Bag om Havørnen
Fire år efter at forfatteren og hans ægtefælle flyttede til Glumsø, nogle få kilometer fra Tystrup-Bavelse Sø, flyttede også havørnen til området og begyndte at yngle. Det skete i 2001. Bortset fra et enkelt år har der lige siden ynglet havørn ved dobbeltsøen, og fra 2018 endda to havørnepar. Naboskabet til Europas største ørn gav fine muligheder for at følge dens liv på nært hold, både i yngletiden og resten af året. Selv om havørneparret i løbet af årene skiftede ynglested tre gange, kunne havørneparrets liv følges året rundt, ikke mindst fordi forfatteren kendte de fire reders beliggenhed. Det blev til talrige optegnelser om havørnen, ligesom der blev lejlighed til at iagttage de øvrige fugle og dyr i de varierede landskaber med søer, skove, enge og marker. I 2016 blev Haslev den nye adresse, 20 km længere østpå. Det betød ganske vist et farvel til havørnene ved Tystrup-Bavelse Sø, men fire år senere skete der igen noget helt uventet: Haslev fik sit eget par ynglende havørne, og de fik unger på vingerne, også i 2023.
Uddrag af bogen
Uvirkeligt er det i al sin virkelighed: Jeg ser direkte ind i havørnens gule øje! Den ligger dér i sin rede og ser direkte på mig med sit højre øje. Sådan føles det i hvert fald. En stærk glæde vælder igennem mig. Noget lignende har jeg aldrig før oplevet. Her ligger en rugende havørn, og forinden har jeg ad to gange måttet gennemsøge stort set hele skoven. Denne følelse kan for mig kun betegnes som ren lykke. At stå og se ind på en rugende havørn i en dansk forårsskov. Tænk, at det lykkedes!
Om forfatteren
Jon Bjørn Andersen (f. 1946) har siden tidlig barndom interesseret sig for fugle. Han blev i 1961 medlem af Dansk Ornitologisk Forening og var ekskursionsleder her i 1976-85 og redaktionsmedlem for DOF`s magasiner i en længere årrække. Både her og i flere aviser har forfatteren skrevet talrige fugleartikler. I 1992 udgav han bogen Skovens fuglestemmer – året rundt.
Vis mere