Bag om Hverdagens metaforer
Denne bog vil få læseren til at tænke over sproget på en helt ny måde. For metaforer er ikke forbeholdt poesien eller retorikken, hævder Lakoff og Johnson, de er en del af hverdagens sprog, og de påvirker måden vi tænker, opfatter og handler på.
Tag den begrebsmæssige metafor DISKUSSION ER KRIG. Vi siger: ”Jeg slog hårdt ned på alle svage punkter i hans oplæg”, ”Hendes kritik ramte plet”, ”Han skød min teori i sænk”. Men som forfatterne skriver, ”Det er vigtigt at forstå, at vi ikke bare taler om diskussioner vha. udtryk, der har med krig at gøre. Vi kan faktisk vinde eller tabe diskussioner. Vi betragter den person vi diskuterer med, som vores modstander. Vi angriber hans holdninger, og vi forsvarer vores egne ...
I den forstand er metaforen DISKUSSION ER KRIG en vi lever med i vores kultur; den strukturerer de handlinger vi udfører, når vi diskuterer.” Lakoff og Johnson hævder dermed, at metaforen er selve grundlaget for vores måde at opfatte verden på.
[]Hverdagens metaforer[] er fra 1980, men er allerede blevet en sprogvidenskabelig klassiker. Bogen, der nu for første gang foreligger på dansk, er et vigtigt bidrag til hvad der i dag anses for at være den mest produktive metaforteori.
George Lakoff er professor i lingvistik ved University of California i Berkeley og forfatter til []Women, Fire, and Dangerous Things[]. Mark Johnson er professor i filosofi ved University of Oregon og forfatter til []The Body in the Mind[]. Sammen har de desuden skrevet []Philosophy in the Flesh[].
Oversat fra amerikansk efter []Metaphors We Live By[] af Ulrik Hvilshøj og Hanne Salomonsen.
Vis mere