Bag om Lille Hans
Sigmund Freud skabte i 1890’erne en helt ny metode til behandling af neurotiske lidelser: psykoanalysen. Ved en daglig – timelang – samtale søgte Freud at bevidstgøre sine patienter om sygdommens skjulte årsager og bibringe dem en følelsesmæssig accept af de intime og ofte meget pinlige detaljer, der herved kom for dagen. Freud udgav i alt fem store og et antal mindre sygehistorier.
Udover at rumme værdifulde oplysninger om Freuds analytiske og terapeutiske metode, tegner de desuden et bredt kulturhistorisk billede af familielivet, omgangsformerne og forholdet mellem kønnene omkring århundredskiftet. Hver sygehistorie er samtidig en livshistorie, hvor alt fra den økonomiske og sociale position til seksuelle erfaringer og fantasier viser sig at præge personligheden.
Sygehistorien om Lille Hans er en af de fem store sygehistorier. Den kan læses på flere forskellige niveauer. Den giver et konkret indblik i neurosens opståen, men kan også, som Freud selv sagde, læses som en roman eller novelle. Den rummer et rigt og autentisk kildemateriale til studiet af barndommens og familiens historie.
Hans’ sygdom bestod i en hysterisk angst for heste. Analysen afdækkede imidlertid, at der bag hesteangsten lå en kastrationsangst. Hans kom kun i Freuds konsultation en enkelt gang. Den daglige analyse blev foretaget af faderen efter Freuds anvisninger. Behandlingen af Hans var Freuds eneste egentlige børneanalyse og samtidig den første børneanalyse overhovedet.
Lille Hans udkom første gang på dansk i 1983. Bogen genudgives nu i Hans Reitzels Forlags serie Klassikere.
Vis mere