dk-flag   Stort fødselsdagsudsalg   dk-flag
dk-flag dk-flag dk-flag dk-flag dk-flag dk-flag   Vi fejrer fødselsdag med stort udsalg   dk-flag dk-flag dk-flag dk-flag dk-flag dk-flag

Forældelse - Bo von Eyben - Bog

- efter forældelsesloven af 2007

Bag om Forældelse

Fortolkning af forældelseslovens regler Denne bog omhandler dansk rets almindelige regler om forældelse af fordringer i henhold til lov nr. 522 af 6/6 2007 (forældelsesloven). Loven afløste pr. 1/1 2008 forældelsesloven af 1908 og Danske Lov 5-14-4. Efter en 3-årig overgangsordning reguleres forældelsen fra 1/1 2011 udelukkende af den nye lov. Hovedformålet med bogen er at give praktikere indgående kendskab til fortolkningen og anvendelsen af den nye lov, som indeholder en mere omfattende og kompleks regulering af forældelse end tidligere. Loven har dermed afklaret en række forældelsesretlige problemer, men har samtidig rejst nye fortolkningsspørgsmål. I bogen analyseres og besvares disse spørgsmål – med særlig vægt på de områder, hvor forarbejderne til loven ikke gør det. På de områder, hvor regler og principper er videreført fra 1908-loven, redegøres der udførligt for den retspraksis, som også har betydning for forståelsen af den nye lov. Specialregler om forældelse behandles ikke i bogen, men der redegøres for forholdet mellem forældelsesloven og specialreglerne. Loven har desuden direkte betydning for de fleste specialregler (f.eks. om forsikring og om skat), fordi de tager udgangspunkt i lovens regler. Fremstillingens form Fremstillingen forener lovkommentarens og håndbogens fortrin, og forfatteren omtaler derfor også relevante problemstillinger, der ikke reguleres af loven, f.eks. forholdet til fristregler og passivitet, afkald på forældelse og suspensionsaftaler. Nyt i 2. udgave 1. udgaven af denne bog udkom i 2012 og dermed kort efter, at overgangsperioden for anvendelsen af reglerne i forældelsesloven af 2007 (FOL) var udløbet efter lovens ikrafttræden i 2008. Der forelå derfor på det tidspunkt kun få afgørelser efter loven, således at det relevante domsmateriale primært var afgørelser afsagt efter de tidligere regler, men som fortsat havde betydning efter FOL. Siden har situationen ændret sig radikalt. I de forløbne år er der publiceret omkring 300 domme (primært landsretsdomme), hvor spørgsmål om anvendelse af regler i FOL indgår, og blandt disse er ca. 70 højesteretsdomme. Hertil kommer, at der siden 2012 er gennemført tre ændringer af loven, ligesom ændringer i anden lovgivning har betydning for en række forældelsesretlige problemstillinger. Der har derfor været behov for en ajourføring af fremstillingen, hvor der er lagt afgørende vægt på analyser af betydningen af denne praksis for fortolkningen og anvendelsen af FOL.

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788761941435
  • Indbinding:
  • Hæftet
  • Sideantal:
  • 1157
  • Udgivet:
  • 10. December 2019
  • Udgave:
  • 2
  • Størrelse:
  • 185x254x53 mm.
  • Vægt:
  • 1692 g.
  • 1-2 hverdage.
  • 20. April 2024
På lager

Normalpris

  • dk-flag   FØDSELSDAGSUDSALG   dk-flag

Medlemspris

Prøv i 30 dage for 45 kr.
Herefter fra 79 kr./md. Ingen binding.

Beskrivelse af Forældelse

Fortolkning af forældelseslovens regler
Denne bog omhandler dansk rets almindelige regler om forældelse af fordringer i henhold til lov nr. 522 af 6/6 2007 (forældelsesloven). Loven afløste pr. 1/1 2008 forældelsesloven af 1908 og Danske Lov 5-14-4. Efter en 3-årig overgangsordning reguleres forældelsen fra 1/1 2011 udelukkende af den nye lov.
Hovedformålet med bogen er at give praktikere indgående kendskab til fortolkningen og anvendelsen af den nye lov, som indeholder en mere omfattende og kompleks regulering af forældelse end tidligere. Loven har dermed afklaret en række forældelsesretlige problemer, men har samtidig rejst nye fortolkningsspørgsmål. I bogen analyseres og besvares disse spørgsmål – med særlig vægt på de områder, hvor forarbejderne til loven ikke gør det.
På de områder, hvor regler og principper er videreført fra 1908-loven, redegøres der udførligt for den retspraksis, som også har betydning for forståelsen af den nye lov.
Specialregler om forældelse behandles ikke i bogen, men der redegøres for forholdet mellem forældelsesloven og specialreglerne. Loven har desuden direkte betydning for de fleste specialregler (f.eks. om forsikring og om skat), fordi de tager udgangspunkt i lovens regler.
Fremstillingens form
Fremstillingen forener lovkommentarens og håndbogens fortrin, og forfatteren omtaler derfor også relevante problemstillinger, der ikke reguleres af loven, f.eks. forholdet til fristregler og passivitet, afkald på forældelse og suspensionsaftaler.
Nyt i 2. udgave
1. udgaven af denne bog udkom i 2012 og dermed kort efter, at overgangsperioden for anvendelsen af reglerne i forældelsesloven af 2007 (FOL) var udløbet efter lovens ikrafttræden i 2008. Der forelå derfor på det tidspunkt kun få afgørelser efter loven, således at det relevante domsmateriale primært var afgørelser afsagt efter de tidligere regler, men som fortsat havde betydning efter FOL.
Siden har situationen ændret sig radikalt. I de forløbne år er der publiceret omkring 300 domme (primært landsretsdomme), hvor spørgsmål om anvendelse af regler i FOL indgår, og blandt disse er ca. 70 højesteretsdomme. Hertil kommer, at der siden 2012 er gennemført tre ændringer af loven, ligesom ændringer i anden lovgivning har betydning for en række forældelsesretlige problemstillinger.
Der har derfor været behov for en ajourføring af fremstillingen, hvor der er lagt afgørende vægt på analyser af betydningen af denne praksis for fortolkningen og anvendelsen af FOL.

Brugerbedømmelser af Forældelse



Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.