Bag om Hvorfor, far?
Peder er en overmåde nysgerrig lille dreng på ca. 11 år, som stiller, stundom plager, sin far med uskyldige, ofte lidt spøjse spørgsmål. Peder spørger om det, voksne synes er indlysende, eller som de ikke har reflekteret over og netop derfor er svært at besvare. Han spørger om natur og alskens dyr, men har også mere eksistentielle spørgsmål. Hvor kommer alt levende fra, hvor kommer vi fra, hvorfor er verden indrettet, som den er, hvorfor lever mennesker, som de gør, og hvem styrer og bestemmer over det hele? Hvad er det at være lykkelig?
Hvor kommer tiden fra, hvorfor har vi dag og nat, hvorfor er det koldt om vinteren, hvorfor er der så meget vand i havet, og hvorfor er græsset grønt og himmelen blå? Det er ikke alle af den videbegærlige og spørgelystne Peders spørgsmål, som hans far kan svare på, men Peder er så heldig at have en meget vidende klasselærer, Lise, som kan besvare vanskelige spørgsmål og desuden fortælle om naturens mysterier og pudsigheder.
Barnets tankeverden er ikke altid logisk og er ikke, som de voksnes, fastlåst i bestemte referencerammer.
Uddrag af bogen
Peder: Jeg synes, det er heldigt, at jorden er rund og ikke firkantet, for så ville der have været nogle skarpe hjørner for dem, som sejler på havene. Far: Ja, det kunne let have gået galt.
Peder: Far, hvorfor skal alt blive større og større, jeg mener huse, skibe, flyvemaskiner og den slags? Far: Nok, fordi menneskernes forstand ikke er blevet større.
Peder: Far, har du mange likes? Far: Hvad for noget? Peder: Jeg mener på Facebook eller Twitter. Far: Nej, jeg har ingen likes, fordi jeg er hverken på Fakebook eller Twitter. Men det sker da, at jeg får et like af mor. Peder: Det hedder altså Facebook. Om forfatteren
Sven-Erik Svehag er professor emeritus i mikrobiologi. Seneste udgivelser: Fienden utan ansikte, Farsoter och krig (2019), Lygtemænd (2019) og Den reformerte klogskab (2021). Svehags tidligere forfatterskab har været i videnskabelige publikationer.
Vis mere