Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Uomgængeligt vidnesbyrd og gribende læseoplevelse. Eddy de Winds ‘Endestation Auschwitz’ er den eneste bog, der faktisk blev skrevet i lejren, og sammen med Anne Franks dagbøger det vigtigste hollandske vidnesbyrd om Anden Verdenskrig – de Winds bog blev aldrig oversat til andre sprog, men i forbindelse med 75-året for befrielsen af Auschwitz i januar 2020 udkommer den på udvalgte forlag igennem Europa. Efter overstået eksamen meldte den unge jødiske læge Eddy de Wind sig straks til frivillig tjeneste i den hollandske transitlejr Westerbork. Han var nemlig blevet lovet, at hans mor så ikke ville blive sendt videre til Auschwitz. Det løfte blev ikke holdt. I stedet blev også han selv og han nyfundne hustru (hun var sygeplejerske med kloge øjne og smukt hår, og de blev gift i lejren) sendt til den mest berygtede af alle koncentrationslejrene. Og alene Eddys psykologiske iagttagelsesevne i den visuelle beskrivelse af ankomsten til Auschwitz løfter denne bog til noget unikt. I Auschwitz bliver Eddy skilt fra sin unge hustru – han bliver ført til hospitalet, hvor han både skal lindre smerte og udføre dødstjeneste, hun bliver ført til kvindehuset, hvor hun udsættes for fysiske og medicinske forsøg. Det bliver en vej igennem mørke og tab. Senere, da tyskerne forlader Auschwitz, fordi russerne nærmer sig, gemmer Eddy sig i en barak – og her begynder han at skrive. I ‘Endestation Auschwitz’ benytter de Wind sig af en let romanhinde – kalder sig selv for Hans, hans kone for Friedel, og den forfærdende Mengele ved pseudonym – og skriver med stor indsigt og lyrisk pen om de næsten uudsigelige oplevelser, mens teksten dirrer af erfaringen og tabenes kraft. En meget vigtig bog.
Sand, velfortalt og vanvittigt spændende historie om den polske modstandsmand, Witold Pilecki, der under 2. Verdenskrig frivilligt lod sig internere i udryddelseslejren Auschwitz. I lejren blev han på egen krop udsat for og vidne til nazisternes ufattelige grusomheder, og det lykkedes ham at skabe organiseret modstand blandt fangerne og smugle sine øjenvidneberetninger om nazisternes grusomheder ud til verden udenfor. Bogen er en beretning om en af Verdenskrigens ukendte helte og om troen på den menneskelige solidaritet og værdighed midt i ufattelig ondskab. Bogen modtog den prestigiøse Costa Award for sin grundige research og stærke page-turner kvalitet.
Franz Stangl, født i Østrig i 1908, var en af de mest eftersøgte krigsforbrydere fra Anden Verdenskrig. Han startede i kriminalpolitiet i Linz, var involveret i nazisternes eutanasiprogram med drab på sindslidende og blev derefter lejrkommandant for to af de mest berygtede udryddelseslejre, Sobibor og Treblinka i Polen. Efter tyskernes kapitulation flygtede han til Brasilien, men blev mange år senere fundet og retsforfulgt i Vesttyskland. I 1970 blev han dømt for medvirken til mord på mindst 400.000 mennesker. Ved siden af beretningen om Stangls liv og karriere giver bogen en detaljeret beskrivelse af eutanasiprogrammet og af gennemførelsen af jødeudryddelserne i Polen under Aktion Reinhardt. Samtidig præsenteres læseren for en række af de gerningsmænd og -kvinder, som sammen med Stangl deltog i ”medlidenhedsdrabene” og derefter medvirkede til gennemførelsen af “Die Endlösung”. Endelig gives et indblik i nazisternes flugtruter ud af Europa og de diplomatiske forviklinger, der førte til Stangls udlevering og dom. Bogen er den første samlede biografiske skildring, der er skrevet om Gestapomanden og familiefaderen Franz Stangl. Den baserer sig på forfatterens gennemgang af et særdeles omfangsrigt og ikke tidligere offentliggjort historisk kildemateriale fra en lang række udenlandske arkiver, herunder vidneudsagn fra overlevende og medgerningsmænd. ANDERS OTTE STENSAGER (født 1968) er uddannet arkæolog fra Københavns Universitet med speciale i holocaustarkæologi. Han har skrevet flere artikler om nazisternes propagandamisbrug af dansk oldtid og den arkæologiske udforskning af de tyske kz- og udryddelseslejre. Har desuden skrevet bøgerne Dødens engel – Josef Mengeles liv og forbrydelse (2011), Kvinderne i Ravensbrück – danske skæbner i en tysk kzlejr (2011) og Sunneva – dame af sjældent mod (2013).
Danskere, som i 1942 og 1943 meldte sig til det nazistiske Frikorps Danmark, kom først til rekrutuddannelse, derefter til fronten. Rekruttiden tilbragte de i "Waldlager", en SS-militærbase i Bobruisk (Hviderusland). Her blev de oplært til at kæmpe i Henrich Himmlers Waffen-SS side om side med værnemagten på Østfronten. I krigen mod Sovjetunionen gjaldt det for tyskerne om at tilintetgøre den "jødiske bolsjevisme". I den "skæbnekamp" (Adolf Hitler) gjaldt folkerettens og krigens love ikke. Jøderne skulle udryddes, andre civile behandles med hensynsløshed, modstand fra partisaner og andre slås ned med hårdeste hånd. I alle tysk-besatte dele af Sovjetunionen bredte der sig et voldsherredømme uden sidestykke i historien. Frikorps Danmark befandt sig midt i dette regime af vold og folkedrab – og deltog aktivt. Rekrutternes oplæring inkluderede "kamp mod partisaner", som primært bestod i blodige straffeaktioner imod civilbefolkningen. I "Waldlager" deltog danske frikorpsmænd i driften af en slavearbejdslejr og var med til at dræbe de jøder, som ikke længere var i stand til at arbejde: af 1.500 fanger omkom mere end 1.400 på under et år. I bogen dokumenterer Dennis Larsen og Therkel Stræde danskernes andel i de ofte ubeskriveligt brutale forbrydelser. For at forstå, hvordan unge danske frivillige - nazister og andre - kunne involvere sig i så hæmningsløs voldsudøvelse, må man se på den større sammenhæng: hvad var det for et miljø, de kom til i "østområderne"? Therkel Stræde og Dennis Larsen beskriver i bogen usminket den politik, som udgør forståelsesrammen for frikorpsfolkenes virke og indskoling i den "voldskultur", som gennemsyrede det tyske herredømme i de besatte sovjet-områder.
Året er 1943. Bernie Gunther har fået ansættelse ved Wehrmachts Krigsforbrydelseskontor i det krigshærgede Berlin. Der har længe floreret rygter om en massegrav skjult i Katynskoven, og da rygterne bliver bekræftet af en ulvs fund af menneskeknogler, kræver både Wehrmacht og den tyske propagandamaskine med Goebbels i spidsen at få svar på spørgsmålene: Hvilken nationalitet har ligene i graven, og hvilket land står bag forbrydelsen? Et nagelfast bevis for, at det er russernes værk, vil være perfekt propaganda for Tyskland, og Gunther bliver beordret til det vestlige Rusland for at skaffe dette bevis.EN MAND UDEN ÅNDEDRÆT er niende bind i Philip Kerrs Berlin Noir-serie. Denne gang er det Katynmassakren, der danner rammen for Kerrs veldrejede krimiplot.Med sit niende bind i sagaen om den tyske strømer Bernie Gunther har Kerr skrevet sin bedste omgang Berlin noir[...]Hvor Kerr faktisk ud over en krimi leverer en traurig og tragisk, men fascinerende fortælling om hændelser, som stadigvæk skaber debat. Både om et historisk traume i nyere polsk historie, hvor stakkels Polen blev svigtet af alle. Og om en flok fine folk med titler, von og doktor foran navn, stand og rang, der med førereden som latterligt alibi faktisk fejt svigtede deres fædreland alt for længe.Politiken ★★★★★ Den ufattelige ligstank og retsmedicinernes arbejde bliver levende for øjnene af læserne. Det er modbydeligt velskrevet.Berlingske ★★★★★Kerr kan sætte problemer under debat, også dem, der hører historien til.Jyllands-Posten ★★★★★Er man til en modsætningsfyldt hovedperson, et fascinerende univers af krig, politik og mord - kort sagt, menneskelig forråelse - samt en del sjove bemærkninger, vil man ikke kede sig i Bernie Gunthers selskab.Weekendavisen
Den uhyggelige historie om den kaotiske første fase af Holocaust, hvor tyske soldater og politifolk likviderede over en million civile ved nedskydninger bag Østfronten."Da den første lastbil ankom, rystede min hånd en smule. Men mens jeg skød, blev jeg vant til det. Efter den tiende lastbil sigtede jeg roligt og skød med præcision på de mange kvinder og børn – ja endda spædbørn. Jeg huskede mig selv på, at jeg også har to børn derhjemme, og at disse horder ville behandle dem på præcis samme måde – måske ti gange værre."Walter Mattner, politisoldat og familiefar på 36 år, skrev disse linjer hjem til sin kone i Tyskland den 5. oktober 1941. Han var havnet ved en muddergrøft i Hviderusland, midt i nedskydningen af 2.208 jøder. Med blod på hænderne skrev han om sin dagligdag. Om indkvartering og feltrationer. Om rusen under et massemord. Kan ondskab på én gang være så banal og brutal?Gennem øjenvidneberetninger og skæbneskildringer introducerer denne bog patronernes Holocaust – den første kaotiske fase af folkedrabet bag Hitlers Østfront, hvor skrig og skud lød i afsides slugter og skove, og hvor over en million ofre forsvandt i den løse jord mellem Karelske Næs i nord og Krimhalvøen i syd. Journalist og historiker Simon Schultz van Engeland skildrer fem berygtede enheder i den 35.000 mand store hær af dødsgrupper, som udryddelsesarkitekten Heinrich Himmler sendte mod øst, i hælene på det nazistiske felttog mod Sovjet. Det er nådesløs historieskrivning om et barbarisk blodbad af ubegribelige dimensioner – og et absolut lavpunkt i den menneskelige moral.
Salgsdirektøren for den svenske våbenfabrik Bofors er sammenmed en kollega rejst til Italien for at sikre, at en våbenleverancetil den italienske stat ikke falder i de forkerte hænder. Nogle dage senere modtager det svenske udenrigsministerium et brev med direktørens pegefinger og et krav om løsesum.Sveriges officielle politik er aldrig at forhandle med terrorister eller organiserede forbrydere, så Carl Hamilton sendes til Sicilien.Den svenske efterretningstjeneste er oppe mod en modstander,der ikke fører krig efter hærens regler for officerer og gentlemen, men den sicilianske mafia møder også en modstander af en slags, de aldrig før har mødt. Da Carl så også bliver personligt involveret, udbryder der noget nær en krig på Sicilien mellem tre svenske agenter på den ene side og et utal af mafiosi på den anden."Carl spiller fjendens spil og overlader samvittigheds-overvejelserne til læseren. Hvilket i virkeligheden både er banalt og raffineret: Kan man som læser holde med en helt, der er skurk? Det er svært at lade være, for spændende er bogen.WeekendavisenForrygende fortalt.Jyllands-PostenDer er fuldt tryk på kedlen med en raffineret slutning. Action og spænding, så du segner.B.T.
DE DANSKE FANGER I BUCHENWALD følger minutiøst de danske politifolks historie fra ankomst til afrejse og hjemkomst. Men bogen er også en stor fortælling om Buchenwald, bøgeskoven, som Reichsführer-SS Heinrich Himmler personligt navngav det plørede helvede, som koncentrationslejren ved Weimar i virkeligheden var.Frank Bøgh er tidligere kriminalassistent og forfatter til en række bøger om besættelsestidens historie, bl.a. K.B. Martinsen, De dødsdømte og Peter-gruppen. Povl Rasmussen er journalist og tidligere leder af Politihistorisk Museum.
En række mystiske og meget velorganiserede dødsfald blandtbritiske computereksperter i våbenindustrien får den britiskeefterretningstjeneste til at søge hjælp hos deres svenske kollegaer. Sir Geoffrey Hunt, Englands svar på D.G., har brug for hjælp til at rydde op i en aktion, der synes iscenesat fra Moskva, og ved hjælp af lidt diplomati og smiger lader den svenske statsminister sig overtale.Jobbet havner i hænderne på Carl Hamiltons kollega, LuigiSvensson. Han nedsætter sig i London som computerekspert og lokkemad, og snart befinder han sig i edderkoppekvindens net. Imens må Carl forsvare sig selv og sin familie mod hævntogter fra den sicilianske mafia, og midt i det hele tvinger Sveriges forsvarsminister ham til Saudi-Arabien, hvorfra han skal lede befrielsen af tre svenske gidsler i Irak.Mens man begærligt pløjer sig igennem siderne, husker man påalle de gode stunder, man har tilbragt sammen med Carl Hamilton, dette uægte barn af Smiley, James Bond, Spillane og Sjöwall-Wahlöö.InformationDer er fuld damp på ... Topspænding, underholdning, aktuellesatiriske hip til journalister, tåbelige svenske sikkerhedsfolk ogefterretningsagenter i almindelighed.B.T.... lægger ikke skjul på en ofte ganske kontroversiel holdningtil såvel svensk indenrigs- som udenrigspolitik, hvilket placererGuillou i en central samfundskritisk krimitradition sammen medfolk som Sjöwall og Wahlöö. Jyllands-Posten
Krisebevidstheden i Danmark er blevet større hos mange, fordi verden har været ramt af en global pandemi, der er krig tæt på kontinentet og grundet politiske uroligheder i flere lande. Men hvad ville du gøre, hvis strømmen går eller varmen forsvinder? Hvor længe vil du kunne klare dig i isoleret i eget hjem? I Prepperens håndbog fortæller friluftsvejleder Mette Mortensen, kendt fra DR1-programmet Alene i Vildmarken, hvad det vil sige at være prepper. Bogen er en guide til at kunne klare sig selv i kortere og længere tid og rummer vigtige råd og lister, så man kan tage de fornødne forholdsregler i tilfælde af, at Danmark bliver ramt af en krise eller nødsituation, der f.eks. sætter strømforsyningen ud af spil. Det handler ikke om at være katastrofefokuseret, men om almindelig sund fornuft. Og med en ganske lille indsats kan vi hver og især gøre en stor forskel.
Himmlers hævntogt i Danmark blev varetaget af Petergruppen, en tysk terrorcelle, som også fik danske medlemmer få måneder inde i 1944. Gruppen nåede inden krigsslutningen at dræbe mere end 160 uskyldige danskere ved koldblodige likvideringer på klos hold på åben gade, i almindelige menneskers hjem eller ved store bombeattentater mod passagertog.Tidligere kriminalassistent og forfatter Frank Bøgh fortæller i denne bog hele historien om den tysk terror i Danmark 1944-45.
Anden Verdenskrig, Vietnam, Algeriet, Balkan, Afghanistan og Ukraine. Soldater fra forskellige krige og konflikter mødes på tværs af generationer og verdensdele i Soldaterhjerte for at svare på: Hvorfor går vi i krig? Hvad gør det ved os som mennesker? Og hvordan vender vi hjem til civilisationen igen? Svarene rummer ord som fædrelandskærlighed, overlevelse og rastløshed. Dødsangst, kedsomhed og kammeratskab. Fortabthed og tomhed. Og ikke mindst en samhørighed blandt dem, der har været derude, hvor man er dybt afhængige af hinanden for at overleve. Journalist og tidligere soldat Emil Arenholt Mosekjær har brugt flere år på at interviewe veteraner fra forskellige krige. Han søger at forstå ikke blot sine egne oplevelser fra Afghanistan, men også hvorfor de skabte et særligt bånd til andre soldater verden over – fra den 25-årige kvinde fra fronten ved Donbas til den 94-årige veteran fra befrielsen af Frankrig i 1945.
Europas fremtid stod på spil, da næsten 150.000 allierede soldater blev landsat på Normandiets kyst den 6. juni 1944. Det blev startskuddet til den største landgangsoperation nogensinde. Med D-dag fortæller historien om Operation Overlord og giver et overblik over invasionen af Normandiet, hvor over 800 danske søfolk deltog, og et indblik i, hvordan den konkret forløb på dagen den 6. juni, og hvilken betydning den havde for Anden Verdenskrigs udfald. Jakob Sørensen (f. 1973), historiker og forfatter. Har skrevet For Danmarks ære (2011) om danskere i allieret krigstjeneste, redigeret og bidraget til flere antologier og er medforfatter til Påskekrisen 1948 (2000) og Danmark besat (2005).
I det tidlige forår 1943 opdagede tyske soldater en række massegrave ved den lille by Katyn i nærheden af den russiske by Smolensk. Gravene viste sig at indeholde flere end fire tusinde lig i polske officersuniformer. De tyske undersøgelser indikerede, at det drejede sig om polske officerer, som efter Sovjetunionens korte krig mod Polen i september 1939 var havnet i sovjetisk krigsfangenskab, og at de var blevet dræbt med nakkeskud i foråret 1940. Tyskerne øjnede en mulighed for at skabe splid blandt de allierede, men sovjetrusserne påstod hårdnakket, at polakkerne var blevet dræbt af tyskerne i sommeren 1941 efter det tyske angreb på Sovjetunionen.Katyn-massakren – begrebet dækker over Sovjetunionens mord på 22-24.000 polske officerer og andre tjenestemænd – skabte gennem et halvt århundrede stærke internationale kontroverser, idet Sovjetunionen frem til dets opløsning i 1991 fastholdt, at tyskerne stod bag forbrydelsen. Først i 1992 udleverede Rusland kopier af de dokumenter, der lå til grund for drabene.På grundlag af et bredt kildemateriale beretter Thomas Urban om begivenhederne før og efter massakren og redegør for de uafklarede forhold, der fortsat stiller sig i vejen for en forsoning mellem Polen og Rusland.
Rystende portrætter af de almindelige mennesker som udførte nazisternes mord.Denne bog præsenterer læserne for et katalog af udvalgte nazistiske gerningsmænd og kvinder, der deltog i mordet på regimets sindslidende og handikappede og på de europæiske jøder i de tre udryddelseslejre Belzec, Sobibor og Treblinka fra 1940-43.I denne periode ledede ’T4’ i Berlin ’eutanasi’-aktionen og ’Aktion Reinhardt’ indtil organisationens officielle ophør som ’mordcentral’ i 1943.Anders Otte Stensager gør detaljeret rede for nazisternes morderiske organisation. Hvordan var den indrettet? Hvilke opgaver skulde udføres? Men han sætter samtidig ansigt på de mennesker, som havde mord som deres daglige arbejde. Hvem var de, og hvad var deres baggrund?
I de sidste uger af 2. Verdenskrig blev en ungarsk bataljon, der var tvangsudskrevet til tysk krigstjeneste, indkvarteret i det vestjyske sogn Lønborg-Vostrup.I de dramatiske uger, der fulgte, gik det op for lokalbefolkningen, at ungarerne ikke var de frygtede ”besættere”, men nødstedte, der søgte beskyttelse. Takket være et hemmeligt netværk og et dristigt spil bag tyskernes ryg opstod en usædvanlig alliance, der fortsatte, da ungarerne vendte hjem til et kommunistisk diktatur og til undertrykkelse.”Den skjulte alliance” er en dokumentarisk bog, der afdækker en upåagtet lokalhistorie. Den trækker tråde til danmarkshistorien og til den ungarske, da Europa efter 1945 blev delt af et jerntæppe. Den fortæller om mennesker, der på tragisk vis kom i klemme mellem nazismen og kommunismen.Søren Peder Sørensen (f. 1955) er journalist og forfatter, blandt andet til bogen ”De ungarske soldater – en glemt tragedie fra den tyske besættelse af Danmark under 2. Verdenskrig”.
Under Anden Verdenskrig deltog hen ved tusind danske statsborgere som frivillige i de allierede styrker i kampen for Danmarks frihed og ære – de fleste i britisk tjeneste. I London forsøgte danskerne at omorganisere sig i håbet om at kunne rekruttere til en særlig dansk militærenhed under britisk flag. Blandt danskerne uden for det besatte hjemland var der et udtalt ønske om at vise, at man støttede den allierede sag og gerne støttede op om kampen – også den militære. Dette er historien om de få modige danske frivilliges kamp. Jakob Sørensen (f. 1973), historiker og forfatter. Har skrevet D-dag. Operation Overlord 6. juni 1944 (2004) om Anden Verdenskrigs mest berømte slag, redigeret og bidraget til flere antologier og er medforfatter til Påskekrisen 1948 (2000) og Danmark besat (2005).
Den berygtede læge fra Auschwitz, der blandt andet udførte eksperimenter på tvillinger, er vel nok den mest eftersøgte krigsforbryder i det 20. århundrede, men også den, som om nogen er blevet indbegrebet af nazismens rædsler og gru. Anders Otte Stensagers bog er den første detaljerede biografi om den unge idealist, læge og krigsforbryder, som forsvandt til Sydamerika efter krigen, hvor han også døde i 1979. Foran næsen på alle de efterretningstjenester, der havde ledt efter ham i 35 år. Bogen indeholder både detaljerede beskrivelser af Mengeles livshistorie, karriere og skæbne og har tillige interviews med sønnen, der først lærte sin far at kende, kort før Mengele døde i Argentina.
Torben Wulff var én af de 46 danske krigsforbrydere – eller landsforræddere i den tids ordvalg – som efter besættelsen blev idømt ”livsstraf” og henrettet. Frank Bøgh afdækker i denne bog alle 46 skæbner – fra forbrydelse til straf. Bogen bygger på omfattende research i sagsakter og retshandlinger samt en række vidnesbyrd fra personer, som tog del i henrettelserne. Frank Bøgh er tidligere kriminalassistent og og er forfatter til en række bøger om besættelsestidens historie.
Langsomt kommer Plessner til bevidsthed. Det er mørkt, og han befinder sig i en havareret bil med blodet dryppende fra et sår i panden. Han aner ikke, hvor han er. På passagersædet sidder en livløs kvinde, og i en rygsæk finder han en harddisk og en håndfuld reagensglas med vandprøver. Over ham summer himlen pludselig af helikoptere. Lyskegler skærer sig igennem skoven. Instinktivt fornemmer han, at det ikke bare er et biluheld, han er vågnet op fra, men en menneskejagt. Og at han selv og kvinden er byttet.Plessner er blevet kontaktet af en kvinde fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Hun har tilbudt ham et anseeligt beløb for at tage til det nordlige Rusland og afholde et overlevelseskursus for en samling prominente rigmænd – og ved samme lejlighed hjembringe en særlig genstand fra det fjerne russiske område. Plessners mavefornemmelse bød ham egentlig at sige nej til opgaven, men hans ubændige eventyrlyst og en flad tegnebog har gjort, at han har trodset rationale og instinkt.
Præcis klokken 11 hylede sirenerne ildevarslende over hele landet. Det skulle blive en af de mest dramatiske dage under besættelsen. Da den 19. september 1944 var omme, var dansk politi sat ud af funktion, mens 2.000 betjente var på vej til en uvis skæbne i tyske koncentrationslejre. Af dem vendte mange hjem, men ingen uden ar på sjælen. Tidligere kriminalassistent og forfatter Frank Bøgh fortæller i denne bog historien om den 19. september 1944, som de danske politifolk selv huskede den. Time for time følger vi deres oplevelser under tyskernes ”Aktion Möwe”, som forandrede danskernes hverdag under besættelsen – til det værre. Frank Bøghs bog om 19. september 1944 er lettilgængelig, oplysende og fyldt med uafrystelige øjebliksbilleder fra en både kaotisk og skelsættende dag i Danmarkshistorien.
Nagieb Khaja har rejst bag Vestens linjer i Afghanistan, og i mødet med folket, forstår man Talibans sejr.Den 12-årige afghanske dreng stod omkranset af Kunar-regionens flotte bjerge, hvor ekkoet fra vildfarne missiler kort forinden havde sprængt idyllen. ”Min far og mor blev dræbt. Mine to brødre, to søstre, niecer, to svigerinder. Alle blev dræbt,“ fortalte drengen, som gav amerikanerne skylden. Nagieb Khaja kiggede på drengen og tænkte, at han stod over for endnu en kommende Talibankriger.Mødet med drengen fandt sted i 2007 og er en af de mange samtaler med lokale, som den dansk-afghanske journalist har på sin færd rundt i Afghanistan gennem to årtiers krig og modløshed.De farlige rejser på egen hånd har givet ufiltrerede fortællinger om de mange ofre for Vestens våben. Nagieb Khaja har også lagt øre til lokales historier om korruption, brutalitet og narkotika blandt afghanske politifolk.Men turene bag Vestens linjer fik Nagieb Khaja kidnappet af Taliban og tilbageholdt af afghanske sikkerhedsstyrker. Efter knap tyve års krig regerer Taliban igen, og Nagieb Khaja er ikke i tvivl om hvorfor. De lokale afghanere i landområderne opfattede dem som DE MINDST ONDE. Bogen er en opdateret og revideret 3. version af Historien der ikke bliver fortalt.
I Retsteknisk arkitektur tager Eyal Weizman læserne fra droneangreb i Afghanistan til interneringslejre i Syrien og fra bombeattentater i Gaza til bjergene i Guatemala. Med detaljeret dokumentation præsenterer bogen en æstetisk og visuelt udfordrende undersøgelsespraksis, der intervenerer direkte i virkeligheden. Eyal Weizmans forskningsgruppe Forensic Architecture arbejder for at stille de ansvarlige for menneskerettighedsbrud til regnskab. Ved virtuelt at rekonstruere gerningssteder, bombede bygninger og udpinte landskaber skaber gruppen rammerne for nye erkendelser og vidnesbyrd.Eyal Weizman (f. 1970) er britisk-israelsk arkitekt og professor ved Goldsmiths, University of London. Forensic Architecture har bidraget med bevismaterialer til bl.a. Amnesty International og Human Rights Watch og udstillet sine modeller og efterforskninger på Tate Britain, Louisiana, og documenta.Bibliotek for ny kunstteori er en række oversættelser af international kunst- og kulturteori. Projektet er et samarbejde mellem Ny Carlsbergfondet og Informations Forlag.
DET DYREBARESTE STYKKE JERNBANEGODS er et eventyr for voksne og større børn. Et eventyr, der her i 75-året for befrielsen af Auschwitz slår til lyd for større tolerance mellem mennesker og alle menneskers ret til at leve – skrevet med lune midt i alle grusomhederne og i en anden form, end vi er vant til. Under anden verdenskrig er et godstog med deporterede franske jøder på vej mod en grusom skæbne, da faderen til et par nyfødte tvillinger i afmagt beslutter at kaste den ene tvilling ud fra toget. En beslutning, der bliver ved at hjemsøge ham, men barnet, det lille stykke jernbanegods, bliver opfostret af et fattigt skovhuggerpar, som kommer til at elske det over alt på jorden. Bogen har siden januar 2019 solgt over 73.000 eksemplarer i Frankring.
Hitlers mægtige hær over for nogle få tusind jenser. Endeløse tyske panserkolonner mod danske cyklistkompagnier, udrustet med geværer model 1889 – støttet af en regering, der allerede puslede med overgivelsens ordlyd. Hvad skulle det nytte at gøre modstand?Men da Værnemagten tidligt om morgenen den 9. april 1940 rullede ind over grænsen fra syd, kæmpede de danske tropper med åben pande. 13 soldater betalte med livet i den ulige kamp for Danmarks neutralitet. De var besættelsens første helte.9. APRIL er en lettilgængelig og oplysende bog om danskernes første modstand under Anden Verdenskrig. Om tyskernes indmarch den 9. april, time for time, by for by. Om den storpolitiske og militære situation, der formede dette skæbnedøgn. Og om hverdagen i tiden derefter, med trædebiler og bybusser, der kørte på bøgetræ.Bogen er fyldt med billeder og baseret på samtidige beretninger, artikler, breve og samtaler med danskere, der oplevede – og overlevede – det tyske angreb.FLEMMING SØEBORG (f. 1954) har skrevet en række historiske bøger, bl.a. om Anden Verdenskrig. Er desuden togentusiast, udgiver af magasinet Spor og baner og senest forfatter til Der kommer tog om togdriftens guldalder i Danmark.
Om Ginette KolinkaHvordan er det at være 19 år og ikke forstå krigens grusomheder, før du står midt i dem?Ginette er 19 år, da hun ser sin far og lillebror for sidste gang. Selv står hun uden at vide det foran sit livs mareridt i en af nazisternes mange udryddelseslejre. Men hun overlever og kan som en af de sidste fortælle om rædslerne.”Jeg ved ikke, om I vil huske min historie, men det håber jeg. Nu er det op til jer at sørge for, at den består, så den slags aldrig sker igen. Og hvis I kun skal tage én ting med herfra, så er det, at man ikke skal hade hinanden. Det her er, hvad had fører til.” – Ginette Kolinka
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.