Bag om Forskningens skønhed
I den flotte bog fortæller 16 videnskabsfolk om deres forskning og den skønhed, de finder i deres videnskab. For mange af forskerne er det indlysende, at genstanden for deres granskning i sig selv er smuk – det være sig sorte huller eller græske skrifttegn. For andre ligger skønheden derimod ikke i objektet, men i selve udforskningen. I den møjsommelige vej frem mod forståelsen af fænomenerne, i det helt vidunderlige øjeblik, hvor en ny indsigt pludselig melder sig − og selvfølgelig i den betydning, opdagelsen kan få for andre.
Bogen giver 16 indblik i de nulevende topforskeres arbejde. De kommer fra vidt forskellige forskningsfelter; fra botanik over arkæolog til astrofysik, og er alle dybt engagerede i deres videnskab. Det kan mærkes på begejstringen i deres fortællinger, og deres artikler kan sagtens læses hver for sig. Selvom der er berøringspunkter mellem dem alle, er der ikke nogen snæver sammenhæng eller fortløbende fortælling. Derfor bringes artiklerne i en orden – eller uorden – som afspejler mangfoldigheden i Videnskabernes Selskab, et frugtbart kaos. Bogen lægger op til lystlæsning i et afvekslende lille univers, hvor der stadig åbner sig nye udsigter og indsigter.
Bogens ydre afspejler forskningens skønhed. Den er rigt illustreret, omhyggeligt designet, trykt på godt papir og smukt indbundet. Og så er den et festskrift fra Selskabet til dets protektor H.M. Dronning Margrethe II i anledning af Dronningens runde fødselsdag.
Oversigt over de 16 artikler:
Ib Friis: »Oeders troldurt« & »kongescepter«
Mads Kähler Holst: Den forsvundne tid
Jens Hjorth: Sorte huller
Kirsten Hastrup: Arktiske vidder – De mange facetter af geosocialitet
Karl Anker Jørgensen: Kemi – Skønheden og udyret
Barbara Halkier: Plan(t)er for fremtiden
Søren Peter Olesen: Hjertets flimren
Marie Louise Nosch: Om Skønheden ved arkitektur, kort og koder, sprog og skrift
Kim Ryholt: Eventyrlige Egypten
Bo Elberling: Det smukke og overraskende ved permafrost
Tomas Bohr: Formen af strømmende vand
Per Øhrgaard: Fortælling og videnskab – En rhapsodi
Susanne Ditlevsen: Tallenes tale
Marita Akhøj Nielsen: I et snævert, mørkt fængsel? Om tilblivelsen af Leonora Christinas Jammers Minde
Morten Heiberg: Virkelighedsprincippet og historievidenskaben
Mogens Høgh Jensen: Orden i Kaos
Vis mere