Udvidet returret til d. 31. januar 2025

Minister – mellem ministerium og Folketing - Henrik S. Jensen - Bog

Bag om Minister – mellem ministerium og Folketing

Om aftenen den 27. juni 2015 blev Eva Kjer Hansen ringet op af sin politiske leder og partiformand, Lars Løkke Rasmussen, som tilbød hende posten som miljø- og fødevareminister i en kommende Venstre-regering. Eva Kjer Hansen takkede ja. Denne bog fortsætter herfra, hvor forfatteren på baggrund af interviews med og observation af tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (Venstre) giver et indblik i en ressortministers arbejdsformer og –relationer til sit embedsværk, regeringen, Folketinget og partigrupperne. Om forfatteren Henrik Jensen er professor (MSO), dr.scient.pol. & ph.d., ansat ved Institut for Statskundskab, KU, med en fortidig ansættelse i Folketinget. Indholdsoversigt Forord I. Indledning: Minister – mellem ministerium og Folketing Kapitel 1. Ministeroverdragelse Kapitel 2. En analyse af Eva Kjer Hansen som miljø- og fødevareminister Kapitel 3. Ministeranalyse II. Minister og ministeriesiden Kapitel 4. Hvorfor blive minister? Kapitel 5. Ministeriet som struktur Kapitel 6. Ministeriet som instrument Kapitel 7. Partigruppemedlem og øverste forvaltningschef Kapitel 8. Tværgående koordination III. Minister – og folketingssiden Kapitel 9. Udvalg – og ordførere Kapitel 10. Partigrupper – og ordførere Kapitel 11. Parlamentarisk kontrol og lovgivning IV. Afslutning: Ministermagt og –afhængighed Kapitel 12. Magt og afhængighed – nogle spekulationer Kapitel 13. Minister – mellem ministerium og Folketing Kapitel 14. Ministeroverdragelse (Efterskrift) Appendiks I. Undersøgelsesbeskrivelser og undersøgelsesprincipper mv. Appendiks II. Oversigt over ordførere, primo oktober 2015 Appendiks III. Partigruppefortegnelse Noter Litteratur Det siger læserne ”Ministre, ministerier og regeringer er forskellige, men der er alligevel rigtig meget, jeg kan nikke genkendende til i denne bog. Den giver et klart billede af, hvordan en minister, et ministerium og en regering får en presset og kompliceret hverdag til at hænge sammen i samspil med mange aktører. Det er spændende læsning, som også kan gøre en tidligere minister klogere.” - Henrik Dam Kristensen, MF (Socialdemokratiet) og tidligere minister ”Denne bog er den første politologiske analyse, der går empirisk i dybden med ministerfunktionen i dansk politik og forvaltning. Det er også i international sammenhæng en udpræget mangelvare. Analysen er veldokumenteret og stringent. Bogen er indsigtsfuld og giver et fortrinligt og troværdigt indblik i en ellers ret lukket verden. Den er i ordets bedste forstand oplysende.” - Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus, Aarhus Universitet

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788757442458
  • Indbinding:
  • Hæftet
  • Sideantal:
  • 255
  • Udgivet:
  • 25. juni 2018
  • Udgave:
  • 1
  • Størrelse:
  • 156x232x18 mm.
  • Vægt:
  • 425 g.
  • 1-3 hverdage.
  • 25. november 2024
På lager

Normalpris

  • BLACK NOVEMBER

Medlemspris

Prøv i 30 dage for 45 kr.
Herefter fra 79 kr./md. Ingen binding.

Beskrivelse af Minister – mellem ministerium og Folketing

Om aftenen den 27. juni 2015 blev Eva Kjer Hansen ringet op af sin politiske leder og partiformand, Lars Løkke Rasmussen, som tilbød hende posten som miljø- og fødevareminister i en kommende Venstre-regering. Eva Kjer Hansen takkede ja.
Denne bog fortsætter herfra, hvor forfatteren på baggrund af interviews med og observation af tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (Venstre) giver et indblik i en ressortministers arbejdsformer og –relationer til sit embedsværk, regeringen, Folketinget og partigrupperne.
Om forfatteren
Henrik Jensen er professor (MSO), dr.scient.pol. & ph.d., ansat ved Institut for Statskundskab, KU, med en fortidig ansættelse i Folketinget.
Indholdsoversigt
Forord
I. Indledning: Minister – mellem ministerium og Folketing
Kapitel 1. Ministeroverdragelse
Kapitel 2. En analyse af Eva Kjer Hansen som miljø- og fødevareminister
Kapitel 3. Ministeranalyse
II. Minister og ministeriesiden
Kapitel 4. Hvorfor blive minister?
Kapitel 5. Ministeriet som struktur
Kapitel 6. Ministeriet som instrument
Kapitel 7. Partigruppemedlem og øverste forvaltningschef
Kapitel 8. Tværgående koordination
III. Minister – og folketingssiden
Kapitel 9. Udvalg – og ordførere
Kapitel 10. Partigrupper – og ordførere
Kapitel 11. Parlamentarisk kontrol og lovgivning
IV. Afslutning: Ministermagt og –afhængighed
Kapitel 12. Magt og afhængighed – nogle spekulationer
Kapitel 13. Minister – mellem ministerium og Folketing
Kapitel 14. Ministeroverdragelse (Efterskrift)
Appendiks I. Undersøgelsesbeskrivelser og undersøgelsesprincipper mv.
Appendiks II. Oversigt over ordførere, primo oktober 2015
Appendiks III. Partigruppefortegnelse
Noter
Litteratur
Det siger læserne
”Ministre, ministerier og regeringer er forskellige, men der er alligevel rigtig meget, jeg kan nikke genkendende til i denne bog. Den giver et klart billede af, hvordan en minister, et ministerium og en regering får en presset og kompliceret hverdag til at hænge sammen i samspil med mange aktører. Det er spændende læsning, som også kan gøre en tidligere minister klogere.”
- Henrik Dam Kristensen, MF (Socialdemokratiet) og tidligere minister
”Denne bog er den første politologiske analyse, der går empirisk i dybden med ministerfunktionen i dansk politik og forvaltning. Det er også i international sammenhæng en udpræget mangelvare. Analysen er veldokumenteret og stringent. Bogen er indsigtsfuld og giver et fortrinligt og troværdigt indblik i en ellers ret lukket verden. Den er i ordets bedste forstand oplysende.”
- Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus, Aarhus Universitet

Brugerbedømmelser af Minister – mellem ministerium og Folketing



Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.