Vi bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

DANSKERNES SLAVER - fra Guldkysten til Dansk Vestindien - Palle Petersen - E-bog

- Fra Guldkysten til Dansk Vestindien

Bag om DANSKERNES SLAVER - fra Guldkysten til Dansk Vestindien

Danskerne gik som andre europæiske og arabiske landet ind i slavehandlen i Afrika. De besatte i 1658 et stort stykke land i Afrika, som blev kaldt Guldkysten - det nuværende Ghana. Det var mest det sorte guld - slaverne - som gjorde det til en indbringende koloni. I 1666 besatte de den næsten ubeboede (de oprindelige indbyggere var udryddet) vestindiske ø Sankt Thomas, siden fik de også Sankt Croix og Sankt John (Jan). Der blev i begyndelsen sendt en del danske straffefange og fattige til kolonierne, men de kunne ikke klare klimaet. Så begyndte den såkaldte trekantshandel: Våben, spiritus og andet fra Danmark til Afrika til køb af slaver - som blev sendt til Vestindien - sukker og tobak fra Vestindien til Danmark. Det var store danske kompagnierne, som stod for handlen, men mange danskere have aktier i dem. De fleste slaver i Afrika blev indfanget af bekrigende afrikanske stammer, som var allieret med danskerne. Der blev ført mange tusinde slaver til Vestindien - og i dag er omkring 90% af befolkningen efterkommere af danske slaver. Lægen Paul Isert blev udsendt til både Dansk Vestindien og Gudlysten. Han gjorde den danske konge opmærksom på de urimelige forhold. Det var ham, som foreslog, at danskerne skulle forbyde slaveriet - som den første europæiske nation. Han forsøgte at oprette plantager på Guldkysten, som man kunne blive fri for at sende slaver til Vestindien. Desværre døde han, nogle mener han blev myrdet. Det er hans levende beretninger bogen bygger på. Danskerne var reelt ikke de første, som gennemførte ophævelsen af slavehandlen 1792 - som myten siger Efter pres og trusler om oprør frigav guvernøren Peter von Sholten slaverne i Vestindien i 1848. Der blev derefter stor arbejdsløshed på øerne og Afrika gav underskud. Danskerne formåede ikke at styre slavekolonierne, Guldkysten blev nærmest foræret til englænderne i 1850. Dansk Vestindien blev i 1917 solgt til USA - pengene gik i den danske statskasse. I dag kaldes øerne US-Virgin Island (Jomfruøerne), de hører med til USA - og kaldes også American Paradise, der har været en del racisme - men det er også et stort turiststed. Mange af de sorte er dog stadig fattige. Forfatteren Palle Petersen har rejst flere gange både på Guldlysten og på Danske Vestindien og samlet billeder og materiale. Han har desuden skrevet: SLAVERNES BØRN og KENDER DU DANSKERNES KOLONIER? PP har skrevet over 100 bøger en del fra andre lande og mange historiske - også romaner. Han har modtaget Børnebogsprisen, Dansk historielærerforenings pris m.fl. for sine bøger. Se Kraks blå Bog og http://pallepetersen.mono.net

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788793464131
  • Udgivet:
  • 2. Juli 2016
Leveringstid: Straks på e-mail

Beskrivelse af DANSKERNES SLAVER - fra Guldkysten til Dansk Vestindien

Danskerne gik som andre europæiske og arabiske landet ind i slavehandlen i Afrika. De besatte i 1658 et stort stykke land i Afrika, som blev kaldt Guldkysten - det nuværende Ghana. Det var mest det sorte guld - slaverne - som gjorde det til en indbringende koloni.

I 1666 besatte de den næsten ubeboede (de oprindelige indbyggere var udryddet) vestindiske ø Sankt Thomas, siden fik de også Sankt Croix og Sankt John (Jan). Der blev i begyndelsen sendt en del danske straffefange og fattige til kolonierne, men de kunne ikke klare klimaet. Så begyndte den såkaldte trekantshandel: Våben, spiritus og andet fra Danmark til Afrika til køb af slaver - som blev sendt til Vestindien - sukker og tobak fra Vestindien til Danmark. Det var store danske kompagnierne, som stod for handlen, men mange danskere have aktier i dem.
De fleste slaver i Afrika blev indfanget af bekrigende afrikanske stammer, som var allieret med danskerne. Der blev ført mange tusinde slaver til Vestindien - og i dag er omkring 90% af befolkningen efterkommere af danske slaver.

Lægen Paul Isert blev udsendt til både Dansk Vestindien og Gudlysten. Han gjorde den danske konge opmærksom på de urimelige forhold. Det var ham, som foreslog, at danskerne skulle forbyde slaveriet - som den første europæiske nation. Han forsøgte at oprette plantager på Guldkysten, som man kunne blive fri for at sende slaver til Vestindien. Desværre døde han, nogle mener han blev myrdet. Det er hans levende beretninger bogen bygger på.

Danskerne var reelt ikke de første, som gennemførte ophævelsen af slavehandlen 1792 - som myten siger Efter pres og trusler om oprør frigav guvernøren Peter von Sholten slaverne i Vestindien i 1848. Der blev derefter stor arbejdsløshed på øerne og Afrika gav underskud.

Danskerne formåede ikke at styre slavekolonierne, Guldkysten blev nærmest foræret til englænderne i 1850. Dansk Vestindien blev i 1917 solgt til USA - pengene gik i den danske statskasse. I dag kaldes øerne US-Virgin Island (Jomfruøerne), de hører med til USA - og kaldes også American Paradise, der har været en del racisme - men det er også et stort turiststed. Mange af de sorte er dog stadig fattige.

Forfatteren Palle Petersen har rejst flere gange både på Guldlysten og på Danske Vestindien og samlet billeder og materiale. Han har desuden skrevet: SLAVERNES BØRN og KENDER DU DANSKERNES KOLONIER? PP har skrevet over 100 bøger en del fra andre lande og mange historiske - også romaner. Han har modtaget Børnebogsprisen, Dansk historielærerforenings pris m.fl. for sine bøger. Se Kraks blå Bog og http://pallepetersen.mono.net

Brugerbedømmelser af DANSKERNES SLAVER - fra Guldkysten til Dansk Vestindien



Find lignende bøger
Bogen DANSKERNES SLAVER - fra Guldkysten til Dansk Vestindien findes i følgende kategorier:

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.