Bag om Retsvidenskabsteori
Hvilken forbindelse er der mellem almen videnskabsteori og retsteori (retsfilosofi)? Hvilken forbindelse er der mellem retsteorien og retsforskningen? Er der forskel på juridisk og retsdogmatisk metode? Hvilke videnskabsidealer gælder i retsforskningen? Det er nogle af de spørgsmål, denne bog behandler.
Juridiske og erhvervsjuridiske studiers bacheloruddannelse skal, som andre universitetsstudiers, omfatte »fagområdets videnskabsteori«, og overbygningen skal omfatte et kandidatspeciale, hvor den studerende godtgør »færdigheder i at anvende videnskabelige teorier og metoder«.
Denne bog fremstiller filosofiske, metodiske og praktiske refleksioner om ret, forskning og formidling i lyset af uddannelsesbekendtgørelsens forskrifter. Det påvises, at juridisk forskning snarere indeholder mangfoldige filosofiske tilgange end blot en enkelt.
Bogen indeholder også konkrete råd til udarbejdelse af studenterafhandlingen.
3. udgave er udvidet med nye databaser samt et betydeligt antal eksempler på metodeelementer fra retspraksis og lovgivning. Fremstillingen er opdateret med ny lovgivning, ny retspraksis og ny litteratur. Endvidere er hele fremstillingen endnu en gang blevet gennemarbejdet ud fra pædagogiske hensyn.
Carsten Munk-Hansen har som universitetsansat gennem flere år interesseret sig for rettens grundlag, metode og retlig argumentation. Forfatteren har tidligere gennem to årtier virket som advokat, og ikke mindst forbindelsen mellem teoretiske og praktiske tilgange har hans interesse. Carsten Munk-Hansen er professor ved Juridisk institut, Aalborg Universitet.
Vis mere