Bag om Den 9. november
Den 9. november 1918 bliver en skæbnedag for Tyskland, da kejser Wilhelm abdicerer, efter første verdenskrig er tabt. Nu kastes landet ud i et sandt kaos, mens magten over det enorme, krigshærgede rige bliver overdraget til lederen af det socialdemokratiske parti, Friedrich Ebert.
Bernhard Kellermanns roman "Den 9. november" ser begivenhederne gennem den unge humanist Akermans øjne. Gennem ham oplever vi de grusomheder, som soldater og officerer udsatte den tyske befolkning for i denne tumultariske periode. Samtidig mærker vi den ensomhed og magtesløshed, et menneske kan føle over for et system, der løber løbsk, når reglerne bliver sat ud af spil.
"Den 9. november" udkom første gang i 1920 og var en af de første romaner, der kritiserede magthavernes opførsel over for folket på denne skæbnesvangre dag. Bogen blev forbudt under nazisterne og blev brændt offentligt. Samtidig slog den Bernhard Kellermanns navn fast som en af de vigtigste kritiske røster i mellemkrigstidens Tyskland.
Bernhard Kellermann (1879-1951) var en tysk forfatter, der er kendt for sine fængslende romaner med interessante karakterskildringer og spændende plot. Mange af Bernhard Kellermanns bøger er blevet oversat til fremmedsprog, herunder dansk.
Vis mere