Bag om Slutspillet
Da Nazityskland i foråret 1945 bid for bid bliver nedkæmpet af allierede hærstyrker, trænges millioner af mennesker op mod den danske grænse. Civile på flugt fra Den Røde Hær, Wehrmacht-styrker på retræte, kz-fanger på dødsmarch. Hvide busser og fremrykkende britiske styrker. I krigens afsluttende malstrøm bliver et ganske lille område omkring Flensborg Fjord – trekanten Flensborg-Padborg-Gråsten – skueplads for en pervers blanding af bødler og ofre, af SS-folk, regimemodstandere og desertører. Nazitoppen installerer sig i Flensborg som Det Tredje Riges makabre sidste akt med henrettelser og selvmord som dagens orden.
Fra den danske side marcherer en halv million tyske soldater hjem fra tjeneste i Danmark og Norge, iblandet bødler på flugt, mens regnskabet gøres op med det Hitler-dyrkende, tyske mindretal. Grænsen bliver på denne måde en smal tragt, hvor krigens drivtømmer mødes i grusomhed og redning.
Det flimrende persongalleri består blandet andet af topnazister som Heinrich Himmler, Albert Speer, Karl Dönitz og Werner Best over for feltmarskal Montgomery og den engelske efterretningsagent (og senere Bond-forfatter) Ian Fleming. Krigsfanger som den danske modstandskvinde (og komponist) Else Marie Pade og den norske modstandsmand (og senere statsminister) Trygve Bratteli. Redningsmænd som grev Bernadotte og Georg Ferdinand Duckwitz. Plus snesevis af mindre kendte skikkelser i form af jødiske kz-fanger, danske sygeplejersker, svenske Røde Kors-hjælpere, modstandsfolk og danske nazister.
Vis mere