Vi bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Hemmelige helte - Henrik Holstein - Bog

- Tyskere, som hjalp danske jøder og modstandsfolk under besættelsen

Bag om Hemmelige helte

Hemmelige helte er beretningen om tyskere, som under besættelsen af Danmark 1940-45 hjalp danske jøder og modstandsfolk fra fængsel og henrettelse eller som på anden måde støttede danske interesser og danskere i stort og småt. Det er somme tider stærkt rørende beretninger. Disse modige og gæve mennesker har hidtil været ignoreret, alene fordi de var tyskere, skønt netop dette gør deres indsats for Danmark så meget mere bemærkelsesværdig. Endvidere har man savnet en overbevisende forklaring på, hvorfor den rigsbefuldmægtigede i Danmark, dr. Werner Best, ’Slagteren fra Paris’, afviste alle forsøg på at forfølge de danske jøder for så pludseligt at anmode Hitler om en jødeaktion – hvorefter han saboterede den. Hvordan kunne han i det hele taget slippe afsted med at gennemføre en jødeaktion, som måtte betegnes som en markant fiasko? Der lå en passioneret personstrid med en kynisk kalkule bag.

Vis mere
 • Sprog:
 • Dansk
 • ISBN:
 • 9788775754908
 • Indbinding:
 • Hæftet
 • Sideantal:
 • 192
 • Udgivet:
 • 22. Maj 2022
 • Udgave:
 • 1
 • Størrelse:
 • 152x220x14 mm.
 • Vægt:
 • 301 g.
 • 1-2 hverdage.
 • 13. December 2022
På lager

Online pris

Fordelspris

Anmeldelser af Hemmelige helte

  Beskrivelse af Hemmelige helte

  Hemmelige helte er beretningen om tyskere, som under besættelsen af Danmark 1940-45 hjalp danske jøder og modstandsfolk fra fængsel og henrettelse eller som på anden måde støttede danske interesser og danskere i stort og småt. Det er somme tider stærkt rørende beretninger. Disse modige og gæve mennesker har hidtil været ignoreret, alene fordi de var tyskere, skønt netop dette gør deres indsats for Danmark så meget mere bemærkelsesværdig. Endvidere har man savnet en overbevisende forklaring på, hvorfor den rigsbefuldmægtigede i Danmark, dr. Werner Best, ’Slagteren fra Paris’, afviste alle forsøg på at forfølge de danske jøder for så pludseligt at anmode Hitler om en jødeaktion – hvorefter han saboterede den. Hvordan kunne han i det hele taget slippe afsted med at gennemføre en jødeaktion, som måtte betegnes som en markant fiasko? Der lå en passioneret personstrid med en kynisk kalkule bag. ”En meget nødvendig og spændende, men også letlæst bog.” Lars Thomas Thomsen, museumsformand, Gilleleje ”Her rejses et nyt perspektiv, der fortjener opmærksomhed. Læs bogen!” Claus von Barnekow, historiker, fhv. ambassadør Uddrag af bogen Officeren stirrede ned på noget ved siden af Neergaard: Kufferten! ’Lejr 2, Horserød’ stod der på den, og de var netop kommet for at arrestere en undvegen fange fra Lejr 2, Horserød. Så råbte en af danskerne: ”Det er ham!” Nu var alt håb ude – Neergaard var afsløret af sin kuffert og muligvis genkendt af danskeren. Officeren kunne arresterede ham – ja, officeren havde faktisk ikke noget valg, for der var mange vidner. Alligevel råbte han: ”Nej, den eftersøgte skal være oppe i et tagkammer. Hurtigt op på øverste etage, inden han flygter over tagene!” Mens soldaterne buldrede op ad trapperne, gennede officeren Neergaard ind i portnerlogen og pålagde ham at gemme sig der. Om forfatteren Henrik Holstein (f. 1954) var under ’fodnoteperioden’ i 1980’erne – en kritisk fase i Danmarks NATO-samarbejde – politisk rådgiver for den amerikanske ambassadør i København. Formidler historie som skribent, foredragsholder og guide. Foruden nærværende bog har han skrevet Adel i vor tid (2016).

  Forlagets beskrivelse af Hemmelige helte

  Hemmelige helte er beretningen om tyskere, som under besættelsen af Danmark 1940-45 hjalp danske jøder og modstandsfolk fra fængsel og henrettelse eller som på anden måde støttede danske interesser og danskere i stort og småt. Det er somme tider stærkt rørende beretninger. Disse modige og gæve mennesker har hidtil været ignoreret, alene fordi de var tyskere, skønt netop dette gør deres indsats for Danmark så meget mere bemærkelsesværdig.
  Endvidere har man savnet en overbevisende forklaring på, hvorfor den rigsbefuldmægtigede i Danmark, dr. Werner Best, ’Slagteren fra Paris’, afviste alle forsøg på at forfølge de danske jøder for så pludseligt at anmode Hitler om en jødeaktion – hvorefter han saboterede den. Hvordan kunne han i det hele taget slippe afsted med at gennemføre en jødeaktion, som måtte betegnes som en markant fiasko? Der lå en passioneret personstrid med en kynisk kalkule bag.

  ”En meget nødvendig og spændende, men også letlæst bog.”
  Lars Thomas Thomsen, museumsformand, Gilleleje

  ”Her rejses et nyt perspektiv, der fortjener opmærksomhed. Læs bogen!”
  Claus von Barnekow, historiker, fhv. ambassadør

  Uddrag af bogen
  Officeren stirrede ned på noget ved siden af Neergaard: Kufferten! ’Lejr 2, Horserød’ stod der på den, og de var netop kommet for at arrestere en undvegen fange fra Lejr 2, Horserød. Så råbte en af danskerne: ”Det er ham!” Nu var alt håb ude – Neergaard var afsløret af sin kuffert og muligvis genkendt af danskeren. Officeren kunne arresterede ham – ja, officeren havde faktisk ikke noget valg, for der var mange vidner. Alligevel råbte han: ”Nej, den eftersøgte skal være oppe i et tagkammer. Hurtigt op på øverste etage, inden han flygter over tagene!” Mens soldaterne buldrede op ad trapperne, gennede officeren Neergaard ind i portnerlogen og pålagde ham at gemme sig der.

  Om forfatteren
  Henrik Holstein (f. 1954) var under ’fodnoteperioden’ i 1980’erne – en kritisk fase i Danmarks NATO-samarbejde – politisk rådgiver for den amerikanske ambassadør i København. Formidler historie som skribent, foredragsholder og guide. Foruden nærværende bog har han skrevet Adel i vor tid (2016).

  Brugerbedømmelser af Hemmelige helte  Gør som tusindvis af andre bogelskere

  Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.