Bag om Dødsfælden Dannevirke. Kampe og tilbagetog – det dramatiske forspil til slaget ved Dybbøl 1864
”Den ene soldaterberetning efter den anden betoner hvordan den herskende stemning af motivation og selvtillid, der havde præget hæren inden tilbagetoget fra Dannevirke, aldrig vendte tilbage. I kølvandet på dette glemte man næsten den danske afværgesejr forinden ved Mysunde, selv om den sandsynligvis reddede den danske hær fra at blive fastlåst ved Dannevirke og nedkæmpet. Det kunne have ført til landets undergang som selvstændig stat, og det var den preussiske ambition at nedkæmpelsen skulle ske inden for blot tre dage.”
Kampene omkring Dannevirke i 1864-krigen er en vigtig del af dansk historie og ikke mindst dansk militærhistorie. Der er skrevet mangt og meget om Dannevirkes strategiske rolle i krigen, men meget har hovedsageligt baseret sig på individuelle vidnesbyrd fra soldater, der deltog i krigen. Claes Johansens bog ”Dødsfælden Dannevirke” ser på krigen og forsvarsværket i helikopterperspektiv og beskriver, hvilken rolle Dannevirke spillede i krigen i 1864, som endte med, at den danske grænse rykkede sig helt op til Kongeåen, og 200.000 dansksindede borgere i Slesvig pludselig var under tysk herredømme.
”Dødsfælden Dannevirke” udkom første gang i 2014 og bygger på et omfattende studie af både danske og tyske kilder såvel som beretninger fra de overlevende soldater.
Den danske forfatter Claes Johansen (f. 1957) debuterede i 1986 med ”Frygtelige Vera og andre noveller”. Sidenhen er det blevet til et væld af bøger, der strækker sig over genrer som børnebøger, historiske romaner, noveller, voksenbøger og romaner.
Vis mere