Bag om Herregårdsbisse
Søren er flygtet fra Fattiggården, hvor han var tvunget til at bo, fordi han tiggede og drak nede i byen. På Fattiggården skulle han lære at opføre sig ordentligt. Som fattiglem måtte han arbejde hårdt for føden, og det eneste, han drømte om, var at slippe væk fra fattigdommen, de usle kår og umyndiggørelsen. En dag tæver Søren en bestyrer, låser ham inde og bruger nøglen til at slippe ud gennem porten, ud i friheden.
Søren har arbejdet på flere gårde i løbet af sommeren, men nu er høsten i hus, så han må ud på landevejene igen. Han er heldig, han får arbejde på en herregård. Han får kost og logi og en krone om dagen. Det er ikke meget, men det er snart vinter, og han har ingen papirer. Desuden er han efterlyst.
Søren er stor og stærk, og han arbejder hårdt i stalden og på markerne. Hjemme på herregården arbejder Hanne. Hun har en søn, som elsker, når Søren læser højt for ham. Snart slår de tre sig sammen og den lille familie er rammen om en historie om dagligdagen blandt arbejderne på herregården, om status, hierarki, fattige kår, baller og slagsmål.
Herregårdsbisse er en selvstændig fortsættelse af På flugt fra Fattiggården. Vi følger Søren i hans nye liv som herregårdsbisse. Det er ikke bare en god historie, men også et godt bud på emnelæsning i undervisningen. Bøgerne er baseret på virkelige forhold blandt de fattigste i 1930’ernes Danmark.
Snyd, bedrag, intriger og mord er bare nogle af ingredienserne i Krimilet serien. Helte, skurke og menigmænd optræder i bøgerne, der er skrevet i et letflydende sprog. Emnerne er nutidige og aktuelle eller hentet fra Danmarks historie.
1. udgave 2014
Vis mere