentlig virkningshistorie. Anders Dræby har skrevet introduktionen til teksten, der gør den relevant for studerende såvel som andre læsere med interesse for fænomenologi, psykologi og filosofi.

Brugerbedømmelser af Fænomenologi



Find lignende bøger
Bogen Fænomenologi findes i følgende kategorier:

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.