Bag om Mogens Fog 1-2
"Mogens Fog.
Et kendt navn. Et begreb. En prisme, som hver enkelt kan danne sig sit eget billede af og igennem - afhængig af holdning, profession og alder. Ingen nulevende dansker har spillet så mange forskellige roller i sine landsmænds liv. Ingen har haft så central en placering i de sidste tiårs danmarkshistorie."
Således skrev journalisten Malin Lindgren i et portræt af Mogens Fog fra 1979. Læge, professor, modstandsmand, politiker, rektor, intellektuel meningsdanner - og gennem mere end 30 år overbevist kommunist. Mogens Fog havde mange ansigter. Hvad var drivkraften i hans tilværelse, og hvad fik Mogens Fog til at forsvare et sovjetisk regime, som var direkte ansvarlig for flere end 20 millioner tabte menneskeliv?
Bind 1: Fra modstandshelt til landsforræder tegner et politisk portræt af et usædvanligt menneske. Et portræt, der strækker sig fra Mogens Fogs ungdom i 1920'erne over modstandskampen i et besat Danmark, via Den Kolde Krigs benhårde fight mellem kommunister og antikommunister og frem til Fogs brud med Danmarks Kommunistiske Parti og aktive medvirken i dannelsen af SF i årene omkring 1960. Det er samtidig en fortælling, som skildrer Mogens Fogs svære overgang fra i maj 1945 at være en af landets mest feterede og populære skikkelser til få år senere at fremstå som en af de mest udskældte og forhadte personer i det offentlige liv. En fortælling om overgangen fra modstandshelt til landsforræder.
I årene omkring 1968 blev Mogens Fog som rektor på Københavns Universitet kastet ud i et studenteroprør, som medførte nogle af de største omvæltninger i universitetets og samfundets historie, og som for alvor satte hans personlige og faglige talenter på prøve. Denne periode kortlægges i bind 2: Den røde rektor, som omhandler de sidste 30 år af Mogens Fogs livsrejse gennem Danmark i det 20. århundrede.
Bogens to bind er rigt illustreret.
Vis mere