Bag om Den frie organisation
Ole Fogh Kirkeby skildrer den idealtilstand, han kalder Den frie organisation. Den frie organisation består af et arbejdende fællesskab båret af lidenskab, næstekærlighed, fokus på opgaven og den enkeltes arbejdsindsats. Ole Fogh Kirkeby forklarer, hvordan to modsatrettede principper kan styre en organisation: den erotiske og den agapiske. Det er ledelsens opgave at balancere disse to dimensioner af den frie organisation og at bruge begge potentialer.
Hvis ledelsen ikke er bevidst om de to modsatrettede principper, kan balancen nemt tippe i en organisation og virksomhed. Ubalancen viser sig fx når passion og commitment driver medarbejdere ud i stress og usund work-life balance.
Passionens princip
Ingen organisationer fungerer uden engagement, entusiasme og commitment, og det kræver passion, der af væsen er erotisk. Eros handler om besættelse, beherskelse, overlevelse og tilfredsstillelse, altså om lyst og smerte. Det erotiske er kernen i de mange nyere intimteknologier som coaching og anerkendelse. I det erotiske princip er de andre ikke et mål, men et middel. Som udgangspunkt er erotisk sindede organisationer derfor strategisk anlagt.
Fællesskabets princip
Over for det erotiske står et generøst, ligeværdigt samvær: det agapaiske, der ikke gør det andet menneske til et middel, men til et mål. Enhver organisation indeholder også en agapisk dimension. Agape betegner et sindelag, en grundindstilling til den anden og til fællesskabet. Agape er ikke strategisk, men vil den anden for den andens skyld.
Nogle af principperne for Den frie organisation:
• Den frie organisation har en positiv fejlkultur.
• I den frie organisation er det en pligt at lytte.
• I den frie organisation arbejde alle på at skabe en balance mellem arbejde og liv, også
• I den frie organisation forholder man sig som mennesker til hinanden som mennesker.
Vis mere