Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Dette er bogen om, hvad historien er, og hvad den ikke er. Det er en historie om historiefagets og historiefortællingens udvikling. Erling Sandmo forsøger at besvare de grundlæggende spørgsmål, som enhver der beskæftiger sig med historie bakser med: Hvorfor er vi interesseret i historie? Hvordan kan vi vide noget sikkert om historien? Hvorfor skal der skrives historiske værker?Gennem en række fascinerende eksempler viser Sandmo, hvordan historikerne har arbejdet gennem tiden: Heroiske hærførere, der vil forme deres eftermæle. Religiøse historikeres håndtering af en verden i opløsning, søuhyrer, dæmonuddrivere og meget mere. Han vil forstå hvordan og hvorfor fortidens mennesker var forskellige fra os, og han viser, hvordan både fortidens og nutidens historikere arbejder med kilder for at finde svar. Bogen er en grundlæggende indføring i historiefagets historie, metode og teori.”En fornøjelse for enhver, der interesserer sig for historie, og uomgængelig for den, der har lyst til at forsøge at aflure faget dets hemmeligheder.”***** - Politiken
Beretningen om hvordan danske journalister dækkede de gruopvækkende begivenheder der fandt sted under Hitlers regime fra 1933. Bogen undersøger, hvordan begivenheder som Hitlers magtovertagelse, De Olympiske Lege i Berlin og Krystalnatten videreformidles til de danske avislæsere. Sidste nyt fra Berlin præsenterer et vigtigt historisk vidnesbyrd, der viser, hvor svært det er at berette om store historiske begivenheder, mens de finder sted. Læseren får et indblik i journalisternes hverdag og arbejdsforhold, hvor det gjaldt om at holde gode miner til slet spil for overhovedet at få lov til at skrive noget som helst. I en evig slingren mellem Goebbels? propagandaministerium og von Ribbentrops udenrigsministerium forsøger de udsendte journalister alle at få deres del af sandheden. Lars-Martin Sørensen er ph.d. og forskningsleder ved Det Danske Filminstitut. Han har tidligere skrevet Dansk film under nazismen, der afslørede den danske filmbranches samarbejde med Nazityskland.
Gennem femten år har Peter Øvig Knudsen skrevet bøger om nogle af de mest dramatiske og smertefulde begivenheder i nyere tids danmarkshistorie. På den ene side har han høstet anerkendelse og priser fra den brede offentlighed. På den anden side har bøgerne givet anledning til voldsom debat og kritik fra nogle af de involverede personer.I ”Nakkeskuddet - og andre historier om at beskrive virkeligheden” genopsøger Øvig Knudsen nogle af de alvorligste konflikter, han har haft med de levende kilder, og han fortæller om nogle af de kompromiser, han har måttet indgå i sit arbejde med at skrive sig op imod historien. Gennem disse historier giver Peter Øvig Knudsen et indblik i de overvejelser og udfordringer, der er forbundet med at fortælle virkeligheden.
Dengang da jeg var pige er Knud Petersens erindringer om sin ungdom i Københavns homoseksuelle arbejderklassemiljø i 1910’erne og 1920’erne. Da den purunge, forældreløse Knud tilfældigt møder den bramfri hanpige Alvilda på et pissoir, bliver han hvirvlet ind i en helt ny verden, med mandejagt på Nørrevold, hanpigeballer og muntre timer hos Mutter Røv i Gothersgade. En københavnsk underverden, hvor man kun kender hinandens hanpigenavne, hvor skam, tabu, prostitution, længsel og savn er evige livsledsagere, og hvor man overlever hverdagens kummer på trods. Røverhistorier, humor, drømme og håb, antændt af små stjerneskud af medmenneskelighed og kærlighed - eller en lummer tete-a-tete i en baggård, hvis man er heldig at rende på et ordentligt mandfolk. Dengang da jeg var pige er et enestående kildeskrift, der føjer et helt nyt kapitel til Danmarks- og LGBT+-historien. Anne Nørkjær Bang, Ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet, og Dag Heede, lektor ved Syddansk Universitet, har skrevet et grundigt efterskrift, som ud over at sætte beretningen i historisk kontekst også indvier læseren i den fascinerende historie om de håndskrevne løsarks rejse fra skrivebordsskuffens støv og glemsel til den bog, du nu holder i hænderne.
Rusland har spillet en markant rolle i mange af de militære konflikter, vi har set siden Sovjetunionens kollaps i 1991 og frem til i dag på den tidligere supermagts territorium. Perioden efter Sovjetunionens sammenbrud var præget af en række borgerkrige og voldelige etniske sammenstød. Senest med Ruslands annektering af Krim og kampene i det østlige Ukraine er der igen opstået en højspændt sikkerhedssituation i Ruslands nærområder.I denne bog undersøger en række danske Ruslands- og militærforskere spørgsmålet: Hvad har Ruslands rolle været i krigene og konflikterne i det postsovjetiske rum, og hvordan kan den russiske adfærd forklares? Det sker ud fra en tværfaglig og bredtfavnende teoretisk og metodisk tilgang. Bogens analyse trækker på teori om russisk strategisk kultur, nykrig og hybrid krigsførelse. Bogen undersøger de indre forudsætninger i Rusland og gransker alle de væsentligste konflikter, Rusland har været involveret i siden 1991. Bogen inddrager også Ruslands brug af militær magt uden for sit nærområde, som senest kom til udtryk ved den russiske intervention i den syriske borgerkrig fra 2015. Endelig ser bogen på områder, hvor Rusland ikke har gjort brug af militær magt, men hvor spændingerne mellem Rusland og NATO er stigende: Østersøområdet, Baltikum og Arktis.Kreml i krig er den første bog på dansk om emnet. Via en grundig indføring i de forskellige konflikter og Ruslands ageren i dem er bogen også et indlæg i debatten om, hvorvidt det nutidige Rusland på den internationale scene er en svag og risikominimerende aktør eller en revisionistisk magt, som søger at ændre den eksisterende verdensorden ved at anvende sin betydelige militære styrke.Om redaktørerneNiels Bo Poulsen (f. 1968), ph.d., er chef for Institut for Militærhistorie, Kulturforståelse og Krigsteori, Forsvarsakademiet. Han er en af Danmarks ledende militærhistorikere og Ruslandskendere. Hans publikationer omfatter en række bøger og artikler om Første og Anden Verdenskrig, krigsveteraner og Sovjetunionen/Rusland. Fra 1996 til 2008 var han medarbejder i Udenrigsministeriet.Jørgen Staun (f. 1966), ph.d., er lektor i international politik ved Institut for Strategi, Forsvarsakademiet. Han forsker primært i russisk udenrigs- og sikkerhedspolitik. Han har tidligere arbejdet som projektforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og Ruslandskorrespondent for Berlingske Tidende med base i Moskva og Prag. Hans seneste publikationer handler om russisk strategisk kultur og Ruslands politik i Arktis.Bogens forfattereFlemming Splidsboel HansenJan Werner MathiasenClaus MathiesenNiels Bo PoulsenMartin Cleemann RasmussenJørgen StaunHeine SørensenJeppe Plenge Trautner
Saxo og hans samtid er et opgør med opfattelsen af Saxo Grammaticus som en tendentiøs og utroværdig kilde til middelalderens Danmark.Middelalderens krønikeskrivere tilpassede deres beskrivelser af verden og tidens tankegods til nye udfordringer og politisk bekvemme mål, indeholder historiske kilder som Saxos danmarkshistorie vigtig information om samtidens samfund. Ville man som Saxo bruge sin historieskrivning til at overbevise andre om en bestemt opfattelse af tingenes tilstand, måtte fremstillingen indeholde så meget sandhed, at den virkede troværdig for modtageren af budskabet. Derfor må der bag Saxos mange fantastiske fortællinger om fortidens danere og deres bedrifter gemme sig et mønster af tænkemåder og fænomener, som læserne kunne nikke genkendende til.Med dette som udgangspunkt give en række historikere deres bud på, hvad teksten Gesta Danorum siger om 1100-tallets våbenbrug og krigsførelse, gavegivning og rituelle handlinger, retlige problemstillinger og folke- og fædrelandsbegreber. Analysen retter sig samtidig mod forfatterens politiske retorik og historiske fortællestil, og derved kaster bogen nyt lys over Saxo og hans samtid.
In 1644 the University of Copenhagen established its first anatomical theatre. In addition to the instruction of students, research was also carried out in the Anatomy House. Here Thomas Bartholin, the Professor of Anatomy, demonstrated the thoraic duct and later the lymphatic vessels in a human being, an achievement that has brought him fame. In 1662 Thomas Bartholin published A Short Description of the Anatomy House in Copenhagen, which meticulously describes the layout of the Anatomy House alongside the first eighteen years of its history. This volume presents Bartholin's book for the first time in English, as well as the original Latin text, enabling a broader audience to draw on its various and detailed accounts. A commentary and an introduction as well as rich body of illustrations make this edition a valuable resource for historians of medicine.Niels W. Bruun is a Senior Research Fellow at the Royal Library Copenhagen.
Ludvig Holberg (1684-1754) var blandt meget andet en produktiv forfatter af historiske skrifter: danmarkshistorie, verdenshistorie, kirkehistorie og historiske biografier, alt i alt mere end halvdelen af hans samlede værk. Men hvilken slags historiker var han egentlig? Hvad var hans historieteori? Og hvordan så samtid og eftertid på hans historiske forfatterskab? Ja, hvordan ser vi på det i dag? Det er disse sammenhængende spørgsmål, denne lille bog sætter sig for at besvare med ambition om at bidrage til en forståelse af Holberg som "pragmatisk historiker".Sebastian Olden-Jørgensen (født 1964) er lektor i historie på Saxo-Instituttet, Københavns Universitet. Han har bl.a. skrevet indledning til Ludvig Holberg: Dannemarks og Norges Geistlige og Verdslige Staat (1749, DSL/UiB/Forlaget Vandkunsten, 2014), samt artikler om Holberg, naturretten og enevælden.
This book examines the possibility and role of a Cahokian diaspora to understand cultural influence, complexity, historicity, and movements in the Mississippian Southeast. Collectively the chapters trace how the movements of Cahokian and American Bottom materials, substances, persons, and non-human bodies converged in the creation of Cahokian identities both within and outside of the Cahokia homeland through archaeological case studies that demonstrate the ways in which population movements foment social change. Drawing initial inspiration from theories of diaspora, the book explores the dynamic movements of human populations by critically engaging with the ways people materially construct or deconstruct their social identities in relation to others within the context of physical movement. This book is of interest to students and researchers of archaeology, anthropology, sociology of migration and diaspora studies.Previously published in Journal of Archaeological Method and Theory Volume 27, issue 1, March 2020
This book summary introduces the key research findings, exploration and excavation works carried out during the 80 years of archaeological endeavours entirely devoted to Liangzhu historical sites. Xingeng SHI first discovered of neolithic remains in 1936, followed along with designation of official name which was given by Nai XIA in 1959. Another perspective also indicates finding of several pieces of black pottery at the Qipanfen historical site in the year 1936 till the latest over 1200 pieces of jades unearthed in Fanshan cemetery in the year 1986. A brief timeline history as listed above has been demonstrated that the great efforts and sacrifices had made by earlier generations of archaeologist in Liangzhu as witness to explore the origin of the 5000 years of Chinese civilization. The public is more familiar with Fanshan cemetery and Liangzhu ancient city as well as precious cultural relics such as jade Cong and jade Yue. Through the 80 years of archaeological ruins of Liangzhu field works that performed, in fact, there are existing historical monuments for example as places of Zhucundou and Wujiabu and ordinary objects include pottery and stoneware, they remain unknown to the general public. This book offers the readers a unique perspective, is the first research to focus on the Liangzhu Archaeological Team members' viewpoint of exploring the perceived value of an extraordinary experience and compare it with an ordinary experience behind the 80 years of archaeology of the Liangzhu site.
This book reframes commemoration through distinctly geographical lenses, locating it within experiential and digital worlds. It interrogates the role of power in representations of memory and shows how experiences of commemoration sit within, alongside and in contrast to its official normative forms. The book charts how memories, places and experiences of commemoration play out and have, or have not, changed in and through a digital world. Key to the book's exploration is a new epistemology of memory, underpinned by an embodied research approach.
This book uses diaries written by ordinary British people over the past two centuries to examine and explain the nature and extent of everyday mobilities, such as travel to school, to work, to shop or to visit friends, and to explore the meanings attached to these mobilities. After a critical evaluation of diary writing, the ways in which mobility changed over time, interacted with new forms of transport technology, and varied from place to place are examined. Further chapters focus on the roles of family and life course, gender, income and class, and journey purpose in shaping mobilities, including immobility. It is argued that easy and frequent everyday mobilities were experienced by most of the diarists studied, that travellers could exercise their own agency to adapt easily to new forms of transport technology, but that factors such as gender, class, and location also created significant mobility inequalities.
This book discusses the issues underlying contemporary Holocaust fiction. Using Gillian Rose's theory of Holocaust piety, it argues that, rather than enhancing our understanding of the Holocaust, contemporary fiction has instead become overly focused on gratuitous representations of bodies in pain. The book begins by discussing the locations and imagery which have come to define our understanding of the Holocaust, before then highlighting how this gradual simplification has led to an increasing sense of emotional distance from the historical past. Holocaust fiction, the book argues, attempts to close this emotional and temporal distance by creating an emotional connection to bodies in pain. Using different concepts relating to embodied experience - from Sonia Kruks' notion of feeling-with to Alison Landsberg's prosthetic memory - the book analyses several key examples of Holocaust literature and film to establish whether fiction still possesses the capacity to approach the Holocaust impiously.
This book presents an interdisciplinary study of the El Mirador cave located on the Atapuerca karstic system, one of the longest Pleistocene and Holocene archaeopaleontological deposits in Iberia. This book presents the results including new unpublished and published data to discuss different aspects related to the prehistoric herders and farmers that occupied this territory. Divided into four parts, the book covers site presentation and the paleoenvironmental reconstruction covering a chronological span between 7060 40-3040 40 yrs. The history of the excavation and the excavation methodology is detailed in this part including new unpublished recording techniques using 3D scanning and photogrammetry and a very meticulous sampling strategy. The book presents formation processes of the deposit which are key to understanding the successive occupations of the caves regarding its use as sheepfold cave as well as human remains that are part of different funerary contexts in the cave. In the last section, the book covers material culture found in the cave including lithic tools and pottery. This interdisciplinary work is of interest to scholars in anthracology, zooarchaeology, paleoanthropology, lithic technology, and experimental archaeology.
This book reflects on how teachers and students use new technologies in classroom settings in order to improve the capacity of teaching and learning in history to successfully meet the challenges of the twenty-first century through a complex understanding of the relation between past and present. Key authors in the field from Europe and the Americas present a comprehensive overview of the central questions at the heart of the book. They contribute to this process of reflection by taking diverse methodological, pedagogical and conceptual approaches to analyse the ways in which digital tools could advance the development of historical comprehension in the fields of formal and informal history education in different settings as schools, museums, exhibitions, sites of memory, videogames and films.Drawing together a disciplinary diversity that approaches the topic from the viewpoints of collective memory, global history, historical thinking and historical consciousness, the book's cutting-edge content offers interested academics and practitioners with a broad-based view on the current state of debate in this area, examined via theoretical exploration in-depth case analysis.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.