Bag om LAD OS SNAKKE OM SMERTER
Der mangler en bog om smerter, en, der kommer hele vejen rundt. Hver 5. dansker lever med kroniske smerter, og alene langtidssygemeldte koster hvert år 2,6 mia. kr. Men smerter er ikke noget, vi snakker om, og netop den tabuiserede tilgang er en af de største udfordringer for smertepatienter.
Det skal vi have lavet om på. Vi skal i gang med at snakke om smerter. Smerten må ikke være noget, vi skammer os over, smerten er en del af det at være menneske. Smerter kan invalidere os og vende vores liv på hovedet, men smerter er også noget, vi kan arbejde med som individ, som professionel og som samfund, hvis vi gør en indsats for at forstå smertens natur.
Uddrag af bogen
Smerten er personlig – det er noget, der sker for mig. Du kan ikke dele min smerte, og jeg kan ikke få dig til at forstå min smerte. Derfor er smerten på en gang personlig, subjektiv og fremmedgørende. I selve begrebet subjektiv ligger, at det handler om en personlig opfattelse, og at opfattelsen på en eller anden måde er utroværdig og ikke til at stole på. Derfor føler den kronisk smerteramte på sin side en fremmedgørelse fra sine omgivelser og omvendt kan omgivelserne, fra de pårørende til arbejdsgiver eller det socialt system, ofte møde den smerteramte med mistillid på grund af denne forståelsesforskel.
Om forfatterene
Mark Sinclair Fleeton
Født i 1972 i East Grinstead i Sussex, England. Han er uddannet cand.comm. og har i mange år arbejdet inden for patient- og handicaporganisationer. I dag er han selvstændig kommunikationsrådgiver og freelancejournalist.
Sif Holst
Født i 1975 i Odense. Hun er næstformand i Danske Handicaporganisationer og arbejder som sundhedspolitisk konsulent i Dansk Fibromyalgi-Forening. Sif er selv diagnosticeret med Ehlers-Danlos Syndrom og Fibromyalgi.
Vis mere