Markedets billigste bøger
Dag-til-dag levering
Jutlandia - Kaldet til slaget af Axel Boisen

Jutlandia - Kaldet til slaget - E-bog

- Sekstenårig sygeplejerske

Bag om Jutlandia - Kaldet til slaget

Sangen ”Jutlandia” af Kim Larsen har gjort, at vi alle kan huske – eller tror, vi kan huske – hvad Jutlandia var for noget. Vi diskuterer sangen, dens indflydelse på, hvad vi husker Jutlandia for i dag. Eksempelvis var ingen sygeplejersker 16 år, men derimod erfarne operationssygeplejersker. Og den unge sygeplejerske fra første togt, som man ofte ser afbilledet, var slet ikke sygeplejerske, men de ene af to fysioterapeuter. Skibet derimod var bygget i 1933 på Nakskov Skibsværft, så hun var rigtigt nok 16 år i 1949 eller ca. deromkring. Og så sætter vi sangen ned i tempo og giver den nye klæder. Hvem kan kalde os til slaget, som Kim Larsen synger, og hvilke slag skal vi deltage i? Hvad kan vi som nation byde ind med internationalt? I 1991 ændrer udenrigspolitikken grundlæggende karakter fra den pragmatiske småstatsneutralitet, som blev banket ind i os i Dybbøl skanser 18. april 1864. Danmark udsender Olfert Fischer til Golfkrigen uden om FN. Hvad betyder det for vores syn på, hvad vi kan, skal og må? Og hvad betyder det konkret for det humanitære arbejde i dag? Og skaber et ry for Danmark, man stadig husker i Sydkorea. Det er i dag 70 år siden, at Røde Kors’ hospitalsskib Jutlandia lagde til kaj ved den sydkoreanske havneby Pusan. Landet var i blodig krig mellem det kommunistiske nord og det demokratiske, vestligt-orienterede syd. For at bidrage til den amerikanskledede FN-mission, der skal stoppe den røde hær fra nord, sender Danmark hospitalsskibet til Korea. Og beder upartiske Røde Kors om at styre skibet og operationen for at bevare Danmarks neutralitet i konflikten mellem stormagterne. Ombord er den kun 20-årige Bent Boisen. Udsendelsen med Jutlandia får afgørende betydning for ildsjælen Bents liv og har præget Bents familie frem til i dag, hvor Jutlandia er blevet et folkeeje med Kim Larsens sang fra 1986. Og nødhjælpsoperationen på den anden side af jorden, står i dag som et funklende ikon for Røde Kors’ såvel som Danmarks internationale hjælpearbejde.

Vis mere
 • Sprog:
 • Dansk
 • ISBN:
 • 9788792283467
 • Format:
 • MP3
 • Udgivet:
 • 1. Marts 2021
 • 0,00 kr.
Betal med Dankort på Tales.dkBetal med Visa eller Visa Electron på Tales.dkBetal med Mastercard på Tales.dkBetal med MobilePay på Tales.dk
 • Straks på e-mail
Eller spar samlet 0%
og få fri lytning og læsning oveni
 • 0,00 kr.

Forudsætter Tales Premium (ingen binding)
14 dage gratis og kan opsiges når du vil.
Beskrivelse af Jutlandia - Kaldet til slaget
Sangen ”Jutlandia” af Kim Larsen har gjort, at vi alle kan huske – eller tror, vi kan huske – hvad Jutlandia var for noget. Vi diskuterer sangen, dens indflydelse på, hvad vi husker Jutlandia for i dag.

Eksempelvis var ingen sygeplejersker 16 år, men derimod erfarne operationssygeplejersker. Og den unge sygeplejerske fra første togt, som man ofte ser afbilledet, var slet ikke sygeplejerske, men de ene af to fysioterapeuter. Skibet derimod var bygget i 1933 på Nakskov Skibsværft, så hun var rigtigt nok 16 år i 1949 eller ca. deromkring.

Og så sætter vi sangen ned i tempo og giver den nye klæder. Hvem kan kalde os til slaget, som Kim Larsen synger, og hvilke slag skal vi deltage i? Hvad kan vi som nation byde ind med internationalt? I 1991 ændrer udenrigspolitikken grundlæggende karakter fra den pragmatiske småstatsneutralitet, som blev banket ind i os i Dybbøl skanser 18. april 1864. Danmark udsender Olfert Fischer til Golfkrigen uden om FN. Hvad betyder det for vores syn på, hvad vi kan, skal og må? Og hvad betyder det konkret for det humanitære arbejde i dag?
Og skaber et ry for Danmark, man stadig husker i Sydkorea.

Det er i dag 70 år siden, at Røde Kors’ hospitalsskib Jutlandia lagde til kaj ved den sydkoreanske havneby Pusan. Landet var i blodig krig mellem det kommunistiske nord og det demokratiske, vestligt-orienterede syd. For at bidrage til den amerikanskledede FN-mission, der skal stoppe den røde hær fra nord, sender Danmark hospitalsskibet til Korea. Og beder upartiske Røde Kors om at styre skibet og operationen for at bevare Danmarks neutralitet i konflikten mellem stormagterne. Ombord er den kun 20-årige Bent Boisen.

Udsendelsen med Jutlandia får afgørende betydning for ildsjælen Bents liv og har præget Bents familie frem til i dag, hvor Jutlandia er blevet et folkeeje med Kim Larsens sang fra 1986. Og nødhjælpsoperationen på den anden side af jorden, står i dag som et funklende ikon for Røde Kors’ såvel som Danmarks internationale hjælpearbejde.
Brugerbedømmelser af Jutlandia - Kaldet til slaget


Find lignende bøger
Bogen Jutlandia - Kaldet til slaget findes i følgende kategorier:
Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.